Χωρις την ασπίδα του ΣτΕ οι ζημιωθέντες της "Ασπίς Πρόνοια"

“Απόφαση "Πόντιος Πιλάτος", νίκη των επενδυτών ή "πάγωμα" κάθε ελπίδας να πάρουν πίσω τα εκατομμύρια που έχασαν; Η προχθεσινή ημέρα, που δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του Α΄  Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπ΄ αριθμ. 3783/2014, πρόεδρος Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Άννα Καλογεροπούλου) ήταν τελικά πολύ δύσκολη για τους πάνω από 100.000 επενδυτές -θύματα της ασφαλιστικής εταιρείας «Ασπίς – Πρόνοια» αφού το Ανώτατο Δικαστήριο μετά από δίκη - πιλότο που δεσμεύει κάθε διοικητικό δικαστήριο της χώρας αποφάνθηκε ότι ...




... δεν μπορούν να αξιώσουν αποζημίωση από το Δημόσιο, αλλά θα λάβουν, αυτόματα μετά  την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασφαλιστικής εκκαθάρισης της εταιρείας  -μέσω του μηχανισμού εγγυήσεων (εγγυητικό κεφάλαιο)- το 70% των ποσών που διεκδικούν ως αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο.

Τι είπε δηλαδή το ΣτΕ; Ότι τα θύματα της «Ασπίς» δεν μπορούν να διεκδικήσουν την αποζημίωση από το Δημόσιο (ακόμα κι αν υπήρξαν πρόδηλες παραλείψεις του) μέσω του άρθρου 105 εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα, καθώς το Νομοθετικό Διάταγμα 400/1970 (περί ιδιωτικής επιχειρήσεως ασφαλίσεως), προβλέπει ειδικό μηχανισμό για τις περιπτώσεις αυτές.

Το επίμαχο Νομοθετικό Διάταγμα προβλέπει ένα μηχανισμό χρηματοδότησης προερχόμενο από εισφορές των ασφαλτικών εταιρειών (κάτι ανάλογο με Επικουρικό Κεφάλαιο  για την κάλυψη ζημιών από τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα). Ο μηχανισμός αυτός  καλύπτει τις περιπτώσεις αφερεγγυότητας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, όπως είναι όταν αυτές βρίσκονται υπό πτώχευση, όταν ανακαλείται η άδεια λειτουργίας τους για παράβαση νόμου, κ.λπ. 
Εξαλλοι 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι επενδυτές, που ξεπερνούν τις 100.000 είναι έξαλλοι με την απόφαση γιατί αφενός θεωρούν πως το ΣτΕ πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, γλιτώνοντας το δημόσιο, και αφετέρου πως ουσιαστικά μια τέτοια απόφαση είναι για πολλούς λόγους ανεφάρμοστη. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους να σημειώσουμε πως π.χ στην κρινόμενη αγωγή 4 επενδυτές ζητούσαν αποζημίωση σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ευρώ, σε παλαιότερη 2.500 επενδυτές ζητούσαν 140 εκατομμύρια και αν υπολογιστούν και οι 100.000 τότε το ποσό φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη. ΟΙ επενδυτές την προσεχή Πέμπτη θα παρουσιάσουν δια του δικηγόρου Ιωάννη Μαρκουλάκου τις απόψεις τους, αλλά οι πληροφορίες τους φέρουν έτοιμους να προσφύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια κατά της χώρας, θεωρώντας την απόφαση λανθασμένη και ανεφάρμοστη. 

Όπως έλεγαν νομικές πηγές: 

- Αφενός το δημόσιο που είχε τον εποπτικό ρόλο απεκδύεται με την απόφαση κάθε ευθύνη ενώ ουσιαστικά η εταιρεία λειτουργούσε κάτω από τη μύτη του σε βάρος των επενδυτών. 

- Αφετέρου η απόφαση χωλαίνει όταν ζητάει να αποζημιωθούν οι επενδυτές από τον συγκεκριμένο μηχανισμό χρηματοδότησης, ο οποίος δημιουργήθηκε με το άρθρο 2 παράγραφος 3 περίπτωση Θ΄ του νόμου 3867/10 , δηλαδή, όπως σημειώνουν, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου. 

- Στον συγκεκριμένο μηχανισμό μάλιστα η Ασπίς, οι πελάτες της οποίας πρέπει να αποζημιωθούν , δεν έχει βάλει- όπως καταγγέλλεται- ούτε ευρώ!

- Η διαδικασία αποζημίωσης, αφού δεν θα υπάρξουν αγωγές αλλά θα γίνει αυτόματα, θα είναι γρήγορη λέει το ΣτΕ. Όμως οι ίδιες πηγές αντιτείνουν πως θα κινηθεί μετά την εκκαθάριση της εταιρείας "η οποία θα ολοκληρωθεί μπορεί και σε 20 χρόνια. Για ποιά ταχύτητα μιλάνε;"

- Επίσης η εκκαθάριση της εταιρείας τι μπορεί να προσφέρει, αναρωτιούνται; Αφού, όπως λένε, είναι 600 εκατομμύρια μέσα, δηλαδή έχει οφειλές 600 εκατομμύρια...Εννοούν δηλαδή πως οι αποζημιώσεις παραπέμπονται στις… ελληνικές καλένδες, γι’ αυτό και θα υπάρξει προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. 
Νίκη 
Υπάρχει πάντως και μια άλλη άποψη που διατυπώνεται από δικαστές, οι οποίοι θεωρούν νίκη των επενδυτών την απόφαση καθώς η Διοίκηση ακόμα και αν δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα ο ασφαλιστικός μηχανισμός αποζημίωσης, θα πρέπει να σπεύσει να τον εκκινήσει άμεσα, και αν δεν υπάρχουν χρήματα σε αυτόν για τις αποζημιώσεις των επενδυτών να τα βρει, ώστε να εφαρμόσει άμεσα την δικαστική απόφαση. Η υποψία ή  φόβος βέβαια όλων πλέον είναι ότι ίσως αυτός ο μηχανισμός να μην λειτουργεί καν”