ΠΑΟΚ, χρέη, παράνοια και ... μπούρδες

“Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση για μια ρύθμιση η οποία θα επέτρεπε στον ΠΑΟΚ να απαλλαγεί από τα χρέη του, πληρώνοντας το αρχικό μόνο κεφάλαιο και ένα πολύ μικρό μέρος από τις προσαυξήσεις, εφόσον κατέβαλλε άμεσα το οφειλόμενο ποσό, δε σταμάτησα, σε κάθε ευκαιρία, να διευκρινίζω πως αυτή είναι μια υπόθεση την οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει και ο ΠΑΟΚ. Δεν θα γινόταν αποκλειστικά για τον ΠΑΟΚ.




Όμως, όλους αυτούς τους μήνες, στην διάρκεια των οποίων η υπόθεση πέρασε από πολλά στάδια, για όσους κινούνται πέριξ του ΠΑΟΚ, η συζήτηση περιστρεφόταν αποκλειστικά στις επαφές Σαββίδη με διάφορους πολιτικούς –μέχρι και με τον πρωθυπουργό-, στις συνεντεύξεις υπουργών και βουλευτών.

Για όσους κινούνται πέριξ του ΠΑΟΚ, το σύνολο της σχετικής συζήτησης ποτέ δεν τους απασχόλησε. Ποτέ δεν φρόντισαν να ενημερωθούν για τις αντίστοιχες συναντήσεις επιχειρηματιών και φορέων τους με υπουργούς, βουλευτές, ακόμη και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ποτέ δεν τους απασχόλησε το ρεπορτάζ που μιλούσε για τις προτάσεις που κατέθεταν και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Για τους πέριξ του ΠΑΟΚ, ενδιαφέρον είχε μόνο ό,τι έλεγαν αυτοί που εμφανίζονταν να ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα του ΠΑΟΚ. Την στιγμή που τα χρήματα τα οποία θέλει να πληρώσει ο ΠΑΟΚ για να ξεμπλέξει, είναι ένα ποσό πολύ μικρότερο του 1% επί του συνόλου των χρημάτων που θέλουν να πληρώσουν οι εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις, των οποίων τον σχεδιασμό θα εξυπηρετούσε εξίσου καλά μια ρύθμιση, έτσι όπως την ήθελε και ο ΠΑΟΚ.

Κι επειδή ακριβώς κανείς από τους πέριξ του ΠΑΟΚ δεν ασχολιόταν με την ευρύτερη συζήτηση που γινόταν αναφορικά με τον τρόπο που θα μπορούσαν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους επιχειρήσεις οι οποίες χρωστάνε στο κράτος, χθες ξύπνησαν και άρχισαν να μιλάνε για… σκάνδαλα.

Ναι, έτσι ερμηνεύτηκε από ορισμένους η αδυναμία της κυβέρνησης να πείσει την τρόικα –ή δεν ξέρω κι εγώ ποιον άλλο- ότι η ρύθμιση που πέρασε για οφειλές έως και 1.000.000 ευρώ, θα πρέπει να ισχύει και για εταιρείες οι οποίες έχουν πολύ μεγαλύτερα χρέη. Το τι μπούρδα ακούστηκε χθες, δεν λέγεται. Η απόφαση της κυβέρνησης ερμηνεύτηκε ως δάκτυλος του παρασκηνίου για να μην μπορέσει να κάνει ο Σαββίδης τον ΠΑΟΚ δυνατό, ως εμπόδιο στην ανάπτυξη του συνόλου των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ στην Ελλάδα.

Λες και η απόφαση που πήρε η κυβέρνηση αφορά μόνο στον ΠΑΟΚ. Λες και δεν είναι εμπόδιο αυτή η απόφαση και για κάθε άλλη ελληνική επιχείρηση η οποία θα μπορούσε να καθαρίσει με τα χρέη της, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει εκατομμύρια ευρώ για τόκους, πρόστιμα, προσαυξήσεις.

Μήπως θα πρέπει κι αυτές οι επιχειρήσεις να βγούνε από αύριο με ανακοινώσεις και να μιλάνε για σκάνδαλο του παρασκηνίου σε βάρος τους;

Αν είναι δυνατόν… Είπαμε ότι στο ποδόσφαιρο κυριαρχεί η παράνοια, αλλά κάπου-κάπου πρέπει και να σοβαρευόμαστε, να βλέπουμε και λίγο πιο πέρα από τη μύτη μας, να ξέρουμε ποιο είναι το θέμα που συζητάμε, ποιες οι παράμετροί του, ώστε να μην γινόμαστε γραφικοί.

Διότι είναι άλλο να λες –που είναι, βεβαίως, και το σωστό- ότι μαζί με εκατοντάδες άλλες ελληνικές επιχειρήσεις πλήττεται σοβαρά και ο ΠΑΟΚ εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να συμπεριλάβει στη ρύθμιση μόνο όσες εταιρείες έχουν χρέη έως 1.000.000 ευρώ και άλλο –που προκαλεί γέλια- ότι με αυτή την ρύθμιση η κυβέρνηση με σκανδαλώδη τρόπο μπλοκάρει την προσπάθεια εξυγίανσης του ΠΑΟΚ ...”
"Ποιος ΠΑΟΚ; Εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις…"
Δημήτρης Κανελλάκης | Metrosport

Δημοφιλείς αναρτήσεις