“Παρότι διαφωνούν με τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, οι πολίτες πιστεύουν ότι τελικώς δεν θα τις αποφύγουμε. Θεωρούν ότι η εξελισσόμενη προεδρική εκλογή δεν θα καρποφορήσει, παρά την εκτίμηση που τρέφουν προς το πρόσωπο του Σταύρου Δήμα.
Όπως αναφέρει άρθρο της εφημερίδας "Μακεδόνια" σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας «Tothepoint», σε περίπτωση εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να διατηρεί προβάδισμα περίπου τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων αλλά να μην επιτυγχάνει αυτοδυναμία. Οι πολίτες δείχνουν να προτιμούν κυβερνήσεις συνεργασίας και εκφράζουν την αποδοκιμασία τους για τις μεταπηδήσεις βουλευτών από κόμμα σε κόμμα.Διαφωνούν επίσης με το ενδεχόμενο ίδρυσης κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου. Τα ανωτέρω είναι τα βασικά συμπεράσματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης της οποία διενήργησε η εταιρεία «Tothepoint» στις αρχές της εβδομάδας για λογαριασμό της «Μακεδονίας της Κυριακής». Τα πλήρη ευρήματα της έρευνας έχουν ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ Βλέπουν αδιέξοδο αλλά δεν θέλουν κάλπεςΠαρά το γεγονός ότι δεν επιθυμούν πρόωρη προσφυγή σε εκλογές και παρότι εκτιμούν τον Σταύρο Δήμα, οι πολίτες προβλέπουν πως η εξελισσόμενη προεδρική εκλογή δεν θα καρποφορήσει.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν η πρόταση της κυβέρνησης θα συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 180 ψήφους στη Βουλή, περισσότεροι από τους μισούς (το 55,3%) θεωρούν πως δεν θα συμβεί αυτό. Μεταξύ αυτών που απαντούν «όχι» είναι και περίπου τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους της ΝΔ (37,6%), καθώς και το αναμενόμενο 76,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Αισιοδοξία για την εκλογή προέδρου εκφράζει μόλις το 28% (σ' αυτό περιλαμβάνεται το 46,7% των ψηφοφόρων της ΝΔ, αλλά και το 13,9% αυτών του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ αποφεύγει να κάνει εκτίμηση το 16,7%.
Για το άκαρπο της προεδρικής εκλογής δεν φαίνεται πάντως να ευθύνεται το πρόσωπο του υποψηφίου, καθώς οι πολίτες δείχνουν να εκτιμούν τον προταθέντα Σταύρο Δήμα. Ειδικότερα, το 44% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο κ. Δήμας είναι κατάλληλο πρόσωπο για πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σ' αυτούς περιλαμβάνεται το 77,7% των ψηφοφόρων της ΝΔ αλλά και 23% αυτών του ΣΥΡΙΖΑ. Αρνητική γνώμη όσον αφορά την υποψηφιότητα του κ. Δήμα έχει το 34% των πολιτών, στους οποίους περιλαμβάνεται το 55,4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και το 10,9% αυτών της ΝΔ.
Παρά τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις τους για την έκβαση της προεδρικής εκλογής περισσότεροι από τους μισούς (52,7%) των ερωτηθέντων δηλώνουν πως δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές, έναντι του 40% που θέλει να στηθούν κάλπες. Στις μικρότερες ηλικίες (18 έως 34 ετών) τα ποσοστά αντιστρέφονται, καθώς το 54,2% τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών ενώ το 33,2% κατά.
Οι πολίτες εκφράζουν τη διαφωνία τους και με τις διαφαινόμενες πολιτικές μετεγγραφές που εξελίσσονται στο παρασκήνιο, στο περιθώριο της προεδρικής εκλογής. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τις μεταπηδήσεις βουλευτών σε άλλο κόμμα από αυτό με το οποίο εξελέγησαν;» περίπου επτά στους δέκα (ποσοστό 69,2%) δηλώνουν ότι διαφωνούν, ενώ συμφωνεί μόλις το 17,2% και περίπου ένας στους δέκα (9,2%) εμφανίζεται αδιάφορος απέναντι στο φαινόμενο.
ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς αυτοδυναμίαΑπό την έρευνα προκύπτει ότι το πολιτικό σκηνικό, όπως έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο χρόνο και κυρίως μετά τις ευρωεκλογές, παρουσιάζει πλέον χαρακτηριστικά παγίωσης με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, δεύτερη τη ΝΔ και από και κει και πέρα μακράν ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ να μάχονται για την τρίτη θέση αλλά σε μονοψήφια ποσοστά. Ενδεικτικό της παγίωσης των πολιτικών συσχετισμών είναι και το ότι περίπου επτά στους δέκα (ποσοστό 71%) δηλώνουν ότι δεν έχουν αλλάξει πολιτική προτίμηση κατά τον τελευταίο χρόνο. Μόλις περίπου ένας στους τέσσερις (24,6%) δηλώνει ότι άλλαξε και εξ αυτών κάποιοι (1,6%) επανήλθαν στην αρχική προτίμησή τους.
Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να διατηρεί προβάδισμα 3,9% έναντι της ΝΔ. Ειδικότερα, στο ερώτημα «σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές σε περίπτωση μη εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας εσείς τι θα ψηφίσετε;» τον ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει το 26,7%, τη ΝΔ το 22,8% και ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ με 5,3%, Ποτάμι με 5,1%, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή με 5%, ενώ οριακά επιτυγχάνουν είσοδο στη Βουλή και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,1%. Άλλα μικρότερα κόμματα επιλέγει το 3,3%, ενώ σχεδόν ένας στους πέντε (ποσοστό 21%) δηλώνει ακόμη αναποφάσιστος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ισχυρότατο προβάδισμα και στην παράσταση νίκης, καθώς νικητή των εκλογών τον θεωρεί το 61% των ερωτηθέντων, έναντι μόλις 16,9% που βλέπει πρωτιά της ΝΔ.
Ασχέτως πάντως με τις εκλογικές προτιμήσεις τους, περισσότεροι από τους μισούς πολίτες (52,7%) πιστεύουν ότι από τις επόμενες εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας. Μόνο το 6,8% εκτιμά ότι θα υπάρξει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, ενώ το 28,7% πιστεύει ότι λόγω έλλειψης αυτοδυναμίας η χώρα θα οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές”
Η ταυτότητα της έρευναςΗ δημοσκόπηση της εταιρείας «Tothepoint» πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της «Μακεδονίας» το διήμερο 15 και 16 Δεκεμβρίου, πριν από την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Ήταν πανελλαδική, τηλεφωνική, με τη συμμετοχή 1.077 ατόμων, ανδρών και γυναικών, άνω των 18 ετών. Το δείγμα σταθμίστηκε εκ των υστέρων ως προς το φύλο, την ηλικία και την ψήφο σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014.
Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο