Σε σοβαρή κυβέρνηση μας βρίσκεται τίποτα;

“Στις 23.05.2014 ο Αντώνης Σαμαράς στην προεκλογική του ομιλία στο Σύνταγμα μας εξηγεί αναλυτικά σε ελαφρύ παροξυσμό πώς το σκίζει το μνημόνιο: με τη μέρα, με το μηνα, με την ώρα, με τη σελίδα, (με το κιλό, με το μέτρο).
Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου ο Σαμαράς επισκέπτεται τη Μέρκελ.
Υπάρχει ένα παρασκήνιο ότι ο έλληνας πρέσβης στο Βερολίνο εγγράφως του συνέστησε να μην το κάνει γιατί η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν ήταν καλή για την ελληνική πλευρά.




Ο πρέσβης τελικά παραιτήθηκε (το ΥπΕξ διέψευσε τα περί επιστολής και προειδοποιήσεων) και ο Σαμαράς είπε στη Μέρκελ που τον άκουγε αμίλητη-αγέλαστη ότι η Ελλάδα δε χρειάζεται πρόσθετο δανεισμό, ότι τα ομόλογά μας σκίζουν και ότι αν φύγουμε νωρίτερα από το ΔΝΤ θα είναι επιτυχία. Η Μέρκελ του απαντησε κάτι ευγενικό για τον ελληνικό τουρισμό και για την πρόθεση της Γερμανίας να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

(Εν τω μεταξύ το ΔΝΤ έκανε πρόσφατα την ετήσια σύνοδό του και κατέληξε ότι, βλέπει για πολλούς λόγους (από την εξάπλωση του έμπολα μέχρι τη γεωστρατηγική ένταση στη Μ. Ανατολή και στην Ουκρανία) την οικονομία της Ευρωζώνης ελαφρώς να σέρνεται και την Ελλάδα να μην έχει καλές προοπτικές σε περίπτωση εξόδου από τους μηχανισμούς στήριξης, οπότε μας προτείνει, τουλάχιστον, μία "προληπτική γραμμή στήριξης" καλού κακού, αντί για επικίνδυνα καουμποϋλίκια. Γυρίζουμε στην κυβέρνηση: )

Στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης τις προάλλες ο Σαμαράς δήλωσε ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια ενάμιση χρόνο νωρίτερα και έστειλε "χαιρετίσματα" σε όσους έλεγαν ότι θα χρειαστούμε και άλλο μνημόνιο. Ο Βενιζέλος χθες είπε ότι συμφωνεί απόλυτα με την ομιλία του πρωθυπουργού και τόνισε σε ωραία, ειρηνικά, πολιτισμένα ελληνικά ότι "στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν σκυλιάσει που γυρνάμε σελίδα στη μετά μνημόνιο εποχή" αλλά μετά αναρωτιόταν "ποιά έξοδος από το μνημόνιο, απλώς λήγει το πρόγραμμα το 2014".

Η συζήτηση εμπιστοσύνης ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, τη Δευτέρα το χρηματιστήριο κινήθηκε χαμηλά με μούδιασμα, την Τρίτη έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων και χθες γκρεμοτσακίστηκε με ένα θεαματικό -10 ενώ ταυτόχρονα τα spreads καλπάζουν.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ από την Παρασκευή μεχρι σήμερα δεν ασχοληθήκαμε για κάποια οικονομική μπαρούφα που μπορεί να λειτουργήσει ας πουμε αποσταθεροποιητικά, αλλά μόνο με την ατάκα Σκουρλέτη που ήδη ελέγχεται ποινικά, αν και δεν είπε τίποτα παραπάνω από όσα κατέθεσε πχ σε συνέντευξή του τον Αύγουστο ο Πανούσης της ΔΗΜΑΡ.

Σοβαροί παράγοντες της αγοράς, όχι παπαγάλοι, έλεγαν ότι έπαιξε ρόλο για την πτώση του Χ.Α μία ρευστοποίηση ομολόγων από την ΕΚΤ αν θυμάμαι καλά, αλλά και η επιβάρυνση των σχέσεων της ελληνικής πλευράς με την τρόικα, καθώς και ότι αυτή η κουβέντα περί εξόδου από το μνημόνιο γίνεται βιαστικά, χωρίς να έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία που χρειάζονται, πχ τα stress tests των τραπεζών.

Η κυβέρνηση αντίθετα λέει ότι ουδόλως φταίει για την πατάτα που ξαφνικά αυτοαναφλέγεται στα χέρια της με το χρηματιστήριο και τα spreads, γιατί για αυτή φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δημοσκοπήσεις που τον δίνουν ψηλά -αν και καταγεγραμμένη άνοδός του υπάρχει επισήμως ήδη από τις ευρωεκλογές, αλλά τότε δεν θυμάμαι το χρηματιστήριο να πηγαίνει στα τάρταρα.

Επίσης λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει γιατί δημιουργεί ανασφάλεια στις αγορές, μολονότι ο Σαμαράς και ο Αδωνης είναι αυτοί που "προειδοποιούν" με προφητείες λαό και αγορές στις δημόσιες και δημοσιοποιημένες παρεμβάσεις τους ότι, αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει bank run και δε θα μείνει στα ATM δίφραγκο τσακιστό.

Ακόμα, ανασφαλή για τις αγορές θεωρούν την αντιπολίτευση που δεν πολυγούσταρε ποτέ της μνημόνιο και όχι την κυβέρνηση που σκοτώνεται να μας βγάλει όσο το δυνατόν νωρίτερα από αυτό, λες και αυτό είναι το μεγαλύτερο δεινό της ελλάδας εντός του οποίου η κυβέρνηση πνίγεται και ασφυκτιά.

Τέλος, ο Βενιζέλος θεωρεί αυτά που ζούμε τώρα, επί διακυβέρνησής του, "σκηνες από το μέλλον" που θα συμβαίνουν όταν κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να αποφευχθούν και σε αυτό το σημείο όλα τα θεατρικά έργα του Ιονέσκο πηδάν από το ράφι τους και αυτοκτονούν.
Και τελευταίο και έσχατο:
Η Βούλτεψη είπε χθες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα σενάρια των εκλογών προκαλούν κόλαση στο χρηματιστήριο.

Η Βούλτεψη είπε σήμερα που το χρηματιστήριο ανακάμπτει ότι διαψεύστηκαν ξανά οι προφήτες της καταστροφής.

Αυτά είναι τα δεδομένα. Plus ότι η κατάσταση είναι τρομερά ανησυχητική, παρά τον σουρεαλισμό της.
Και το ζητούμενο είναι:
κυβερνητική αντιπολίτευση στην αξιωματική αντιπολίτευση έχουμε.
Σε σοβαρή κυβέρνηση μας βρίσκεται τίποτα ή ξεμείναμε εντελώς? ...”