Σπάει ο καταστροφικός δεσμός τραπεζικής και πολιτικής εξουσίας;

“Ανακοινώνονται αύριο στη 1μμ τα αποτελέσματα των τραπεζικών stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όλες οι πληροφορίες κατατείνουν στο ότι οι "αποτυχίες" θα είναι περιορισμένες. Το πολύ 25 ευρωπαϊκές Τράπεζες αναμένεται να αποτύχουν, από τις οποίες όμως μόνο 6 έως 10 θα έχουν άμεση υποχρέωση ανακεφαλαιοποίησης. Για τις ελληνικές Τράπεζες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ...



... και οι 4 δεν θα περάσουν τα tests, αλλά μόνο δυο θα εμφανιστούν με άμεση υποχρέωση ανακεφαλαιοποίησης, η Eurobank και η Εθνική.
Για την Alpha και την Πειραιώς αναμένεται να εμφανίσουν "τεχνική αποτυχία" (technical failure).
Oι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης για την Εθνική και την Eurobank αναμένονται να μην υπερβούν το 1,5 δις συνολικά, ποσά που είναι στις δυνατότητές τους να τα καλύψουν είτε με πώληση θυγατρικών (Finasbank), είτε/και με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε/και με έκδοση CoCos (μετατρέψιμων ομολογιών).
Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν αναμένεται να διαρκέσει πολύ, πιθανότατα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου να έχουν τακτοποιηθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες.
Το πολύ σημαντικό της όλης υπόθεσης είναι ότι ο Έλληνας φορολογούμενος δεν θα ξαναχρεωθεί για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι Τράπεζες και τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΤΧΣ θα επιστραφούν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης είτε για να μειωθεί το χρέος είτε για να λειτουργήσουν ως πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα για το 2015.
Οι 4 'συστημικές' Τράπεζες, μετά από αυτή τη διαδικασία, φεύγουν πλέον από τον εποπτικό έλεγχο της Τραπέζης της Ελλάδος και περνούν στη δικαιοδοσία της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να σπάσει ο καταστροφικός δεσμός τραπεζικής και πολιτικής εξουσίας και να λειτουργήσει το τραπεζικός τομέας με όρους ελεύθερης αγοράς και διαφάνειας.
Ες αύριον λοιπόν τα σπουδαία ...”

Δημοφιλείς αναρτήσεις