Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί χρόνο αλλά, χωρίς τρόικα, θα αλλάξει την Ελλάδα

Η Ελλάδα αλλάζει στις 25 Ιανουαρίου, την ημέρα των εκλογών.

Το κόμμα μου, ο ΣΥΡΙΖΑ, εγγυάται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική ασφάλεια.



Τσίπρας στους FT: Εγγυόμαστε τη σύγκρουση με την κλεπτοκρατία των ελίτ

Προσφέρουμε πολιτικές που βάζουν τέλος στη λιτότητα, ενισχύουν τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή και βάζουν πάλι στα πόδια της τη μεσαία τάξη. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ενισχύσουμε την ευρωζώνη και να κάνουμε το ευρωπαϊκό όραμα ελκυστικό στους Ευρωπαίους πολίτες.

Πρέπει να βάλουμε τέλος στη λιτότητα για να μην την αφήσουμε να σκοτώσει τη δημοκρατία. Αν δεν αλλάξουν την Ευρώπη οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις, θα την αλλάξουν η Μαρίν Λεπέν και οι ακροδεξιοί της σύμμαχοι.

Είναι καθήκον μας να διαπραγματευτούμε με ανοιχτό και ειλικρινή τρόπο, ως ίσοι απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η επίδειξη δύναμης από την κάθε πλευρά δεν έχει κανένα νόημα.

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω μια παρανόηση: ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού δεν απαιτεί αυτόματα και λιτότητα.

Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, ως μέλους της ευρωζώνης, όσον αφορά τη διατήρηση ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και θα τηρήσει τους ποσοτικούς στόχους. Ωστόσο αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τη δημοκρατία μια νέα εκλεγμένη κυβέρνηση να αποφασίσει από μόνη της πώς θα επιτύχει τους στόχους αυτούς. Η λιτότητα δεν είναι μέρος των ευρωπαϊκών συνθηκών. Η δημοκρατία και η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας είναι. Αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί με την ψήφο του, η εφαρμογή του οικονομικού μας προγράμματος δεν θα είναι μια «μονομερής» πράξη, αλλά μια δημοκρατική υποχρέωση.

Υπάρχει κάποιο λογικό επιχείρημα για τη συνέχιση μιας συνταγής που οδηγεί σε μετάσταση της ασθένειας;

Η λιτότητα απέτυχε στην Ελλάδα. Παρέλυσε την οικονομία και άφησε σχεδόν το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού άνεργο. Πρόκειται για μια ανθρωπιστική κρίση. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στους δανειστές της χώρας πως θα κόψει και άλλο τους μισθούς και τις συντάξεις και θα αυξήσει τους φόρους το 2015. Αλλά οι υποχρεώσεις αυτές δεσμεύουν μόνο την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, η οποία, για αυτόν τον λόγο, θα αποχωρήσει στις 25 Ιανουαρίου.

Θέλουμε να επαναφέρουμε την Ελλάδα στο επίπεδο μιας κανονικής, δημοκρατικής ευρωπαϊκής χώρας. Το μανιφέστο μας, γνωστό ως το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει μια σειρά από δημοσιονομικά ουδέτερα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τον μετριασμό της ανθρωπιστικής κρίσης, την επανέναρξη της οικονομίας και την επιστροφή των ανθρώπων στην αγορά εργασίας. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, θα αντιμετωπίσουμε παράγοντες στο εσωτερικό της χώρας που έχουν παρατείνει την κρίση. Θα σταθούμε απέναντι στην οικονομική ολιγαρχία της φοροδιαφυγής. Θα διασφαλίσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη και μια βιώσιμη ανάπτυξη, στο πλαίσιο μιας κοινωνικής οικονομίας της αγοράς (social market economy).

Το δημόσιο χρέος έχει ανέλθει στο ιλιγγιώδες 177% του ΑΕΠ. Είναι αφόρητο και η αποπληρωμή του πολύ δύσκολη. Όσον αφορά τα υπάρχοντα δάνεια, απαιτούμε όρους αποπληρωμής που δεν θα προκαλούν ύφεση και δεν θα σπρώξουν τους πολίτες σε περισσότερη απελπισία και φτώχεια. Δεν ζητούμε νέα δάνεια. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε να αυξάνουμε το βουνό του χρέους.

Η Συνθήκη του Λονδίνου του 1953 βοήθησε τη Γερμανία να πετύχει το μεταπολεμικό οικονομικό θαύμα, ανακουφίζοντας τη χώρα από το βάρος των παλαιών λαθών της. (Η Ελλάδα περιλαμβανόταν στους διεθνείς πιστωτές που συμμετείχαν.) Δεδομένου ότι η λιτότητα έχει προκαλέσει υπερβολική ανάληψη χρέους σε όλη την Ευρώπη, ζητούμε τώρα τη σύγκληση Συνόδου για το ευρωπαϊκό χρέος, η οποία –κατ' αναλογίαν-θα προσφέρει μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της Ευρώπης. Δεν πρόκειται για άσκηση δημιουργίας ηθικού κινδύνου. Πρόκειται για ηθική υποχρέωση.

