Θα ήθελα ο Ντράγκι αύριο να ανακοινώσει ότι θ΄ αγοράσει ελληνικά ομόλογα

“Την πεποίθηση ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους «θα πρέπει να κλείσει έως τα τέλη Μαΐου» εκφράζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο οικονομολόγος, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄Αθήνας, Γιάννης Βαρουφάκης.


Ερ: Κύριε Βαρουφάκη, μία δήλωσή σας ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές της Ελλάδας μετά τις εκλογές, είναι προτιμότερος ο θάνατος, προκάλεσε αντιδράσεις. Θα θέλαμε να μας πείτε τι ακριβώς εννοείτε;
Απ: Προφανώς δεν έκανα ποτέ αυτή τη δήλωση. Δυστυχώς, η ποιότητα του διαλόγου, όσο πλησιάζει η Κυριακή, είναι τέτοια στην Ελλάδα που είναι καταπληκτικό το τι λέγεται ότι έχω πει. Δεν έχω πει ποτέ κάτι τέτοιο. Αυτό που είπα είναι ότι είναι απαραίτητο να σταματήσει ο θανάσιμος εναγκαλισμός της Ελλάδας απ΄ το χρέος κι ο θανάσιμος εναγκαλισμός γενικότερα στην Ευρωζώνη μεταξύ των πτωχευμένων κρατών και των πτωχευμένων τραπεζών και προσέθεσα, όταν ρωτήθηκα για κάτι άλλο - ερωτήθην για το εάν μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν διατεθειμένη να κονταροκτυπηθεί με τη διαπλοκή και τα μεγάλα συμφέροντα, είπα "ναι, βεβαίως, πάμε σε μία μάχη, χωρίς να είμαστε σίγουροι για την έκβαση", γιατί είναι πολύ μεγάλος ο αντίπαλος και πολύ ισχυρός, αλλά στην Ελλάδα έχουμε μία παράδοση, κάθε 28η Οκτωβρίου, να το θυμόμαστε αυτό, όταν ένας αγώνας πρέπει να δοθεί, δεν κοιτάμε το κόστος.
Ερ: Να πάμε, λοιπόν, σ΄ αυτά που είπατε κ. Βαρουφάκη. Θεωρείτε ότι η ποσοτική χαλάρωση που θα ανακοινώσει αύριο ο κ. Ντράγκι, δεν είναι καλή ιδέα; Οι πληροφορίες που έρχονται από την ΕΚΤ λένε ότι πολύ πιθανό να ανακοινώσει αύριο ο κ. Ντράγκι ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων για την Ελλάδα, αλλά με τη δέσμευση ότι θα υπάρξει εφαρμογή προγράμματος, δηλαδή μνημονίου. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
Απ: Κατ΄ αρχάς να μιλήσουμε γενικότερα, γιατί είναι καλό να μην είμαστε επαρχιώτες. Εδώ μιλάμε για ένα τεράστιο πρόβλημα, γιατί ο κ. Ντράγκι δεν θα κάνει αύριο την ανακοίνωσή του με γνώμονα τα συμφέροντα της Ελλάδας. Ο κ.Ντράγκι είναι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, είναι ένας εξαιρετικός κεντρικός τραπεζίτης, σε σχέση τουλάχιστον με τον προηγούμενο, τον ανεκδιήγητο κ. Τρισέ, ο οποίος καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά ότι η ΕΚΤ έχει αποτύχει στον στόχο της. Έναν στόχο έχει η ΕΚΤ, σύμφωνα με το καταστατικό της. Κι αυτός είναι να κρατά τον πληθωρισμό, τον ΜΟ του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη λίγο κάτω από το 2%. Σήμερα ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει πέσει κάτω του μηδενός, κάτι το οποίο αποτελεί αν θέλετε μία τεράστια απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη, μία τεράστια απειλή για τη δόμηση και τη συνεκτικότητα της Ευρωζώνης, μια μεταμοντέρνα δεκαετία του ΄30. Είναι ο μεγάλος εφιάλτης του κ. Ντράγκι. Ο κ. Ντράγκι θα ήθελε να κάνει κάτι διαφορετικό, ξέρετε, από αυτό που θ΄ ανακοινώσει αύριο, αλλά δυστυχώς δεν τον αφήνουν οι δεσμεύσεις του απ΄ την κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας…
