Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται πλήρως τις καταθέσεις

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ως επικεφαλής της Αριστερής Πτέρυγας, είναι εκπεφρασμένος πολέμιος της αμφίπλευρης διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέντευξη του διαβεβαιώνει μεταξύ άλλων, ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συγκλίνει με το Κέντρο, τονίζει ότι “προκοπή με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν γίνεται” και αποφεύγει να δεσμευτεί ότι δεν θα διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που επιχειρηθούν σχετικές συνεργασίες.





- Κύριε Λαφαζάνη εκπροσωπείτε την πιο αριστερή τάση του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως: Επιδιώκετε να ανατρέψετε το αστικό καθεστώς;

Εκείνο που επιδιώκουμε να ανατρέψουμε και δυστυχώς αυτό ενοχλεί βαθύτατα το αστικό σύστημα της χώρας μας, είναι το τροϊκανό – μνημονιακό νεοαποικιακό καθεστώς, που έχει επιβληθεί εδώ και χρόνια στον τόπο μας και έχει τη συναίνεση του συνόλου σχεδόν των αστικών δυνάμεων. Και αυτήν την ανατροπή την ορίζουμε από τη σκοπιά ριζοσπαστικών προοδευτικών και δημοκρατικών μετασχηματισμών στην πατρίδα μας που θα έχουν σοσιαλιστικό ορίζοντα.

- Οι αντίπαλοί σας φοβούνται ότι η τάση που εκπροσωπείτε δεν θα σεβαστεί σε βάθος χρόνου τη λειτουργία του κοινοβουλευτικού πλαισίου.

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Το κοινοβουλευτικό πλαίσιο το έχουν στην κυριολεξία κατασπαράξει τα αστικά πολιτικά κόμματα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα οποία έχουν μετατρέψει σε κουρελόχαρτο τόσο τον Κανονισμό της Βουλής, όσο και το Σύνταγμα. Στη χώρα μας, δυστυχώς, έχει επιβληθεί μια τροϊκανή δικτατορία με την πρόθυμη συναίνεση του εγχώριου αστικού κατεστημένου, το οποίο χρησιμοποιεί το κοινοβούλιο ως φύλλο συκής. Αντίθετα η Ριζοσπαστική Αριστερά όχι μόνο θα στηρίξει πλήρως τις δημοκρατικές κοινοβουλευτικές λειτουργίες, αλλά και θα αναβαθμίσει τη Βουλή για να λειτουργήσει με ένα όσο το δυνατόν πιο ουσιαστικό δημοκρατικό περιεχόμενο, κάτω από το συνεχή κοινωνικό έλεγχο και τη συμμετοχή των πολιτών, πρωτίστως του κόσμου της εργασίας.

- Πυκνώνουν οι φωνές που λένε ότι αργά η γρήγορα ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί σε διάσπαση στην περίπτωση που επιχειρήσει σύγκλιση με το Κέντρο. Το βρίσκετε πιθανό;

Αυτό που δεν βρίσκω καθόλου πιθανό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατευθυνθεί προς το Κέντρο. Το ‘’Κέντρο’’ ήταν πάντα η ‘’άχρωμη και άοσμη’’ διαχείριση του συστήματος, η οποία στις μέρες μας γίνεται με τον πιο ακραίο νεοφιλελεύθερο μνημονιακό προσανατολισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει αυτό που αναφέρει ρητά το όνομα του: Ριζοσπαστική Αριστερά.

- Μιλάτε επιμόνως για την ανάγκη ενός εναλλακτικού σχεδίου. 

Αυτό που συνεχώς τονίζω είναι ότι θα εφαρμόσουμε πλήρως, με συνέπεια και μέχρι τέλους, το Πρόγραμμα μας. Όσο το Πρόγραμμα μας θα έχει τη λαϊκή έγκριση και την έμπρακτη αγωνιστική στήριξη της λαϊκής πλειοψηφίας, εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε πιέσεις, σε εκβιασμούς και κινδυνολογικά διλήμματα για να ακυρώσουμε τις δεσμεύσεις μας. Να είστε βέβαιοι ότι η Ελλάδα με κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρόκειται να γίνει Κύπρος του Ν. Αναστασιάδη και της κυπριακής δεξιάς.  Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε και θα έχει και ως κυβέρνηση, πρώτα και πάνω από όλα, ως αδιαπραγμάτευτες αρχές, την αξιοπρέπεια της χώρας, την επιβίωση του λαού μας και το μέλλον της νεολαίας μας.

