Απλοποίηση, απλοποίηση, απλοποίηση

“Την αφορμή μου την έδωσε κάποιος (δεν συγκράτησα το όνομα) που μιλούσε σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό το πρωϊ, την ώρα του καθημερινού γολγοθά, την οδήγηση μέχρι την δουλειά.

Η συζήτηση για οικονομικά θέματα, πως θα ξαναπάρει μπρος η μηχανή της ρευστότητας, τα σχέδια κυβέρνησης και τραπεζών για τα "κόκκινα δάνεια", η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και άλλα τέτοια.




Σε τέτοιες συζητήσεις έχω βρεθεί πολύ τελευταία. Συνήθως οι "καθηγητές" είναι άνθρωποι του χώρου των "συμβούλων", που δεν έχουν ποτέ οι ίδιοι ασχοληθεί με επιχειρήσεις.
Σε πολλές περιπτώσεις η γλώσσα, η ορολογία, οι νεολογισμοί είναι τέτοια που, εγώ τουλάχιστον, παρόλο που ασχολούμαι με επιχειρήσεις κοντά 30 χρόνια, δεν καταλαβαίνω σχεδόν τίποτε.
Α, και με κατακλείδα, συχνά, των ειδικών: "μπορεί να βρεθούν κεφάλαια από το ΕΣΠΑ"...
Το δικό μου συμπερασμα, από την εμπειρία μου, είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει υγιής ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, πουθενά στον κόσμο, αν το περιβάλλον, οι όροι, ακόμα και η γλώσσα και οι ορολογίες της, δεν χαρακτηρίζονται από απλότητα.
Την πιο καθαρή απλότητα.
Και ακόμη, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας χωρίς το βασικότερο κύτταρο: τον επιχειρηματία.
Που για να υπάρξει και να δράσει χρειάζεται, εκτός από χρήματα, και ένα περιβάλλον προσωπικής ενθάρρυνσης και δικαίωσης.
Τα άλλα, τα "σύμπλοκα άλατα", μπορεί να έχουν την χρησιμότητα τους, αλλά είναι, πολλές φορές, και το "βασίλειο των ποντικών" ...
Απλοποίηση, απλοποίηση, απλοποίηση.
Στο θεσμικό περιβάλλον, στις έννοιες, στο μυαλό μας.
Την χρειαζόμαστε ...”