Δυνατή, ξεκάθαρη και αντρίκια κουβέντα !

Στο ερώτημα με τι ποσοστό θα είναι ικανοποιημένος από τις εθνικές εκλογές απάντησε:
“Το ταβάνι είναι ο ουρανός.
Είπα στους συνεργάτες μου και είμαι ξεκάθαρος.



To κατώφλι είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Πρέπει να κινηθούμε πάνω από τις ευρωεκλογές και δεν το λέω εγωιστικά.
Το λέω ότι δεν πιστεύω στα κόμματα-λέσχες συζητήσεων.
Δημιουργείς κόμμα παίρνεις ένα 3 ή 4% και συζητάς συνεχώς για τα προβλήματα της χώρας.
Πιστεύω ότι η χώρα δεν έχει χρόνο.
Αν δεν τα καταφέρω να συγκινήσω και να πείσω τον κόσμο πρέπει να αναλάβει κάποιος άλλος.”...

“Το Ποτάμι βγήκε για να ενώσει τους Έλληνες σε μια λογική επίλυσης των προβλημάτων, δήλωσε ο επικεφαλής του Κινήματος σε συνέντευξή του στον Βήμα Fm και τους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο.
“Δεν θέλουμε να γίνουμε υπουργοί αλλά στόχος μας είναι να βοηθήσουμε -αν χρειαστεί -τη χώρα, να προτείνουμε λύσεις”
Απαντώντας στο ερώτημα αν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΝΔ, ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα για το Ποτάμι είναι “ποιος ΣΥΡΙΖΑ” και “ποια ΝΔ” και ότι το Ποτάμι δεν είναι στο τσεπάκι κανενός.
Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση του χρέους, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει ούτε να σκύβει το κεφάλι ούτε όμως της ταιριάζει να είναι το παιδί με τις πέτρες τονίζοντας ότι “πρέπει να συνεννοηθούμε για μια εθνική διαπραγμάτευση για το ζήτημα του χρέους.”
Αυτοί που διαπραγματεύονται τώρα είναι μια μειοψηφία , άρα στα εθνικά ζητήματα πρέπει να ξεπεράσουν τους εγωισμούς και να συμφωνήσουν.
Εξαιρετικά σημαντικό για τον Σταύρο Θεοδωράκη είναι το πρωτογενές πλεόνασμα να πάει στα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας.
Για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είπε ότι θα αποφάσιζε με βάση το πρόσωπο. Και στόχος θα ήταν να εκλεγεί ένας Πρόεδρος με 180 ψήφους, ένα πρόσωπο που θα ενώνει τους Έλληνες, ευρωπαϊστής, κοσμοπολίτης , δημιουργός.
Επανέλαβε τη θέση του Ποταμιού να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Υπογράμμισε ότι πρώτα πρέπει “Να υπάρξει συμφωνία των κομμάτων σε αυτά τα ζητήματα και μετά να συζητήσουμε αν πρέπει να γίνουν εκλογές”.
Στο ερώτημα με τι ποσοστό θα είναι ικανοποιημένος από τις εθνικές εκλογές ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε:
“Το ταβάνι είναι ο ουρανός. Είπα στους συνεργάτες μου και είμαι ξεκάθαρος. To κατώφλι είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Πρέπει να κινηθούμε πάνω από τις ευρωεκλογές και δεν το λέω εγωιστικά. Το λέω ότι δεν πιστεύω στα κόμματα-λέσχες συζητήσεων. Δημιουργείς κόμμα παίρνεις ένα 3 ή 4% και συζητάς συνεχώς για τα προβλήματα της χώρας. Πιστεύω ότι η χώρα δεν έχει χρόνο. Αν δεν τα καταφέρω να συγκινήσω και να πείσω τον κόσμο πρέπει να αναλάβει κάποιος άλλος.”

Ακούστε την συνέντευξη:

