Μια εξαιρετική δήλωση από θεσμικά χείλη για Ρωμανό

“Μια σημαντική παρέμβαση για το θέμα του Νίκου Ρωμανού είχαμε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Γιάννη Ιωαννίδη και τον τέως γενικό γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής Μαρίνο Σκανδάμη.Οι δυο άνδρες στην αναφορά τους στον νεαρό κρατούμενο-απεργό πείνας μιλούν για «οριακές περιπτώσεις, όπου η ζωή μας ξεπερνάει όλους».

Με δήλωσή τους, οι δύο άνδρες σημειώνουν: «Έχοντας υπηρετήσει τους θεσμούς του Κράτους Δικαίου, με όση δύναμη διαθέταμε, πιστεύουμε βαθιά στην αξία των κανόνων και στην αναγκαιότητα εφαρμογής τους. Υπάρχουν, ωστόσο, οριακές περιπτώσεις, όπου η ζωή μας ξεπερνάει όλους.

Εξάλλου η ανθρώπινη ζωή είναι, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, η υπέρτατη αξία.

Η ιστορία του Νίκου Ρωμανού είναι μία από αυτές τις οριακές περιπτώσεις.
Όση σημασία και αν έχει η διάκριση των εξουσιών ή η προστασία της δημόσιας τάξης, όσο λεπτές κι αν είναι υπό κανονικές συνθήκες οι σταθμίσεις μεταξύ δημόσιων αγαθών και δικαιωμάτων των κρατουμένων, όλα τούτα θα εκμηδενιστούν αν το αποτέλεσμα στο οποίο θα οδηγήσουν θα είναι η απώλεια της ζωής ενός ανθρώπου χτυπημένου από μια εξαιρετική μοίρα».

Τέλος, αναφέρουν: «Η Πολιτεία έχει αρχές, αξίες και κανόνες, έχει και όργανα που επωμίζονται την ευθύνη να διασφαλίσουν, εκτός από την τήρηση των κανόνων, την επικράτηση των αρχών και των αξιών».”