Εθελοντική η βοήθειά μας στους Κούρδους

Ευ. Βενιζέλος: Είχαμε σήμερα, διαδοχικά, μια διμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου και, στη συνέχεια, μια τριμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο και τον Κύπριο ομόλογό μου. Αυτό είναι ένα σχήμα που λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά, γιατί η Αίγυπτος παίζει ένα κρίσιμο ρόλο για όλα τα θέματα του Αραβικού κόσμου και έχει πάρει πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.




Έχει συμβάλει στην εκεχειρία στη Γάζα και στο να ανοίξουν νέοι δίαυλοι και προοπτικές στη Λιβύη, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη Διάσκεψη που είχαμε στη Μαδρίτη για τη Λιβύη, και η Ελλάδα και η Κύπρος στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στήριξαν εξαρχής την Αίγυπτο και είναι στην περιοχή χώρες ευρωπαϊκές, χώρες σταθερές και σημεία αναφοράς.

Έχουμε μια πολύ πλούσια ατζέντα: θέματα ενέργειας, θέματα εφαρμογής του δικαίου της θάλασσας, αλλά και, κυρίως, θέματα που αφορούν στις τρέχουσες κρίσεις, γι’ αυτό και αποφασίσαμε πολύ σύντομα να πραγματοποιήσουμε νέα συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στη Λευκωσία και να οργανώσουμε μια Συνάντηση Κορυφής, κατά προτίμηση στο Κάιρο, το συντομότερο δυνατό.

Στις 12 Οκτωβρίου μας έχουν καλέσει η Αίγυπτος και η Νορβηγία στο Κάιρο στη Διάσκεψη δωρητών για την ανασυγκρότηση της Γάζας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό ως προϋπόθεση και για την επανέναρξη του διαλόγου στη Μέση Ανατολή για μια λύση πλέον στο παλαιστινιακό πρόβλημα που είναι η μήτρα όλων των προβλημάτων στην περιοχή.


Δημοσιογράφος: Σε σχέση με την περσινή συνάντηση, υπήρξε πρόοδος για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών;

Ευ. Βενιζέλος: Στο διμερές τμήμα της συνάντησης με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου εξετάσαμε την πρόοδο των εργασιών των τεχνικών επιτροπών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Και συμφωνήσαμε η επόμενη συνάντηση των τεχνικών επιτροπών να γίνει, το συντομότερο δυνατόν, τη φορά αυτή στην Αθήνα. Και έχουμε πολύ θετικές ενδείξεις για τη στάση της αιγυπτιακής πλευράς, η οποία είναι πιστή στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

Δημοσιογράφος: Σε σχέση με τη βοήθειά μας στους Κούρδους. Μας έχει ζητηθεί από τη Συμμαχία, εκτός από τα πυρομαχικά προς τους Κούρδους, να προσφέρουμε και κάτι άλλο και αν εμείς θα το πράξουμε;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν μας έχει ζητηθεί τίποτα άλλο. Ούτως ή άλλως είναι εθελοντική η συμμετοχή αυτή. Αλλά, αντιλαμβάνεστε ότι για το διεθνή και περιφερειακό συσχετισμό δυνάμεων, για την αξιοπιστία της Ελλάδας, για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, για να έχουμε ισχυρή θέση στο Κυπριακό, στα ελληνοτουρκικά, για να μπορούμε να προστατεύσουμε δικά μας θέματα, τα οποία είναι πάντα στον πυρήνα της πολιτικής μας, πρέπει να έχουμε διεθνή αξιοπιστία. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και με αποστολή πυρομαχικών στις κουρδικές δυνάμεις του Ιράκ, σε συνεργασία, βεβαίως, με την Κυβέρνηση της Βαγδάτης, γιατί αυτό είναι κάτι που μπορούσε εύκολα να γίνει.

Αυτό μας εισηγήθηκε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και κρίναμε με τον Πρωθυπουργό ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό από πλευράς περιφερειακού συσχετισμού δυνάμεων και από πλευράς προστασίας των εθνικών συμφερόντων.


Δημοφιλείς αναρτήσεις