Ενας Φιλελεύθερος ΣΥΡΙΖΑ που τα βάζει με τους “davatzides”

“Η φίλη Kerin Hope, ανταποκρίτρια εδώ και πολλά χρόνια των “Financial Times” στην Ελλάδα, έχει σήμερα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με θέμα τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με το άρθρο ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ότι θα τα βάλει με την οικονομική ολιγαρχία, τους “davatzides” όπως γράφει η Kerin.





Αριστείδης Ν. Χατζής|| The Greek Crisis

Αναπληρωτής καθηγητής
Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών
στο Πανεπιστήμιο Αθηνών



Διαβάστε το άρθρο, έχει μεγάλο ενδιαφέρον (υποψιάζομαι ότι δεν θα το βρείτε εύκολα στον ελληνικό τύπο αλλά θα το βρείτε βέβαια στο blog Greek Crisis – όπως και το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στο “Huffington Post” που επίσης «δεν έπαιξε» σχεδόν καθόλου στα ελληνικά ΜΜΕ αν και περιέχει την cult φράση «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ogre!).
Σε συζητήσεις που είχα με 2-3 ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζω προσωπικά εδώ και αρκετά χρόνια (πριν γίνουν ηγετικά στελέχη δηλαδή) μου τονίστηκε με έμφαση η ίδια αποφασιστικότητα.
Ο ένας μάλιστα μου είπε ακριβώς τα εξής: «Αριστείδη είμαστε υπέρ της φιλελεύθερης δημοκρατίας αλλά για να έχουμε μια πραγματικά φιλελεύθερη δημοκρατία θα πρέπει να απαλλαγούμε από την ολιγαρχία. Εσύ που είσαι πραγματικός φιλελεύθερος πρέπει να το αναγνωρίσεις αυτό και να μας στηρίξεις!»
Σωστά.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ τα βάλει πραγματικά με την ολιγαρχία εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα χειροκροτήσει.
Η ολιγαρχία έχει βέβαια ονοματεπώνυμο.
Στις συζητήσεις off the record τα ονόματα ακούγονται.
Δεν το έχω ακούσει όμως ακόμα στο δημόσιο διάλογο. Α
λλά δεν πειράζει.
Αρκεί να τα ακούσουμε μετά τις εκλογές.
Το πιο ενδιαφέρον σημείο στο άρθρο της Kerin είναι η συνέντευξη του Γιώργου Σταθάκη. Ο Σταθάκης, ούτε λίγο ούτε πολύ, υπόσχεται μια πιο ελεύθερη, πραγματικά ανταγωνιστική αγορά. Μεταφράζω:
«Θέλουμε να κάνουμε ευκολότερη τη ζωή των επιχειρηματιών, να βοηθήσουμε στη μείωση των προβλημάτων που δημιουργεί η γραφειοκρατία – για τα οποία παραπονιούνται. Είναι σημαντικό να μπορούν να δημιουργούν θέσεις εργασίας.»
Ο Σταθάκης διαχωρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα από την «κρατικοδίαιτη, διαπλεκόμενη που καταστρέφει τον ανταγωνισμό και εμποδίζει την οικονομική δραστηριότητα».
Χρησιμοποιεί το παράδειγμα των ΜΜΕ και προτείνει κάτι που με βρίσκει επίσης απολύτως σύμφωνο:
πλειστηριασμό για τις τηλεοπτικές συχνότητες (η πρόταση βασίζεται στην ιδέα του καθηγητή μου και νομπελίστα Ronald Coase στο πρώτο του άρθρο στο “Journal of Law & Economics” το 1959). Επιπλέον θα επανεξετάσει συμβάσεις ύψους 7 δις που έχουν δοθεί σε κατασκευαστικές εταιρίες.
«Όταν ο ρόλος της ολιγαρχίας στην οικονομία ελαχιστοποιηθεί θα υπάρξει περισσότερος χώρος για την ανάδυση ανταγωνιστικών επιχειρήσεων» καταλήγει.
Αμήν!
Θα προσπαθήσω να είμαι καλοπροαίρετος και δεν θα σχολιάσω όσα θα ήθελα και να εκφράσω επίσης τις (πάρα πολλές) αμφιβολίες μου.
Μπορείτε να το κάνετε όμως εσείς.
Θα περιοριστώ μόνο σε ένα σχόλιο.
Ο Σταθάκης είναι, όπως γράφει η Kerin, το πιο market-friendly ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν κι άλλοι market-friendly (αν και λίγοι).
Όταν τους ρωτώ «Και τι θα κάνετε με τους παρανοϊκούς τρελλάρες που στην καλύτερη περίπτωση θέλουν να βγάλουν την Ελλάδα από το Ευρώ και στη χειρότερη θέλουν να την μετατρέψουν σε Βενεζουέλα;» η απάντηση που μου δίνουν έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αλλά δυστυχώς είναι off the record.
Άλλωστε θα έχουμε σύντομα την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε.
το άρθρο έχει πολύ ενδιαφέρον – θα βρείτε στο Greek Crisis blog που θα βρείτε όχι μόνο αυτό το άρθρο αλλά και πολλά άλλα ...”


Αριστείδης Ν. Χατζής|| The Greek Crisis

Αναπληρωτής καθηγητής
Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών
στο Πανεπιστήμιο Αθηνών



Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο


Δημοφιλείς αναρτήσεις