Ερ: Οι αντιδράσεις, κυρίως της κ. Μέρκελ και του κ. Βάιτμαν, απ΄ ότι καταλαβαίνω
Απ: Ακριβώς. Ο οποίος θα ψηφίσει έτσι κι αλλιώς εναντίον. Ο κ. Ντράγκι με άλλα λόγια, θα ήθελε να κάνει κάτι πολύ διαφορετικό. Αυτό που κάνει, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πάρα πολύ λίγο σε σχέση με αυτό που θα έπρεπε να κάνει για ν΄ αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι έστω κι αυτό το λίγο είναι καλύτερο από το τίποτα. Συμφωνώ. Αλλά παρόλα αυτά είναι πολύ λίγο σε σχέση μ΄ αυτά που θα έπρεπε να γίνουν.
Ερ: Σ΄ ό,τι αφορά την Ελλαδα, κ. Βαρουφάκη;
Απ: Η Ελλάδα, το λέω και το ξαναλέω και γίνομαι δυσάρεστος και θεωρούμαι πως είμαι ο αρχιερέας τα χρεοκοπίας, η Ελλάδα είναι πτωχευμένη χώρα. Ας σταματήσουμε να λέμε ψέματα στον εαυτό μας. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν μπορούμε ν΄ αποπληρώσουμε τα χρέη μας. Ξέρετε, δεν εκδίδουμε ομόλογα εμείς. Άρα, άμεσα, δεν μας αφορά η αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Αυτή τη στιγμή, ούτε οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Οι ξένες τράπεζες έχουν. Έστω λοιπόν ότι αύριο, εγώ θα ήθελα αύριο να ανακοινώσει ο κ. Ντράγκι ότι θ΄ αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Και θα το ήθελα αυτό για λόγους συμβολικούς, για να δηλώσει ότι η ΕΚΤ δεν παίζει με τη συνεκτικότητα της Ευρωζώνης, δεν αντιμετωπίζει τα ομόλογα του ενός διαφορετικά από τα ομόλογα του άλλου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η αποτυχία του κ. Σαμαρά να το επιτύχει αυτό, είναι μία αποτυχία που πρέπει να στηλιτευθεί. Μην ξεχνάμε πως πριν δύο εβδομάδες ο κ. Σαμαράς έλεγε στη Βουλή, ότι ο κ. Ντράγκι δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, δεν μπορεί ν΄ αγοράσει ομόλογα μίας χώρας, γιατί αυτό απαγορεύεται από το καταστατικό της ΕΕ. Κι εγκαλούσε τον κ. Τσίπρα, ο οποίος καλούσε τον κ. Ντράγκι να κάνει αγορά ομολόγων. Επιτέλους, αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει ν΄ αναλάβει τις ευθύνες της, έχει αποτύχει πλήρως, τόσο στον τομέα της συνειδητοποίησης του προβλήματος της Ευρωζώνης, της σχέσης της ελληνικής κρίσης με την ευρωπαϊκή, όσο και στο πλαίσιο της οποιασδήποτε παρέμβασης στα τεκταινόμενα της ΕΕ.
Ερ: Θα παραμείνει η τρόικα στην Ελλάδα μετά μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές κι εάν παραμείνει, τι θα ζητήσει από την τρόικα η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;
Απ: Ας είμαστε ξεκάθαροι, αυτό που εννοούμε τρόικα...
Ερ: Δεν αναφέρομαι στους υπαλλήλους, φυσικά...
