Με μέσο ... στο Κόμο ο Αλέξης

“Πώς το χε πει ο Ναπολέων; Στην πορεία το πνεύμα, νικάει πάντα το σπαθί. Ωσαύτως σκέφτηκε κατά τα φαινόμενα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, περνώντας ένα διήμερο στο στόμα των "νεοφιλελεύθερων λύκων" στο φόρουμ του Κόμο, αφήνοντας τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της ΔΕΘ σε μικρομεσαία στελέχη του κόμματος.




Εκεί, στην τρυφηλή βίλα ντ ΄ εστέ, ο Αλέξης Τσίπρας εκφώνησε το κατά ΣΥΡΙΖΑ ευρωπαϊκό μανιφέστο, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του πως ο γιαλός (της Ευρώπης) είναι στραβός.
Παρουσία των Ρ. Πρόντι, Ζ.Κ.Τρισέ, Μ. Μόντι τράβηξε -νοερώς- το αυτί της Γερμανίας και παραβίασε μάλλον ανοιχτές θύρες για την τρόικα, ζητώντας την κατάργησή της.
Η "καταστρόικα", όπως την είπε, πρέπει να τελειώσει, κατά τον κ. Τσίπρα ο οποίος γλαύκα στο...Κόμο επ αυτού δεν κόμισε. Η συζήτηση εντός κι εκτός Ελλάδος για την παράδοξη τούτη "μέθοδο των τριών" δεν βρίσκεται απλώς σε πλήρη εξέλιξη αλλά στο τέλος της.
Παρών ήταν και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με τον οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε μια μικρή φραστική κόντρα- και ουχί καυγά , όπως ζήλωσαν πολλοί να εμφανίσουν.
Και τούτο, διότι στον πρώην πρόεδρο της Ε.Ε, για τον οποίο η Κουμουνδούρου πνέει μένεα χωρίς ουδέποτε να το κρύψει, ο Αλέξης Τσίπρας απλώς υπενθύμισε το χάσμα των απόψεων που τους χωρίζει.
"Δεν ντρέπομαι για τις επιλογές που κάναμε για την κρίση", είπε ο κ. Μπαρόζο και ο Αλέξης Τσίπρας του απάντησε έμπλεος τωόντι αστικής ευγένειας: "Δεν ξέρω αν κάποιος πρέπει να ντρέπεται για τις επιλογές αλλά για τα αποτελέσματα κανείς δε μπορεί να χαίρεται".


   Στο στόμα του λύκου   
Ο κ. Τσίπρας πήγε όπως ο ίδιος είπε στο "στόμα του λύκου" για να τους τα πει από κοντά ένα χεράκι, χωρίς διαμεσολαβητές.
Υπάρχει επ αυτού μια έξοχη σύμπτωση.
Οι ιταλοί, όταν θέλουν να ευχηθούν σε κάποιον να επιτύχει σε μια δύσκολη προσπάθεια, τον στέλνουν στο ...στόμα του λύκου: In bocca al lupo, λένε χαρακτηριστικά, σε μια από τις πιο διαδεδομένες ευχές τους.
Παραμένει άγνωστο εάν τη λεπτομέρεια τούτη τη γνωρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πάντως σύμφωνα με συνεργάτες του, πράγματι έμεινε εξόχως ικανοποιημένος από τα δρώμενα στο Κόμο.
"Ήρθα στο «στόμα του λύκου» γιατί είναι καλύτερα να ακούς κάποιον απευθείας, ακόμη και εάν έχει διαφορετική γνώμη. Ήρθα για να πω ότι το φάρμακο που επέλεξαν για την κρίση, η δημοσιονομική πειθαρχία και η λιτότητα, δεν είναι μόνο λανθασμένο, αλλά και επιζήμιο. Μετά από πέντε έτη κρίσης αντί να εξαφανιστεί, πολλαπλασιάστηκε: υπάρχει μια μετάσταση.
Και σήμερα κινδυνεύουμε με μια παγκόσμια ύφεση.", είπε μιλώντας στην ιταλική La Stampa, από όπου διαμήνυσε ότι ο αντίπαλος είναι η Γερμανία και -έστω λιγότερο τολμηρός απ ό,τι θα ήθελε σύμμαχος- ο Μάριο Ντράγκι.


