Η Στέρνα Αργολίδας είναι οικισμός σε υψόμετρο 180 μ. κοντά στο χωριό Λυρκεία και στην απογραφή του 2001 βρέθηκε να έχει 182 κατοίκους. Βέβαια, παρότι μικρός οικισμός είχε και ομάδα χόκεϊ επί χόρτου! Γιατί όχι, αν κρίνουμε ότι (αυτό λένε τοπικοί παράγοντες και γονείς) η Αργολίδα είναι...«χοκεομάνα», όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο δημοσιογράφος του argolida.gr κ. Γιώργος Νικολόπουλος.
Βεβαίως, μπορεί τα τεκταινόμενα με τα πρωταθλήματα χόκεϊ στα οποία μετέχουν οι μαθητές του Αργους και της ευρύτερης περιοχής να δίνουν λαβή για σκωπτικά σχόλια, όμως πίσω από την πληθώρα αθλητικών σωματείων σε... παράξενα (για την Ελλάδα) αθλήματα, κρύβεται η επιχείρηση που έχουν στήσει κάποιοι με στόχο να πριμοδοτούνται οι «πρωταθλητές» μαθητές με επιπλέον μόρια στις εξετάσεις. Και να βελτιώνουν τη σχολή στην οποία εισάγονται τελικά.
Ειδικότερα, «με απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννη Ανδριανού, ανακαλείται η ειδική αθλητική αναγνώριση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χόκεϊ», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. Ποια είναι η επίσημη δικαιολογία για την ανάκληση; Ο υφυπουργός Αθλητισμού, που εκλέγεται βουλευτής με τη Ν.Δ. στον νομό Αργολίδας, επικαλέστηκε το γεγονός ότι δεν συμπληρωνόταν ο απαιτούμενος αριθμός σωματείων. Για τη σύσταση μιας ομοσπονδίας απαιτούνται 20 σωματεία, εκ των οποίων πρέπει να είναι ενεργά τουλάχιστον τα 15. Ακριβώς όπως συνέβη και με άλλες ομοσπονδίες, για τις οποίες υπάρχει η... σφραγίδα τους και κάποιοι επιτήδειοι που διεκδικούσαν και έπαιρναν τις κρατικές επιχορηγήσεις.
Βέβαια, για την κατάργηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χόκεϊ ο μικρός αριθμός ενεργών σωματείων μάλλον είναι απλώς η επίσημη δικαιολογία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Ανδριανός αναμένεται να τοποθετηθεί επί του θέματος μετά την ολοκλήρωση της έρευνας των αρμόδιων αρχών επί των καταγγελιών για πρωταθλήματα - «μαϊμού». Ενδεικτικά, στο Πρωτάθλημα Εφήβων για την περίοδο 2009-2010 από το Αργος είχαν δηλωθεί 12 ομάδες χόκεϊ. Από το 2010 έχει να ενημερωθεί και η επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χόκεϊ.
Ομως, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Νικολόπουλου αλλά και εκπαιδευτικών που μίλησαν χθες στην «Κ», επιβεβαιώνεται ότι πολλές τουλάχιστον από τις ομάδες αυτές ήταν ανύπαρκτες, και υπήρχαν μόνο στα... χαρτιά και κανείς μαθητής δεν μετείχε. Αντίθετα, ως φαίνεται κάποιοι στο Αργος (αλλά και την Αττική), αξιοποιώντας τη σφραγίδα της Ομοσπονδίας Χόκεϊ, υποστήριζαν ότι διοργάνωναν «πρωταθλήματα» διαφόρων κατηγοριών αθλητών (εφήβων, κορασίδων κ.ά.). Οι «πρωταθλητές» μαθητές όταν έφθασαν στην Γ΄ Λυκείου, και κάνοντας χρήση της σχετικής διάταξης, ακριβώς λόγω της επίδοσής τους στο...χόκεϊ μοριοδοτούνταν επιπλέον στις πανελλαδικές εξετάσεις, και βελτίωναν την τελική τους κατάταξη στον πίνακα των υποψηφίων. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η εγγραφή στα εν λόγω σωματεία κόστιζε περί τα 800 ευρώ.
