Kαλές οι δάφνες των προγόνων μας αλλά τέτοια κατάρρευση ...

“Εμείς οι Έλληνες, κατά την υποκειμενική μας άποψη, έχουμε ένα περίεργο, «δίδυμο» χαρακτηριστικό, το οποίο μας δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, οικονομικής φύσεως - με σύνηθες αποτέλεσμα να γινόμαστε αντικείμενο εκμετάλλευσης των ξένων. Ειδικότερα, μας ενδιαφέρει περισσότερο πώς δεν θα πληρώσουμε ή πως θα καθυστερήσουμε να εξοφλήσουμε αυτά που οφείλουμε, αντί να επικεντρωνόμαστε σε αυτά που χάνουμε, σε αυτά που δεν κερδίζουμε (διαφυγόντα κέρδη, κατά την ορολογία), ή στον τρόπο, με τον οποίο θα μπορούσαμε να εξοφλήσουμε τις οφειλές μας.




Για παράδειγμα, θεωρήσαμε πως ήταν προς το συμφέρον μας να μην πληρώσουμε ένα μέρος του δημοσίου χρέους (haircut, PSI), παρά το ότι μας κόστισε την απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας, πάνω από 500 δις € στις τιμές των ακινήτων μας (πτώση της αξίας τους), 200 δις € στο χρηματιστήριο, χρεοκοπία των τραπεζών, τεράστιες ζημίες στα ασφαλιστικά ταμεία, 28% ανεργία, 50% πτώση των μισθών, μείωση του κοινωνικού κράτους, περιορισμό των συντάξεων, μηδενικές προοπτικές για το μέλλον, διεθνή εξευτελισμό, αδυναμία να απαιτήσουμε τις πολεμικές επανορθώσεις κοκ.
Με ένα δεύτερο παράδειγμα, το κράτος καθυστερούσε ανέκαθεν τις πληρωμές των δημοσίων δαπανών (φάρμακα, διάφορα υλικά, κατασκευές κλπ.), με αποτέλεσμα να υπερτιμολογείται - οπότε να πληρώνει (να πληρώνουμε εμείς) τιμές υπερδιπλάσιες, συγκριτικά με άλλα κράτη.
Επειδή ενδεχομένως το βλέπουμε λάθος, αδυνατώντας όμως να το κατανοήσουμε, θα μας ήταν ευπρόσδεκτες κάποιες αναφορές στο θέμα από τους φίλους μας, οι οποίες να τεκμηριώνουν τη λανθασμένη μας άποψη ...”

Δημοφιλείς αναρτήσεις