Κερδισμένοι στον άγριο κόσμο των Χρηματιστηρίων

Τα χρηματιστήρια είναι το μαγικό μέρος όπου άνδρες και γυναίκες, τοποθετούν τις συνήθως σκληρά και δύσκολα δημιουργημένες οικονομίες τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα επιπλέον εισόδημα. 



Βασίλης Παζόπουλος || Επενδυτές Χωρίς Σύνορα

Οικονομολόγος, Πανεπιστήμιο Πειραιά

Χρηματιστηριακός αναλυτής | e-mail επικοινωνίας



Όμως, όπου υπάρχουν πολλά λεφτά, προσελκύονται άνθρωποι αμφιβόλου χαρακτήρα, με ελαστικές συνειδήσεις. Αν η εποπτεία δεν είναι ικανοποιητική, ο πειρασμός να χρησιμοποιηθούν αθέμιτα μέσα πλουτισμού, είναι μεγάλος.  

Από την αρχή κιόλας της εμφάνισης του χρήματος, έχουν αναπτυχθεί διαφορετικές τεχνικές που ως σκοπό έχουν να ξεγελάσουν τους ανθρώπους και να οικειοποιηθούν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Οι μέθοδοι έχουν εξελιχθεί με την τεχνολογική πρόοδο και μερικές έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικές από ό,τι άλλες.

Υπήρξαν εκατοντάδες εγκληματίες που εμφανίστηκαν στην ιστορία της Wall Street. Τα παραπτώματά τους κυμαίνονται από την απλή εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών, μέχρι την δόλια εξαπάτηση των αφελών.

Διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην αξιέπαινη επιδίωξη του ατομικού συμφέροντος και στην καθαρή απάτη δεν είναι πάντα εύκολο να υπάρξει. Από την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, είδαμε ξεκάθαρα πως αρκούν λίγοι άπληστοι με χαλαρή συνείδηση στις καίριες θέσεις, για να γονατίσει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Το θέμα είναι κυρίως διδακτικό και αναμφίβολα ενδιαφέρον. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως έχουν γραφτεί ολόκληρα βιβλία και βγήκαν ταινίες που μάλιστα έγιναν μεγάλες επιτυχίες. Θέμα τους, οι δραστηριότητες ορισμένων προσώπων που έδειξαν μεγάλη ανευθυνότητα στο πώς εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους και πώς χειρίστηκαν για προσωπικό τους όφελος τα χρήματα που τους είχαν εμπιστευτεί.
Το ιστορικό
Ο Jordan Belfort, έγινε παγκοσμίως γνωστός από την ταινία που εξιστόρησε τη ζωή του,  με πρωταγωνιστή τον Leonardo Di Caprio και σκηνοθέτη τον Martin Scorsese, στην ταινία “The Wolf of Wall Street”. Στην ταινία αναφέρονται οι περιπέτειές του, οι οποίες περιελάμβαναν χειραγώγηση μετοχών, χρηματιστηριακές απάτες και ξέπλυμα χρήματος. 



Γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη το 1962 και από νωρίς ξεχώρισε για το ταλέντο του στις πωλήσεις. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως χρηματιστής στην εταιρεία LF Rothschild. Κατόπιν ίδρυσε τη δική του χρηματιστηριακή εταιρεία, την Stratton Oakmont, που εξειδικευόταν στην αγορά των penny stocks, δηλαδή μετοχών πολύ μικρής εμπορευσιμότητας και κεφαλαιοποίησης.

Ο Belfort ίδρυσε τη χρηματιστηριακή εταιρεία για να εξαπατήσει τους επενδυτές μέσω της πώλησης μετοχών σε φουσκωμένες τιμές. Έφτασε να απασχολεί περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στο απόγειο της.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ως χρηματιστής, είχε αναπτύξει ένα τρόπο ζωής που εκτός από προκλητική χλιδή, περιελάμβανε και συστηματική χρήση ναρκωτικών, προκαλώντας του σοβαρό εθισμό.
Το τέλος της χρηματιστηριακής του καριέρας
Η εταιρία του Belfort έκλεισε τελικά με τη σύλληψή του το 1998. Η συνεργασία του με το FBI τον έριξε στα... μαλακά. Εξέτισε ποινή 2 ετών στις  ομοσπονδιακές φυλακές, για παράνομες ενέργειες που οδήγησαν σε ζημίες περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όσο ήταν φυλακισμένος, ο αξιωματούχος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς που ήταν επικεφαλής της ομάδας δίωξης εναντίον του, τον ενθάρρυνε να γράψει τις εμπειρίες του ως χρηματιστής. Το βιβλίο του «Η σύλληψη του λύκου της Wall Street» έχει δημοσιευθεί σε 40 χώρες και εχει μεταφραστεί σε 18 γλώσσες. Οι δυο τους γίνανε φίλοι μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή. 
Σήμερα
Ο Belfort περιοδεύει σε όλο τον κόσμο ως ομιλητής με θέμα τις κινητήριες δυνάμεις του ανθρώπου και κερδίζει περίπου 30.000 δολάρια ανά ομιλία.

Μέρος των εισπράξεων, όπως και πολλά από τα δικαιώματα από την ταινία και τα βιβλία του, θα καταβληθούν στα θύματά του, κατόπιν δικαστικής εντολής.

Χαρακτηριστική είναι η ομιλία που εκφώνησε στο Ντουμπάι το 2014: Ήμουν άπληστος. Η απληστία δεν είναι καλή. Η φιλοδοξία είναι καλή, το πάθος είναι καλό. Το πάθος σε κάνει να ευημερείς. Στόχος μου είναι να δώσω περισσότερο από ό, τι έχω. Αυτή είναι η βιώσιμη μορφή της επιτυχίας.
Συμπέρασμα
«Είναι πολλά τα λεφτά Άρη». Η διάσημη ατάκα βρίσκει στο χρηματιστήριο την απόλυτη δικαίωση της. Η χρηματιστηριακή αγορά είναι τεράστια, τα ποσά που διακινούνται καθημερινά είναι ιλιγγιώδη.  Λογικό είναι όπου υπάρχει το μέλι να μαζεύονται οι μέλισσες.

Διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην αξιέπαινη επιδίωξη του ατομικού συμφέροντος και στην καθαρή απάτη δεν είναι πάντα εύκολο να υπάρξει, για αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα άτομα που επιλέγετε να εμπιστευτείτε και να συμβουλευτείτε.



Βασίλης Παζόπουλος || Επενδυτές Χωρίς Σύνορα

Οικονομολόγος, Πανεπιστήμιο Πειραιά

Χρηματιστηριακός αναλυτής | e-mail επικοινωνίας


Δημοφιλείς αναρτήσεις