Το έλλειμμα απαρχή και τέλος του διασυρμού της χώρας


“Στα οικονομικά της χώρας μας, το δημοσιονομικό έλλειμμα ουδέποτε σχεδιάστηκε να υπερβεί το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας, δηλαδή το 3%.
Είναι προφανές ότι ή χώρα ήθελε να μοιάζει ευρωπαϊκή.
Άλλωστε, επειδή η οικονομία παρουσίαζε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το μεγαλύτερο διάστημα της δεκαετίας, δύσκολα θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν δημοσιονομικοί στόχοι εκτός των επιτρεπτών ορίων.




Κανονικά, η χώρα θα έπρεπε να επιδιώκει μονίμως ισοσκελισμένους, αν όχι πλεονασματικούς, προϋπολογισμούς.
Κρίνοντας όμως από το αποτέλεσμα, η στόχευση ακόμη και στα ελάχιστα πλεονάσματα το 2001 και το 2002 μπήκαν μάλλον για να τηρηθούν τα προσχήματα.
Το εκπληκτικό βέβαια είναι ότι ούτε τα απολογιστικά στοιχεία έδειχναν τάσεις υπερβολικού ελλείμματος, παρά μόνο σε δύο περιπτώσεις, το 2004 και το 2009.
Αυτό είναι σημαντικό γιατί οι σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ στόχων και απολογισμών σημειώνονται μόνο κατά την εναλλαγή των δύο κομμάτων στην κυβερνητική εξουσία.
Αυτό από μόνο του είναι ενδεικτικό ότι τα στοιχεία, ακόμη και αν αυτό οφειλόταν σε προσωρινές κρίσεις ειλικρίνειας, χρησιμοποιήθηκαν και από τα δύο κόμματα ως εργαλείο για την απαξίωση του πολιτικού αντιπάλου, προς ζημία βέβαια της χώρας, αλλά και με την ανοχή, μέχρι ενός ορίου, των κοινοτικών υπηρεσιών.
Τα τελικά στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα ουδέποτε είχε έλλειμμα εντός των επιτρεπτών ορίων ...”


Δημοφιλείς αναρτήσεις