Ποιός διαπραγματεύεται με μία κυβέρνηση υπό αναθεώρηση;

Περιμέναμε λοιπόν από τη σημερινή κυβέρνηση να διεκδικήσει τη διαγραφή χρέους που της είχαν υποσχεθεί οι «εταίροι» μας το 2012, στο μέρος που τους αφορά (52,9 δις € διμερή δάνεια, 144,7 δις € δάνεια του ΕΤΧΣ – τα υπόλοιπα έως τα 240 δις € είναι του ΔΝΤ), όταν η αξιωματική αντιπολίτευση απαιτεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών σε μερικούς μήνες – κάτι που φυσικά είναι παράλογο, αφού κανένας δανειστής δεν διαπραγματεύεται με μία «κυβέρνηση υπό αναθεώρηση».



Πόσο μάλλον όταν ο διεκδικητής της εξουσίας αναφέρει ολοκάθαρα πως η κυβέρνηση δεν πρέπει και δεν επιτρέπεται να δεσμευτεί με τίποτα, έχοντας απολέσει τη νομιμοποίηση της, καθώς επίσης πως δεν θα σεβαστεί οτιδήποτε υπογραφεί – όταν «δυναμιτίζει» λοιπόν εκ των προτέρων οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Εμείς δεν εξετάζουμε βέβαια εάν έχει δίκιο ή άδικο η αντιπολίτευση, αλλά μόνο το γεγονός και τις εύλογες συνέπειες του – προσπαθώντας να είμαστε αντικειμενικοί.

Συνεχίζοντας, οι δημοσιογράφοι θεωρούν πως ο δύστυχος υπουργός οικονομικών απέτυχε στην πρόσφατη σύσκεψη του «Euro Group», επειδή δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας την εκ των προτέρων εντελώς αδύνατη αποστολή του – να επαληθεύσει δηλαδή τις ουτοπικές προσδοκίες όλων μας.

Περιμένουμε δε πως η κυβέρνηση θα μπορέσει να διώξει το ΔΝΤ, οπότε να δανειστεί από τις αγορές, παρά το ότι απαιτούμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, κατά τους δικούς μας ισχυρισμούς, μη βιώσιμου χρέους μας – ενώ είναι αδύνατον να μην κατανοούμε πως δεν δανείζει κανείς καμία χώρα, γνωρίζοντας πως η ίδια πιστεύει ότι είναι χρεοκοπημένη.

Επομένως, πιστεύουμε πως είναι λογικό να διακινδυνεύσουν οι αγορές να χάσουν συνειδητά τα χρήματα τους, επειδή η κυβέρνηση θα καταφέρει να τις πείσει να κάνουν «χαρακίρι» – διαφορετικά θεωρείται ανίκανη. Απορούμε δε για την χθεσινή εκτόξευση των επιτοκίων των δεκαετών ομολόγων στα ύψη, καθώς επίσης για την πολλοστή κατά σειρά κατάρρευση του χρηματιστηρίου, παρά το ότι εμείς την προκαλέσαμε – απαιτώντας ανόητα πράγματα, τα οποία γνωρίζουμε πολύ καλά πως είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν ...


Δημοφιλείς αναρτήσεις