Μητσοτάκης: Τα δέοντα για τους 5.260 υπαλλήλους του Δημοσίου

“Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέδωσε σήμερα, Πέμπτη 30 Οκτωβρίου, δια του Ειδικού Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), στη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), Κατερίνα Σαββαΐδου, λίστα με τους 415 δημοσίους υπαλλήλους που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους, εν μέσω του ελέγχου για υψηλά τραπεζικά εμβάσματα στο εξωτερικό.




Ο έλεγχος επί των συγκεκριμένων θα γίνει πλέον από τη ΓΓΔΕ, ενώ ο έλεγχος επί των δημοσίων υπαλλήλων που συνεχίζουν να υπηρετούν θα συνεχιστεί από το ΣΕΕΔΔ, που έχει και τη σχετική αρμοδιότητα.
Αναλυτικότερα:
Το Δεκέμβριο του 2013 ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή για τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των δημοσίων υπαλλήλων που έστειλαν χρηματικά εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού τα τελευταία χρόνια. Όπως ενημερώθηκε από τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΕΔΔ, Παρασκευά Νομικό, συνολικά 5.260 υπάλληλοι του Δημοσίου έστειλαν μέσω εμβασμάτων σε τραπεζικά ιδρύματα της αλλοδαπής αθροιστικά το ποσό του 1,45 δις ευρώ.

Από την εξέταση των στοιχείων που διαβιβάστηκαν από τη ΓΓΔΕ στο ΣΕΕΔΔ τον Οκτώβριο του 2014, προκύπτει ότι ο μέσος όρος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο προσεγγίζει τα 275.000 ευρώ, ενώ 329 εξ αυτών έχουν στείλει εμβάσματα που συνολικά υπερβαίνει το καθένα τις 600.000 ευρώ.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία αποδεικνύεται ότι από τους ανωτέρω 5.260 υπαλλήλους, οι 415 αποχώρησαν από το Δημόσιο για διαφόρους λόγους, μετά την έναρξη του ελέγχου.

Με δεδομένο ότι για τους εν λόγω 415 πρώην πλέον υπαλλήλους το ΣΕΕΔΔ δεν έχει μετά την αποχώρησή τους αρμοδιότητα ελέγχου για την περιουσιακή τους κατάσταση, o κ. Νομικός, με εντολή του κ. Μητσοτάκη διαβίβασε τα σχετικά στοιχεία στην κυρία Σαββαϊδου για τις δικές της ενέργειες.


Με αφορμή τον εν λόγω έλεγχο που διενεργεί το ΣΕΕΔΔ και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

«Είχα ζητήσει από το ΣΕΕΔΔ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, να προβεί σε έναν οριζόντιο έλεγχο εκείνων των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό που ξεπερνούσαν το ποσό των 100.000 ευρώ.

Συνολικά 5.260 υπάλληλοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό την επίμαχη περίοδο. Το συνολικό ποσό που έφυγε από τη χώρα αγγίζει το 1,5 δις ευρώ. Από αυτούς τους υπαλλήλους οι 415 έχουν τον τελευταίο χρόνο αποχωρήσει από το Δημόσιο για διάφορους λόγους.

Σήμερα επέστεψα στη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κυρία Κατερίνα Σαββαϊδου, τα στοιχεία αυτών των υπαλλήλων που δεν μπορούν πια να ελεγχθούν από το ΣΕΕΔΔ προκειμένου να προχωρήσει ο σχετικός φορολογικός έλεγχος από τη ΓΓΔΕ, πάντα με τα κριτήρια που αυτή χρησιμοποιεί.

Είναι πλέον καθαρό ότι η παραίτηση ή η αποχώρηση από το Δημόσιο από μόνη της δεν αναστέλλει σε καμία περίπτωση το φορολογικό έλεγχο, ο οποίος δεν διεξάγεται από το ΣΕΕΔΔ, που δεν έχει τη δικαιοδοσία, αλλά από τη ΓΓΔΕ, στο πλαίσιο της γενικής προσπάθειας την οποία καταβάλει για τον έλεγχο των εμβασμάτων».

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου, δήλωσε:

«Για όσους υπάλληλους του υπουργείου Οικονομικών έκαναν εμβάσματα την επίμαχη περίοδο διενεργήθηκε προκαταρτικός έλεγχος από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων.

Παράλληλα διενεργείται φορολογικός έλεγχος από το ΚΕΦΟΜΕΠ.

Φορολογικός έλεγχος επίσης θα διενεργηθεί για όσους υπαλλήλους του Δημοσίου έχουν πλέον αποχωρήσει για διαφόρους λόγους.

Σε κάθε περίπτωση θέλω να επισημάνω ότι για όσους υπαλλήλους συνταξιοδοτούνται διενεργείται έλεγχος πόθεν έσχες από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων.

Θα ήθελα, τέλος, να επισημάνω ότι ο αριθμός αυτός αποτελεί μικρό ποσοστό σε σχέση με το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και κυρίως των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι κάνουν τη δουλειά τους με ευσυνειδησία και αίσθημα καθήκοντος».

Ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΕΔΔ, Παρασκευάς Νομικός, δήλωσε σχετικά:

«Αυτοί οι έλεγχοι είναι ιδιαίτερα περίπλοκοι και με μια ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία.

Το επόμενο διάστημα θα έχουμε αποτελέσματα. Είμαστε σε πολύ καλή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Θα ελεγχτούν 4.845 υπάλληλοι που παραμένουν στο Δημόσιο. Για τους υπόλοιπους 415 που έχουν αποχωρήσει έχει ενημερωθεί η ΓΓΔΕ για να πράξει τα δέοντα» ...”


Δημοφιλείς αναρτήσεις