Ενθουσιασμένοι οι Γερμανοί με την προοπτική ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση με το ερώτημα «Πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ;», διενεργεί στην ηλεκτρονική σελίδα της η γερμανική "Frankfurter Allgemeine Zeitung", με το 81% να απαντά καταφατικά και μόλις το 19% να εκφράζει αντίθετη άποψη.




Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, το 54% απαντά «Ναι, καλύτερα ένα τέλος με τρόμο παρά ένας τρόμος χωρίς τέλος», ενώ το 27% απαντά «Ναι, δεν πρέπει να επιτρέπουμε στην Ελλάδα να μας εκβιάζει».

Το 13% δηλώνει «Όχι, η Ευρωζώνη είναι και μια κοινότητα αλληλεγγύης», ενώ το 6% «Όχι, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο».

Ενδεικτικό πάντως του ενδιαφέροντος της γερμανικής κοινής γνώμης για τις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι ότι έχουν καταγραφεί ως τώρα πάνω από 24.100 ψήφοι, ενώ σε αντίστοιχες δημοσκοπήσεις της FAZ σπανίως οι συμμετέχοντες φθάνουν τις 10.000.




Με αιχμηρή ανθελληνική ρητορική, μεταξύ άλλων, επιδιώκει το AfD («Εναλλακτική για τη Γερμανία») να φτάσει σε μία ακόμα εκλογική επιτυχία, μετά την είσοδό του στο Ευρωκοινοβούλιο και μετά τα ποσοστά που απέσπασε σε τρεις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Δεν θα μας εκβιάζει μια μικρή ασήμαντη χώρα με το 2% μόλις του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ευρωζώνης» φέρεται να «κραύγασε» -σύμφωνα με το Reuters- ο επικεφαλής του κόμματος, Bernd Lucke, αναφερόμενος στην Ελλάδα, κλείνοντας προεκλογική ομιλία του την περασμένη εβδομάδα, ενόψει των εκλογών του ερχόμενου μήνα στο Αμβούργο.

Δεν χρειάστηκε πολύ, προκειμένου ο Lucke να «ζεστάνει» το ακροατήριό του, αναφέρει το Reuters, προειδοποιώντας για τα δημοσιονομικά χάλια της Ελλάδας, τον αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη, την υπογεννητικότητα στη Γερμανία και το χαμηλό επίπεδο κατάρτισης των μεταναστών.

«Τελικά ξεσήκωσε το κοινό του», σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να πεταχτεί έξω από το ευρώ, προέβλεψε ωστόσο ότι η A. Merkel θα προσπαθήσει να αποτρέψει κάτι τέτοιο, για να μην καταδειχθεί η αποτυχία των δικών της πολιτικών διάσωσης.

Το AfD, που συνεχίζει να αποδυναμώνει τα ποσοστά του CDU της A. Merkel, θα σημειώσει την πρώτη μεγάλη εκλογική του επιτυχία στη δυτική Γερμανία, αν καταφέρει τον επόμενο μήνα να εισέλθει στην περιφερειακή βουλή του Αμβούργου.




Παρά την στήριξη δισεκατομμυρίων, «η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει σήμερα τα χρέη της λιγότερο από ό,τι πριν από την διάσωση», γράφει το περιοδικό Focus, επικαλούμενο έρευνα του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEP), η οποία δημοσιεύεται στην «Welt am Sonntag».

«Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τρομάζει σήμερα λιγότερο από ό,τι πριν από τρία χρόνια», επισημαίνεται στο δημοσίευμα και τονίζεται ότι, σύμφωνα με την μελέτη του CEP, «η Ελλάδα είναι σήμερα λιγότερο σε θέση να αποπληρώσει το εξωτερικό της χρέος από ότι ήταν το 2010» και ότι «η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας συνεχίζει να πέφτει ασταμάτητα».

«Οι μεταρρυθμίσεις των περασμένων ετών και η τεράστια οικονομική βοήθεια ύψους 234 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν άλλαξαν τίποτα σε αυτό», αναφέρουν οι ερευνητές και προσθέτουν ότι η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας πέφτει και πάλι από το 2013, ενώ προηγουμένως είχε βελτιωθεί από το 2010 μόνο για μία χρονιά.

Στην έρευνα που δημοσιεύεται στην "Welt am Sonntag" επισημαίνεται ότι κύριος λόγος για την κατάσταση είναι η απελπιστική κατάσταση των επιχειρήσεων. «Η ελληνική οικονομία παραμένει μη ανταγωνιστική και οι μισθοί κατά 10% πολύ υψηλοί», αναφέρει ο Ματίας Κούλας, ένας από τους ερευνητές που συνέταξαν την έρευνα. Σημειώνεται ακόμη ότι από το 2010 έπεσαν οι τιμές για πολλά προϊόντα, αλλά αυτό δεν έγινε μέσω χαμηλότερων μισθών, αλλά μέσω απολύσεων. Για να μειωθεί η υψηλή ανεργία στη χώρα, θα έπρεπε να μειωθούν και οι μισθοί, συγκριτικά με την διεθνή πραγματικότητα, τονίζεται.

Επιπλέον, οι συντάκτες της μελέτης αμφισβητούν την χρησιμότητα ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους: «Ένα κούρεμα χρέους θα αφορούσε μόνο το υπάρχον δημόσιο χρέος. Δεν θα μπορούσε όμως να παραμερίσει την κεντρική αιτία της ελληνικής δυστυχίας, δηλαδή το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και θα απάλυνε τα ελληνικά προβλήματα μόνο βραχυπρόθεσμα», αναφέρουν οι ερευνητές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ || Capital



Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο


Δημοφιλείς αναρτήσεις