- Αποκαλείτε τις αγορές “μαντρόσκυλα”. Μπορεί η χώρα να ζήσει χωρίς αυτές;

Όταν λέμε αγορές, ομιλούμε για το χρηματιστικό κεφάλαιο και μάλιστα για τα πιο επιθετικά τμήματα του, που είναι οι διεθνείς επενδυτικές τράπεζες και τα κερδοσκοπικά funds των μεγάλων πλανητικών χρηματιστικών κέντρων. Οι χώρες,  σε αυτόν τον απειλούμενο πλανήτη, μπορούν και πρέπει να ζήσουν χωρίς την απληστία των  αγορών , οι τελευταίες , όμως, δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τις υποταγμένες στην κερδοσκοπία χώρες.  Η πολιτική και η δημοκρατία θα τεθούν πάνω από τις τράπεζες και τις αγορές και ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα αποφασίζει ο ίδιος  για το μέλλον της χώρας και όχι τα διεθνή χρηματιστικά κέντρα.

- Πώς φαντάζεστε τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου με εσάς στην Κυβέρνηση; 

Θα είναι αδύνατο να συμβεί η χρηματιστηριακή ληστεία του 1999-2000 με τις κυβερνητικές προτροπές για χρηματιστηριακό τζόγο και τις γνωστές ‘’φούσκες’’ και ‘’πυραμίδες’’.

- Τάσσεστε υπέρ της κρατικοποίησης των τραπεζών. Αυτό δε θα σας φέρει σε αντίθεση με την Ε.Ε;

Η Ε.Ε προωθεί ως βασική της κατεύθυνση την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών. Αυτό , όμως, συνιστά πολιτική επιλογή των κατεστημένων κέντρων της ΕΕ και όχι θεσμική υποχρέωση των κρατών – μελών. Πέραν αυτού, είναι βέβαιον ότι μια αντιμνημονιακή προοδευτική Ελλάδα και οι επιλογές της δεν θα είναι καθόλου αρεστές στα κατεστημένα των Βρυξελλών , αλλά και του Βερολίνου. Δεν νομίζω όμως ότι αρέσει και στον ελληνικό λαό το σημερινό κατάντημα της χώρας μας υπό τη δεσποτεία των κυρίαρχων της Γερμανικής ΕΕ. Όπως η Ελλάδα έτσι και η Ευρώπη χρειάζεται κι αύτη μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή.

- Γιατί σας ενοχλούν τόσο οι συναινετικές φωνές του ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν ξέρω για ποιες συναινετικές φωνές μιλάτε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όσο ποτέ ανάγκη το ριζοσπαστικό προσανατολισμό του γιατί αυτός που μας έφερε στην αξιωματική αντιπολίτευση, αυτός θα μας οδηγήσει και στη νίκη. Με το ριζοσπαστισμό μας θα αντέξουμε στις πιέσεις και θα εφαρμόσουμε το Πρόγραμμα μας.

- Με ποιους θα κυβερνήσετε εάν απορρίπτετε ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι ,ΝΔ την ώρα που το ΚΚΕ απορρίπτει εσάς;

Το λαϊκό ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς διευρύνεται. Ο λαός καταλαβαίνει την κρισιμότητα των περιστάσεων και θα δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να εφαρμόσει το ριζοσπαστικό προοδευτικό του πρόγραμμα διεξόδου και ανασυγκρότησης. Με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι προκοπή δεν γίνεται. Σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι το μόνο που είναι σίγουρο είναι η μνημονιακή αιχμαλωσία. Αυτό που χρειάζεται είναι η συνεργασία των αριστερών δυνάμεων. Όσον αφορά το ΚΚΕ μην αποκλείετε να δώσει ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

- Ο Μ. Γλέζος έχει μιλήσει στο παρελθόν για έναν “αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό” σε περίπτωση ναυαγίου στην διαπραγμάτευση με την Ε.Ε  Συμφωνείτε;

Δεν είναι δυνατόν και δεν μπορώ να σχολιάσω τον κ. Γλέζο. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω όμως κατηγορηματικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ούτε έχει καμία απολύτως σκέψη για αναγκαστικό δανεισμό. Αντίθετα, όπως ξέρετε, έχουμε καταθέσει πρόταση για αποζημίωση των ομολογιούχων φυσικών προσώπων που υπέστησαν αναγκαστικό κούρεμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται πλήρως τις καταθέσεις όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, ενώ όπως έχουμε διαβεβαιώσει θα ακυρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ, έναν φόρο δημευτικό για τις μικρομεσαίες ακίνητες ιδιοκτησίες.

Συνέντευξη στη Νίκη Ζορμπά | Capital

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 6ης Δεκεμβρίου


Δημοφιλείς αναρτήσεις