Απ: Οι υψηλά ιστάμενοι υπάλληλοι, οι οποίοι έρχονται, έχουν μία συγκεκριμένη εντολή μέχρι να ελέγξουν την έκβαση, την εκπόνηση, τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει τη λογική αυτού του προγράμματος και θ΄ απαιτήσει --όπως έχει κάθε δικαίωμα, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και σύμφωνα με τον κοινό νου- να ξαναγίνει μία συζήτηση από την αρχή, από μηδενική βάση, για ένα πρόγραμμα, που όλοι συμφωνούν πως έχει εξοκείλει.
Ερ: Το ερώτημα είναι ότι ο κ. Σόιμπλε χθες επανέλαβε ότι όποιος θέλει βοήθεια πρέπει ν΄ αποδεχθεί την τρόικα. Το είπε μιλώντας στο Ρόιτερς: «Οποια χώρα της Ευρώπης θέλει στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, θα πρέπει να δεχθεί τον αυστηρό έλεγχο της τρόικας Πώς απαντάτε;
Απ: Κατ΄ αρχάς, εάν δείτε και τις εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όσον αφορά την απόφαση για τη νομιμότητα του προγράμματος ΟΜΡ της ΕΕ θα δείτε ότι -κι αυτό έχει συζητηθεί ευρέως στην Ευρώπη-- ότι μάλλον η ΕΚΤ δεν έχει το νομικό δικαίωμα να συμμετέχει σε μία τρόικα. Οπότε η τρόικα είναι έτσι κι αλλιώς υπό κρίση κι υπό διάλυση μέσα από τις νομικές διαδικασίες της ΕΕ. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει αποφανθεί ευθαρσώς ότι θεωρεί παράνομη τη σύσταση αυτής της τρόικας. Κοιτάξτε, ας μιλήσουμε τώρα επί της ουσίας. Εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση, μία νέα συμφωνία με τους εταίρους μας να εμπεριέχει και κάποιες δεσμεύσεις δικές μας για την εκπόνηση αυτής της νέας συμφωνίας. Αυτή όμως η συμφωνία, η οποία έχει συμφωνηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και την οποία ελέγχει κι υποτίθεται εφαρμόζει πιστά η τρόικα, αυτή η συμφωνία έχει τελειώσει κι έχει τελειώσει απ΄ τη ζωή, απ΄ τα πράγματα, έχει εξοκείλει. Το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς δεν έκλεισε το θέμα του μνημονίου τον Δεκέμβρη, δεν έκλεισε την αξιολόγηση του προγράμματος και δε μας έβγαλε από το μνημόνιο, όπως μας υποσχόταν εδώ κι έναν χρόνο, ξέρετε τι αποδεικνύει; Ένα πράγμα. Ότι το πρόγραμμα αυτό ήταν αδύνατο να εφαρμοσθεί ακόμη κι από μία κυβέρνηση που είχε θέσει στόχο της ζωής της να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα. Πρέπει να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση, να προχωρήσουμε σ΄ έναν εξορθολογισμό της σχέσης μας με την ΕΚΤ, με την ΕΕ, με το ΔΝΤ.
Ερ: Άρα προσβλέπετε σε μία συμφωνία σύντομα; Γιατί όπως λένε οι αρμόδιοι -κι εσείς είστε ένας από τους πλέον αρμόδιους- τα χρήματα τελειώνουν. Υπάρχουν δύο ομόλογα τον Ιούλιο, που η χώρα αυτή τη στιγμή, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, αδυνατεί να τα πληρώσει. Άρα, πάμε και σε επίσημη, θα έλεγα, τυπική χρεοκοπία...
Απ: Η διαπραγμάτευση κατ΄ εμέ δεν έχει κανέναν λόγο να τραβήξει μήνες και μήνες. Έχετε δίκιο. Υπάρχει ένα ομόλογο στα χέρια της ΕΚΤ που λήγει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο είναι δύο τα ομόλογα. Θεωρώ ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να κλείσει έως τα τέλη Μαΐου ...”

Πηγές: Capital | ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο