Fact checking για τα πανεπιστήμια σήμερα

“Σε άρθρο στην Αυγή αναφέρεται ότι τα πανεπιστήμια έχουν γίνει χωματερές διότι "ο Νόμος 4009, που έβαλε στα πανεπιστήμια τους εργολάβους της καθαριότητας και ανάγκασε τους πρυτάνεις να μπουν σε έναν μαραθώνιο διαγωνισμών, συμβάσεων, ενστάσεων, ακυρώσεων και χρονοβόρων διαδικασιών που αφήνουν τις σχολές έως και έξι μήνες να πνίγονται στα σκουπίδια."





Μέγα λάθος!
Για να μην πω παραπληροφόρηση.
Τι ισχύει;
Τα πανεπιστήμια κάνουν διαγωνισμούς και έχουν εργολάβους καθαριότητας πολύ πριν τον νόμο 4009 (νόμο Διαμαντοπούλου) που ψηφίστηκε το 2011 (υπάρχει αναφορά για σχετικό διαγωνισμό στο ΕΚΠΑ στη Διαυγεια από το 2009).
Οι διαγωνισμοί επιβάλλονται από νόμους που διέπουν ΝΠΔΔ, το Ελεγκτικό Συνέδριο κλπ για να υπάρχει διαφάνεια και ανταγωνιστικές διαδικασίες.
Γιατί κάποια πανεπιστήμια (π.χ., της Κρήτης) δεν έχουν τέτοια προβλήματα ενώ έχουν και είχαν π.χ., το ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ ας το σκεφτεί ο καθένας.
Για να βοηθήσω να πω για το ΕΚΠΑ ότι, όπως αναφέρεται σε έκθεση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων του Απριλίου 2014, που βρίσκεται αναρτημένη στη Διαύγεια, και την επικαλείται το Συμβούλιο Ιδρύματος σε ανακοίνωσή του από τον Ιούνιο, «η διαδικασία ανάθεσης υπηρεσιών καθαριότητας του ΕΚΠΑ … τυγχάνει μη νόμιμη».
Διότι «διαπιστώνονται παραβάσεις του εθνικού και του ενωσιακού δικαίου περί των δημοσίων συμβάσεων» και «εμπεριέχονται περιοριστικές του ανταγωνισμού διατάξεις».
Ζήτησε λοιπόν νέο διεθνή διαγωνισμό οποίος είναι χρονοβόρος. Αυτά επί πρυτανείας Πελεγρίνη.
Από τότε, τον Απρίλιο 2014 έχουμε πρόβλημα καθαριότητας.
Τελείως ανεξάρτητα δηλαδή από τον νόμο Διαμαντοπούλου...”