Dijsselbloem: Ξέρουμε όλοι ότι το πρόγραμμα τελειώνει …

“Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση από την τρόικα για να ξεκινήσει η συζήτηση για το τι θα ακολουθήσει την εκπνοή του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.




"Η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο το καλοκαίρι όσον αφορά την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης", δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup και πρόσθεσε. "Ενημερωθήκαμε ότι χρειάζεται σε ορισμένες περιοχές περαιτέρω πρόοδος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στις αναγκαίες δράσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όταν τα συμπεράσματα από την αξιολόγηση θα είναι πιο καθαρά το Eurogroup θα ξεκινήσει να εξετάζει έναν αριθμό συγγενικών θεμάτων όπως οι διαδικασίες που θα τεθούν σε ισχύ μετά το ελληνικό πρόγραμμα το οποίο τελειώνει στο τέλος του έτους".

Απατώντας δε, σύμφωνα με ανάρτηση του Capital, σε ερώτηση σχετικά με το εάν η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας είναι πρόωρη σημείωσε ότι "προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση και όλα τα προαπαιτούμενα … σε αυτό το πλαίσιο Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα συζητήσουμε για το μέλλον. Ξέρουμε ότι το πρόγραμμα τελειώνει … Υπάρχει μεγάλη συμφωνία στο γεγονός ότι θα πρέπει να είναι βιώσιμη η έξοδος της Ελλάδας και αξιόπιστη επίσης για όλα τα εξωτερικά μέρη. Πώς θα σχεδιαστεί θα το συζητήσουμε αργότερα – θα πρέπει να γίνει με συνετό τρόπο όπως το έθεσε ο Έλληνας υπουργός κάτι που νομίζω είναι σωστό".

Σχολιάζοντας τις εικασίες για μια προληπτική πιστωτική γραμμή μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα ο Dijsselbloem διευκρίνισε ότι μια τέτοια γραμμή "θα συνοδεύεται από προϋποθέσεις και αυτό είναι γεγονός".

Σε ερώτηση για τη χρήση των αδιάθετων κεφαλαίων για τις τράπεζες, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Klaus Regling σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την επιλογή να επιστρέψει τα χρήματα αυτά, μειώνοντας έτσι το χρέος.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών προκειμένου να αξιολογηθούν και τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα. Πρόσθεσε ταυτόχρονα ότι μια πιθανή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει τη χρήση των κονδυλίων θα απαιτήσει το πράσινο φως από το ίδιο το ταμείο αλλά και από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια.

Όσον αφορά την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο πρόεδρος του Eurogroup παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, προσθέτοντας πάντως ότι η ανάπτυξη θα είναι ισχυρότερη από πέρυσι.

Πρόσθεσε ότι η υφιστάμενη κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική και κάλεσε τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την εξυγίανση των δημοσιονομικών αλλά και την υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης ...”


Δημοφιλείς αναρτήσεις