“Διανύουμε ήδη τον έκτο χρόνο της κρίσης. Σε όλα αυτά τα χρόνια η συνδρομητική έρευνα της “to the point” ακτινογράφησε όλες τις φάσεις εξέλιξης της στάσης και της συμπεριφοράς της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης με τελικό αβίαστο συμπέρασμα ότι οι χρονιές 2009-2014 από τον ιστορικό του μέλλοντος θα τοποθετηθούν μέσα στις τρεις ή τέσσερις χρονικές περιόδους που σημάδεψαν τη φυσιογνωμία της πόλης μετά την απελευθέρωσή της, πριν από έναν αιώνα.
Η συνολική εκτίμηση από την έρευνα “T-Point” του 2014 έχει δύο σκέλη: Στο πρώτο βλέπουμε μία, έστω και περιορισμένη, “τοπική” επαναφόρτιση της αισιοδοξίας και στο δεύτερο μία παγίωση της πολιτικής και κοινωνικής δυναμικής, που δημιουργεί ρήξεις με το παρελθόν και παράγει νέους συσχετισμούς (κυρίως στο πολιτικό πεδίο, όπου δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τους συσχετισμούς που είχαν καταγραφεί το 2009 στην “T-Point” και στις εκλογές που ακολούθησαν).Για το πρώτο σκέλος ας επισημανθεί το ερευνητικό εύρημα ότι οι Θεσσαλονικείς απαντούν όλο και πιο αισιόδοξα για τις προσδοκίες που έχουν σχετικά με το επίπεδο της καθημερινής ζωής στο μέλλον. Από 31 μονάδες διαφοράς υπέρ της απαισιόδοξης στάσης (“η ζωή στην πόλη θα γίνει χειρότερη”) έχουμε φτάσει στις 7 μονάδες διαφοράς, με την αισιόδοξη αντιμετώπιση (“η ζωή στην πόλη θα γίνει καλύτερη”) να καταγράφει το δεύτερο καλύτερο ποσοστό μετά το 2009.
Το εύρημα αυτό ίσως πρέπει να το συσχετίσουμε και ειδικότερα με τα αποτελέσματα στο δήμο Θεσσαλονίκης, όπου η ικανοποίηση από τη δημοτική αρχή έχει αυξηθεί μέσα σε δύο χρόνια κατά 12 μονάδες, ενώ παράλληλα η δυσαρέσκεια έχει μειωθεί κατά 15 μονάδες στο ίδιο διάστημα. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης χαίρει δημοφιλίας, με τις θετικές απόψεις για το πρόσωπό του να είναι κάτι λιγότερο από διπλάσιες σε σχέση με τις αρνητικές απόψεις.Στα “καθαρά” αυτοδιοικητικά προβλήματα το ζήτημα της καθαριότητας παραμένει πρώτο αλλά με σημαντική αποκλιμάκωση σε σχέση με το παρελθόν, ενώ φαίνεται πως κάτι αρχίζει να μην αρέσει στους Θεσσαλονικείς σχετικά με τις συγκοινωνίες -ένα καμπανάκι που πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους αρμόδιους φορείς. Το θέμα της έλλειψης πάρκιγκ γνώρισε αξιοσημείωτη μείωση (είναι σύμπτωση άραγε ότι στην ίδια περίοδο είχαμε την ουσιαστική παύση της αστυνόμευσης στο θέμα αυτό λόγω των γνωστών προβλημάτων με τη Δημοτική Αστυνομία;).
Για το δεύτερο σκέλος παρατηρούμε ότι ο “αρνητισμός” έναντι της κυβέρνησης και των πρωτοβουλιών της είναι έντονος ακόμη και στην περίπτωση των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ενώ παράλληλα διευρύνεται η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όχι μόνον δεν είναι παρελθόν, αλλά αντίθετα επιβιώνει και ίσως ενισχύεται περαιτέρω.Τέλος ας ληφθούν σοβαρά υπόψη από όλους μας τα ευρήματα σχετικά με τους νέους μας, όπου η κατά 60% απόρριψη “της θέσης στο δημόσιο” ως επιθυμητής επαγγελματικής προοπτικής και η κατά 40% θετική προδιάθεση για φυγή στο εξωτερικό, ακόμη κι αν εμφανίζουν μείωση σε σχέση με πέρυσι, δεν έχουν καμία σχέση με το κλίμα του 2009 και πιθανόν να επιβεβαιώνουν το γεγονός της ρήξης με πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος...”