Εurogroup: Συνέντευξη τύπου, Δηλώσεις, Παραλειπόμενα

“Σήμερα στο τραπέζι των 18 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, δύο θα είναι τα βασικά θέματα που θα τεθούν:
η επόμενη μέρα για την Ελλάδα και το ποια θέματα θα κλείσουν σε αυτόν τον έλεγχο, ώστε να επιστρέψει άμεσα η τρόικα στην Αθήνα.
Οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν από τους εκπροσώπους της τρόικας και τον Ελληνα υπουργό Γκίκα Χαρδούβελη για την πρόοδο της τελευταίας αξιολόγησης.


Συγχρόνως, η πιθανότητα πιστωτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης το 2015 θα τεθεί επί τάπητος πάντα με την υπόθεση ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο, για να επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα θα πρέπει η ελληνική πλευρά να δείξει «μία αρκετά φιλόδοξη και λεπτομερή απόδειξη της προόδου επί των υπολειπομένων θεμάτων». Κατά πληροφορίες, στις συζητήσεις σήμερα στο Εurogroup θα εξετασθεί ποια από τα ανοικτά μέτωπα μπορούν να κλείσουν τώρα και ποια θα μπορούσαν να παραπεμφθούν στην επόμενη ημέρα της Ελλάδας. Με άλλα λόγια, για να επιστρέψουν οι επικεφαλής, θα πρέπει οι εκκρεμότητες να έχουν αρθεί σε τέτοιο βαθμό που η επίσκεψη στην Αθήνα να γίνει για πολύ μικρό χρονικό διάστημα έτσι ώστε απλώς να συμφωνήσουν με την ελληνική πλευρά στο κλείσιμο της αξιολόγησης και χωρίς επιπλοκές στη διαπραγμάτευση.

Αλλωστε, Ελληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν να κερδίσουν τη μάχη εναντίον του χρόνου που έχει αρχίσει να μετράει αντιστρόφως, καθώς το τελευταίο προγραμματισμένο Εurogroup είναι στις 8 Δεκεμβρίου, ενώ η τελευταία σύνοδος κορυφής όπου αναμένεται να συζητηθεί η επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία είναι στις 18-19 Δεκεμβρίου.



Eurogroup - Αφίξεις Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014 ώρα 15.30


Οπως εξηγούσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, αν η λύση δεν συμφωνηθεί μέχρι το τέλος του έτους, τότε θα βρεθεί η χώρα σε μία κατάσταση που θα έχει αποχωρήσει από το πρόγραμμα η Ε.Ε. και θα έχει μείνει μόνο το ΔΝΤ, κάτι που ούτε η ελληνική ούτε η ευρωπαϊκή πλευρά θέλουν. Συγχρόνως, όμως, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της ότι η ομάδα των κρατών-μελών στο Eurogroup που τάσσονται υπέρ της συμμετοχής και του ΔΝΤ στην επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία είναι μεγάλη. Γι’ αυτό η αίσθηση είναι ότι όσο περισσότερα θέματα κλείσουν με αυτήν την αξιολόγηση, τόσο πιο χαλαρή μπορεί να είναι η εποπτεία για την Ελλάδα την επόμενη μέρα.



Eurogroup - Στην αίθουσα συνεδριάσεων


Στις Βρυξέλλες, πίσω από κλειστές πόρτες συζητείται ότι εξαιτίας της χρονικής πίεσης που έχει η Αθήνα για να κλείσει την αξιολόγηση και τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που έχει να περάσει (ασφαλιστικό, εργασιακά κ.λπ.), ένα πιθανό σενάριο είναι οι μεταρρυθμίσεις που δεν ολοκληρωθούν με την αξιολόγηση να περάσουν σε ένα πλαίσιο των «10 μεγάλων μεταρρυθμίσεων» για την επόμενη μέρα. Μάλιστα, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε χθες πως στη μεταβατική περίοδο που θα εισέλθει η Ελλάδα μετά το τέλος του Μνημονίου, θα πρέπει να υλοποιήσει 10-15 διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Γραπτή δέσμευση
Γι’ αυτές η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευθεί γραπτώς, όπως και για το ότι η χώρα δεν θα γυρίσει στον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων. Αυτές οι δεσμεύσεις θα μπορούσαν να είναι και οι όροι για την πρόσβαση στης Ελλάδας στην πιστοληπτική γραμμή σε περίπτωση που δεν θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της νέας ρύθμισης του χρέους, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν χθες στο Reuters πως ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης «ξανασκέφτονται» το κατά πόσον απαιτείται μία νέα διευκόλυνση, καθώς το ελληνικό χρέος μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο. Πάντως, ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε χθες πως το θέμα του χρέους θα συζητηθεί μόλις κλείσει ο έλεγχος ...”




Eurogroup - Συνέντευξη Τύπου Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014 ώρα 21.55



ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ | Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις