Συγκέντρωση της ψηφιακής εξουσίας στα χέρια των λίγων, ο στραβός δρόμος την ψηφιακής επανάστασης που ήδη συμβαίνει.
Οι Πειρατές και οι ακτιβιστές του διαδικτύου/ της ψηφιακής εποχής το λένε συνέχεια, η ψηφιακή τεχνολογία και ειδικά στην επικοινωνία, είναι μια επανάσταση που επηρεάζει άμεσα και έμμεσα την ζωή μας. Αυτό συμβαίνει είτε το θέλουμε είτε όχι, είτε συμμετέχουμε είτε όχι.
Όπως κάθε «επανάσταση» φέρνει αλλαγές (δραστικές τις περισσότερες φορές) σε κάθε πτυχή της ζωής μας, οι αλλαγές στον τρόπο που επικοινωνούμε (επανα)καθορίζουν όλες τις συσχετίσεις μεταξύ των ανθρώπων σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Όσο περισσότεροι επωφελούνται από μια επανάσταση τόσο αυτή η επανάσταση είναι προς το καλύτερο. Όμως δεν συμβαίνει πάντα αυτό. Μάλιστα τις περισσότερες φορές «οι επαναστάσεις» κατέληξαν να ωφελήσουν λίγους και να βλάψουν πολλούς.
Η βιομηχανική επανάσταση πχ., ενώ ξεκίνησε πολλαπλασιάζοντας εκθετικά τις δυνατότητες της ανθρωπότητας στην παραγωγή αγαθών, ταυτόχρονα δημιούργησε και τρομερές ταξικές αντιθέσεις, λίγοι πλούτισαν υπέρμετρα και πολλοί βρέθηκαν να είναι «σκλάβοι των μηχανών» και τις βιομηχανικής ελίτ που απέκτησε την κυριότητα στα νέα «επαναστατικά» μέσα παραγωγής. Συνέπεια της βιομηχανικής επανάστασης ήταν να μετατραπούν οι πρώην κολλήγοι αγρότες σε σκλάβους εργάτες στις βιομηχανίες. Από τον φεουδαρχισμό πήγαμε στον καπιταλισμό. Αυτά πλέον είναι καταγεγραμμένα ιστορικά δεδομένα και κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει. Όταν όμως συνέβαινε η βιομηχανική επανάσταση κανείς δεν τα είχε προβλέψει σε όλο τους το εύρος.
Σήμερα, οι Πειρατές λένε ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή, η ψηφιακή επανάσταση μπορεί να καταντήσει να φέρει οφέλη για τους λίγους και να δημιουργήσει αυτό που δόκιμα μπορούμε να πούμε, τους νέους «ψηφιακούς σκλάβους/εργάτες». Η ιστορία έχει την τάση να επαναλαμβάνεται, και ταυτόχρονα όποιος δεν ξέρει την ιστορία και δεν μαθαίνει από αυτήν, είναι πολύ πιθανό να την επαναλάβει.
Σήμερα λοιπόν, λέμε ότι η ψηφιακή επανάσταση μπορεί να οδηγήσει σε έναν νέου τύπου ταξικό διαχωρισμό, όπου οι πολλοί θα βρεθούν για άλλη μια φορά κάτω από την επικράτηση και τον έλεγχο των λίγων. Με διαφορετική μορφή βέβαια, αλλά με παρόμοια χαρακτηριστικά. Ήδη η παγκόσμια μαζική παρακολούθηση είναι ένα από αυτά τα καμπανάκια κινδύνου που άρχισαν να χτυπούν επιτακτικά. Οι λίγοι (κυβερνήσεις, υπηρεσίες πληροφοριών, κτλ.) άρχισαν να επικρατούν πάνω στους πολλούς. Εταιρίες όπως η Google, η Apple, η Microsoft, κά, άρχισαν να μαζεύουν την «νέα εξουσία» στα χέρια τους, έγιναν απαραίτητες και συνάμα παντοδύναμες.
Η ψηφιακή επανάσταση δείχνει ήδη τα πρώτα σημάδια ψηφιακής υποδούλωσης και δημιουργίας μιας ψηφιακής ελίτ. Προσπάθειες όπως η κατάργηση της Ουδετερότητας του Δικτύου, η επικέντρωση της συλλογής δεδομένων, το ψαλίδισμα των ψηφιακών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όλα όσα συμβαίνουν για τον έλεγχο της τεχνολογίας και του διαδικτύου, των πληροφοριών και όσων σχετίζονται με τα ψηφιακά, δείχνουν δυσοίωνα να οδηγούν σε μια νέου τύπου κατανομή της εξουσίας και του ελέγχου, πάλι στα χέρια των λίγων και εις βάρος των πολλών.
Αν δεν διαγνώσουμε έγκαιρα τα σημάδια και δεν αντιδράσουμε δυναμικά απέναντι στις τάσεις της συγκέντρωσης της ψηφιακής εξουσίας, στα χέρια των λίγων, θα βρεθούμε σε μια νέα εποχή (ψηφιακής) υποδούλωσης και ελέγχου.
Αναφορές:
The Startup Manifesto – Guy Levin at Digital Action Day 14 / Το Μανιφέστο Εκκίνησης – ο Guy Levin μιλά στην Ψηφιακή Ημέρα Δράσης 14
Δημοσιεύτηκε στις 10 Οκτωβρίου 2014
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Coadec (The Coalition for a Digital Economy), ο Guy Levin, μιλάει στην Ψηφιακή Ημέρα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες (European Commission’s Digital Action Day), στις 29 Σεπτεμβρίου 2014
THE STARTUP MANIFESTO
How the next government should support digital startups in the UK
Guy Levin – September 2014
[pdf αρχείο, 52 σελίδες]
Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο