Εδώ το καλό χρέος ...

“Ο επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλινκγ, βγήκε χτες και μας είπε, την ώρα που τα spreads των ελληνικών ομολόγων έφταναν στο ταβάνι, ότι το ελληνικό χρέος είναι απολύτως βιώσιμο εφόσον ακολουθηθούν οι μεταρρυθμίσεις. Εξήγησε μάλιστα ότι η εξυπηρέτηση του χρέους είναι τόσο χαμηλή στην επόμενη δεκαετία (με τις περιόδους χάριτος κ.λπ.), που η Ελλάδα μπορεί να το εξυπηρετήσει.




Αυτό που δεν είπε είναι ότι αν πετύχει το σχέδιο των Ευρωπαίων, να μεταφέρει δηλαδή η Ελλάδα μέρος του χρέους που χρωστά στα ευρωπαϊκά κράτη στις αγορές, τότε αυτομάτως το χρέος ως σύνολο γίνεται μη βιώσιμο, αφού οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή πλευρά και το ΔΝΤ στην ανάλυση βιωσιμότητας είναι τελείως εξωπραγματικές.
Δουλειά του κ. Ρεγκλινγκ είναι βέβαια να απαλλαγεί από το ελληνικό χρέος το ταχύτερο δυνατό.
Οπότε βγαίνει και το πουλάει.
Όταν όμως ήμουν νέος και δούλευα στη διαφήμιση ειχα ακούσει ένα σοφό ρητό από τους παλαιότερους.
Έλεγαν "ο πιο γρήγορος τρόπος για να εξαφανίσεις ένα κακό προϊόν από την αγορά είναι να το διαφημίσεις".
Αυτό έκαναν οι ευρωπαίοι.
Αντί να επιμείνουν σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, έδωσαν το φιλί της ζωής στο πελατειακό και αρπακτικό πολιτικό και κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό καθεστώς (βλέπε προχθεσινή τροπολογία για το ακατάσχετο των δανεικών κι αγύριστων των κομμάτων), και προτίμησαν να πουλήσουν την αστειότητα του "success story".
Οι δικοί μας αδίστακτοι -κυβέρνηση και αντιπολίτευση- δεν σταμάτησαν ουτε λεπτό να κάνουν τα δικά τους (ουτε για να ξαποστάσουν βρε αδελφέ) και κάποια στιγμή πορώθηκαν τόσο ώστε πίστεψαν κι οι ίδιοι στα ψέματά τους.
Έτσι κατέρρευσε το σαθρό οικοδόμημα.
Γιατί τους ογκόλιθους της φορολογίας και των άλλων θυσιών που συνεισέφερε ο πολύς κόσμος τους έδεναν με κονίαμα που είχε ως μοναδικά συστατικά το ψέμα και την κοροϊδία ...”