Περιμένουμε ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εισαγάγει πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE.

Είναι κάτι που αναμενόταν επί μακρόν. Θα πρέπει να έχει τέτοιο μέγεθος, που να επαρκέσει για τη θεραπεία της ευρωζώνης και να δώσει νόημα στη φράση «ό,τι χρειαστεί» («whatever it takes») για να σωθεί το ενιαίο νόμισμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί χρόνο για να αλλάξει η Ελλάδα. Μπορούμε όμως σίγουρα να εγγυηθούμε για την απαλλαγή από την πελατειακή και κλεπτοκρατική πρακτική των πολιτικών και οικονομικών ελίτ. Δεν έχουμε βρεθεί στην κυβέρνηση. Είμαστε μια νέα δύναμη που δεν χρωστάει καμία υποταγή στο παρελθόν. Θα κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματικά ανάγκη η Ελλάδα.

Τσίπρας: Εμείς με την τρόικα δε συγκυβερνάμε

«Την Κυριακή ο λαός παίρνει την τύχη του στα χέρια του και η πατρίδα μας βγαίνει από τον Μεσαίωνα του Μνημονίου στο φως της ανάπτυξης, της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της πολιτισμικής αναγέννησης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Πάτρα.

Κάλεσε τους πολίτες να δώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ μια μεγάλη ευρεία νίκη γιατί «αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ισχυρή Ελλάδα. Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα. Σημαίνει τέλος στην εθνική ταπείνωση».

«Δεν ζητάμε λευκή επιταγή. Ζητάμε, όμως, καθαρή και ισχυρή εντολή για να υλοποιήσουμε το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», επανέλαβε και τόνισε ότι διαφορετικά «οι δυνάμεις του μνημονιακού κατεστημένου, παλιότερες ή νεότερες, θα επιχειρήσουν να μας εγκλωβίσουν. Μας θέλουν χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία όμηρους της δικής τους στήριξης, ώστε να νοθεύσουν το πρόγραμμά μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι «το plan B της τρόικας και της ολιγαρχίας είναι να βάλουν εγγυήτριες δυνάμεις στη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό εννοούν όταν αυτοπροβάλλονται ως δήθεν εγγυητές της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Μόνο που δεν είναι εγγυητές της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας αλλά εγγυητές της παράδοσης της χώρας στην κυρία Μέρκελ. Εγγυητές της λιτότητας και των Μνημονίων» και ξεκαθάρισε ότι «εκπροσώπους των απόψεων της τρόικα θα δεχθούμε να έχουμε στο υπουργικό μας συμβούλιο. Τελεία και παύλα!»

Όπως είπε «αν θέλετε όμως μια ασφαλή πρόβλεψη για το τι θα γίνει από Φλεβάρη, αυτή δε θα είναι ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Είναι ότι στη Νέα Δημοκρατία θα ψάχνουν για αρχηγό. Γιατί ο μόνος που θα έχει χρεοκοπήσει θα είναι ο κ. Σαμαράς και η ακροδεξιά παρέα του, που μας κυβερνούσε τόσα χρόνια».

Κάλεσε τον πρωθυπουργό να «μην τολμήσει να κλείσει αυτές τις μέρες, ευνοϊκά για φίλους και συμβούλους του, υποθέσεις από τη λίστα Λαγκάρντ, τα εμβάσματα εξωτερικού και άλλες φορολογικές υποθέσεις. Εάν το αποτολμήσει, να γνωρίζουν όλοι ότι, από τη Δευτέρα, οι αρμόδιες φορολογικές και δικαστικές αρχές θα τις επανεξετάσουν. Δεν θα τους σώσει ο καταστροφέας εγγράφων, που μόλις πριν από λίγες μέρες προμηθεύτηκε το Μέγαρο Μαξίμου. Τα ίχνη της παρανομίας δεν σβήνουν. Αυτό να το ξέρουν».

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι «το τρίγωνο της διαπλοκής – οι εργολάβοι της ενημέρωσης, οι χρεοκοπημένοι τραπεζίτες, που με δανεικό δημόσιο χρήμα παριστάνουν τους ιδιοκτήτες, και τα κόμματα που τους υπηρετούν – γνωρίζει ότι έχει χρονικό όριο την 25η Γενάρη. Και ότι μετά έρχεται ο έλεγχος, έρχεται η νομιμότητα. Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα, όπως έλεγε και ο αείμνηστος Ηλίας Ηλιού».



Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο


Δημοφιλείς αναρτήσεις