   Με ... μέσο τον Μάριο Μόντι   
Τους οξείς τόνους πάντως ο κ. Τσίπρας, ευγενής ων, τους αφήνει ως φαίνεται για τις κοινοβουλευτικές μάχες εντός των συνόρων. Καθότι πλησίον της λίμνης του Κόμο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέφυγε να καυγαδίσει ακόμα και με τον κ. Μπαρόζο (σ.σ στον οποίο τα χει μαζεμένα καθόσον κατά την του ΣΥΡΙΖΑ ανάγνωση, έριξε τότε στις Κάννες εκλεγμένο πρωθυπουργό).
Αυτό το πληροφορηθήκαμε από τον Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος είπε για τον κ. Τσίπρα ότι "ανέπτυξε έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα διάλογο, με εποικοδομητική διαλεκτική" και πως "δεν ζήσαμε τίποτα από όσα αντιστοιχούν στις γραφικές συγκρούσεις που κάποιοι έχουν στο μυαλό τους".
Απ τον κ. Πρόντι, μάθαμε και τον εμπνευστή της πρόσκλησης του κ. Τσίπρα στο φόρουμ των "νεοφιλελεύθερων γερακιών". "Αν το ήξερα (ότι μεσολάβησε ο Μ. Μόντι για να προσκληθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ) θα είχα καταβάλει εγώ προσπάθειες για να κληθεί. Ο διάλογος είναι βασικός για την Ευρώπη. Ο Τσίπρας είναι έξυπνος άνθρωπος, εκπροσωπεί ένα μέρος της Ελλάδας και δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο θα έπρεπε να τον περιθωριοποιήσουμε", εξήγησε.
Κατόπιν τούτων, αναμένεται η αντίδραση της Αριστερής Πτέρυγας που εξεμάνη με το ταξίδι του Α. Τσίπρα την ώρα που όπως είπε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, εγκαινιαζόταν η νέα "αγωνιστική σεζόν". Εν όψει της επόμενης μάχης, εκείνης στη ΔΕΘ, κρίνεται ως ελεγχόμενη


Τσίπρας  σε CNBC:  O ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί απειλή για την Ευρώπη
«Καταστροφή» χαρακτήρισε την απώλεια του ΑΕΠ κατά 25% ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC στο περιθώριο του φόρουμ Ambrossetti Club στη λίμνη Κόμο.
«Η Ελλάδα έχει 29% ανεργία, ένα ποσοστό απαράδεκτο για ευρωπαϊκή χώρα. Την ίδια στιγμή ο μεγάλος κίνδυνος για όλη την Ευρώπη, όχι μόνο για την Ελλάδα, είναι ο αποπληθωρισμός. Το πρόγραμμα της τρόικας αναγκάζει την Ελλάδα να δίνει 4,5% εκ του πρωτογενούς πλεονάσματος προκειμένου να πληρώνονται οι τόκοι των δανείων. Είναι αδύνατον να υπάρξει ανάπτυξη με τέτοιες υποχρεώσεις, για αυτό δεν είμαι τόσο αισιόδοξος» ήταν το σχόλιο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τις οποίες θεωρεί πολύ πιθανές δεδομένου ότι πιστεύει πως είναι πολύ δύσκολο για την παρούσα κυβέρνηση να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


«Είναι απαραίτητο να αλλάξουμε πολιτική και δεν βλέπω άλλη διέξοδο από το να έχουμε εκλογές και να αλλάξουμε κυβέρνηση , να έχουμε μια καινούργια πλειοψηφία στην Βουλή προκειμένου να επαναδιαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας» είπε ο κ Τσίπρας. «Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό στους Ευρωπαϊους είναι πως μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα δεν είναι μια απειλή για την Ευρώπη, αλλά μια πρόκληση προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο κοινό μας πρόβλημα» κατέληξε ...”

Δημοφιλείς αναρτήσεις