Για τους λόγους αυτούς φέρεται να κατήργησε την ελληνική ομοσπονδία Χόκεϊ ο κ. Ανδριανός, την ίδια στιγμή που οι σχετικές καταγγελίες είχαν φθάσει και στα αυτιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, κυβερνητική πηγή ανέφερε χθες στην «Κ» ότι ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής διέταξε έρευνα, ενώ η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.
Κάποιοι κερδίζουν με παράνομα μέσα και παίζοντας με τα όνειρα των παιδιών. Οι γονείς, όμως, πόσο ικανοποιημένοι είναι καθώς τα όνειρα των παιδιών τους έγιναν πράξη με απάτη;
Παλαιοκομματισμός στην έρευνα
Πέντε νέα ερευνητικά κέντρα απέκτησε από χθες η χώρα. Η πορεία τους θα αποδείξει εάν ιδρύονται για μικροκομματικούς λόγους, με ευρωπαϊκά κονδύλια. Η αρχή τους, πάντως, δείχνει ότι το 2015 επαναλαμβάνεται η ιστορία που ξεκίνησε το 1997, με τις ιδρύσεις Τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε όλη την επικράτεια, κάνοντας χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Τότε το σύνθημα ήταν «Κάθε πόλη και ΑΕΙ», τώρα είναι «Κάθε περιφέρεια και ερευνητικό κέντρο».
Ειδικότερα, με τροπολογίες που ψηφίστηκαν χθες στο νομοσχέδιο για την έρευνα δημιουργούνται:
- Το Ερευνητικό Κέντρο Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα, το οποίο θα αποτελείται από τρία Ινστιτούτα.
- Το Ερευνητικό Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης «Καραθεοδωρή», με έδρα την Κομοτηνή και Ινστιτούτα δύο σε Ξάνθη και από ένα σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.
- Το Κέντρο Ερευνας και Επιχειρηματικής Καινοτομίας Κεντρικής Ελλάδας με Ινστιτούτα στον Βόλο και τη Λαμία.
- Το Ινστιτούτο Οπτικής και Ορασης στο Ηράκλειο Κρήτης.
- Το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών στη Ρόδο.
Ποιοι οι λόγοι για την ίδρυση νέων ερευνητικών κέντρων σε μία χώρα που μαστίζεται από τη δημοσιονομική λιτότητα, και ενώ τα τελευταία χρόνια ο ερευνητικός ιστός μειώνεται; Κατά τη διάρκεια της θητείας της Αννας Διαμαντοπούλου στο υπ. Παιδείας τα 56 ινστιτούτα των 11 ερευνητικών κέντρων συγχωνεύθηκαν σε 11, και κατόπιν ακολούθησε μία συγχώνευση ερευνητικών κέντρων και πλέον, έως και χθες, ο αριθμός τους ήταν 10.
Το σημαντικό στοιχείο για την απόφαση της ίδρυσης είναι ότι οι 13 περιφέρειες «θα διαχειριστούν το 35% των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης που αφορά έργα και δράσεις για την τόνωση και την ανάπτυξη της Περιφερειακής Οικονομίας». Δηλαδή, μέσω ΕΣΠΑ θα μπορέσουν να δημιουργηθούν και ερευνητικά κέντρα σε κάθε περιφέρεια. Να σημειωθεί, επίσης, ότι ο νυν υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος που εξήγγειλε, πρώτος όλων, την ίδρυση του Κέντρου «Καραθεοδωρή» στη Θράκη εκλέγεται στον νομό Εβρου, ενώ ο γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας, Χρήστος Βασιλάκος, κατάγεται από τη Βόνιτσα και φέρεται να επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα στην Αιτωλοακαρνανία...