Διαβάστε την απομαγνητοφώνηση: 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπαμε να ξεκινήσουμε την εβδομάδα μας με μια συζήτηση, νομίζω ότι θα τη βρείτε ενδιαφέρουσα, διότι ο ομιλητής, εκτός του ότι είναι στα πάνω του.
Καλημερίζουμε και καλωσορίζουμε στο στούντιο τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη, τον αρχηγό του Ποταμιού.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλημέρα σας. Καλημέρα. Καλό χειμώνα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το καλημέρα – καλημέρα πρέπει να σου πω ότι από εσένα το έχω πάρει. Το έλεγες στην εκπομπή και μου άρεσε και το αντέγραψα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ξέρεις το είπα μια φορά κατά λάθος, όταν ξεκίνησα την εκπομπή- πολλά πράγματα στη ζωή γίνονται κατά λάθος. Όταν ξεκινούσα την εκπομπή στη ΝΕΤ λοιπόν, βγήκα στον αέρα έτσι με πολύ θέρμη και σκεφτόμουν για μερικά δευτερόλεπτα. Καλησπέρα λένε όλοι, γιατί να μην το πω δυο φορές εγώ το καλησπέρα. Και είπα καλησπέρα – καλησπέρα και από εκεί μου έμεινε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και εμείς λοιπόν εδώ ξεκινάμε με το καλημέρα – καλημέρα. Δυο καλημέρες, λοιπόν. Να είσαστε καλά. Να το πω;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πoιο απ’ όλα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι μου έκανε εντύπωση σε εσένα τώρα που ήρθες πριν από λίγο στο στούντιο;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι; Το κράνος;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι. Ότι ήρθες μόνος.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μόνος, αλλά έχω παντού μόνο φίλους, οπότε δεν έχω πρόβλημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχαμε ένα πρόβλημα. Ήρθε ο κ. Θεοδωράκης στο στούντιο, μπήκε στην είσοδο, ξεπέζεψε τη μηχανή του, με το κράνος του, το σακίδιό του. Ούτε φανφάρες, ούτε τυμπανοκρουσίες. Τον κοίταγε ο τύπος στην είσοδο, ο δικός μας, σου λέει είναι, δεν είναι;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα, δε θα αλλάξει κάτι γι’ αυτό. Δε θα αλλάξει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η εικόνα όμως είναι το χειρότερο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό μην το λες.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για πες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύς κόσμος έλεγε ότι δε θα αλλάξει κάτι και μόλις πήρε ένα ποσοστό, έβγαλε δυο βουλευτές, δυο ευρωβουλευτές κάτι, άλλαξε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρεις ποιο είναι το κακό; Ότι εμείς έχουμε διάφορες προκαταλήψεις. Όλος ο κόσμος. Εάν ο Θεοδωράκης ερχόταν με μαύρο αυτοκίνητο ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μου κακοφαινόταν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για ρώτα και τους φρουρούς έξω πώς θα τον αντιμετώπιζαν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τους φρουρούς δεν ξέρω, εμένα θα μου κακοφαινότανε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πηγαίνει σε άλλα κανάλια και τον στέλνουν να παρκάρει στην υπηρεσία.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σημασία έχει πώς νιώθεις άνετα εσύ. Εγώ για να κάνω αυτό το μεγάλο άλμα και να φύγω από τη δημοσιογραφία και να πάω στην πολιτική, αποφάσισα μερικά πράγματα με τον εαυτό μου. Ένα από αυτά είναι ότι θα είμαι ο εαυτός μου. Δηλαδή το πρωί θα βγαίνω για ψώνια, εάν χρειάζεται, θα είμαι βόλτα με τον σκύλο μου. Τέλος πάντων δεν θέλω να ενδυθώ ένα ένδυμα που θα με κάνει δυστυχισμένο. Αυτό είναι το ζήτημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά μπορεί να πέσεις στον τρελό όμως. Αυτό είναι το πρόβλημα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν ξέρω. Μέχρι τώρα οι άνθρωποι είναι όλοι καλοί μαζί μου. Όταν λέω καλοί δεν εννοώ απαραίτητα ότι είναι δικοί μου, καταλαβαίνεις τι λέω. Είναι άνθρωποι οι οποίοι διαφωνούν, θα μου πούνε μια κουβέντα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έπεσες σε έναν περίεργο κάποιο πρωί, που να σου πει, μα, τι είναι αυτά που κάνεις Θεοδωράκη κι εσύ σαν τους άλλους είσαι και τέτοια;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν μου έχει συμβεί. Έχει συμβεί μια φορά σε μια επαρχιακή πόλη που κάποια στιγμή με φωνάξανε δυο τύποι και μου λένε, εσύ τα συμφέροντα κλπ. Τους λέω, τι ακριβώς ρε παιδιά; Πείτε μου. Πήγα γιατί πιστεύανε ότι εγώ θα φύγω, αλλά εγώ πήγα στην παρέα τους και τους ρώτησα, τι ακριβώς συμβαίνει; Κατέβηκες για να σαμποτάρεις το ΣΥΡΙΖΑ. Του λέω είσαι ΣΥΡΙΖΑ εσύ; Μου λέει, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διαφωνώ και λίγο με το ΣΥΡΙΖΑ. Λέω, γιατί διαφωνείτε με το ΣΥΡΙΖΑ; Μου λέει, γιατί κι αυτός δεν καταλαβαίνει ότι την Ελλάδα θα σώσει ο Σόρας με τα 600 δισεκατομμύρια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή με τα χρυσά ομόλογα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ήταν ένα σύμπλεγμα αυτοί οι άνθρωποι μεταξύ μιας αριστεροσύνης και Σόρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και συνωμοσίας.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, τα παράξενα της ελληνικής φύσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσύ, έχω καταλάβει, ότι κυκλοφορείς κιόλας. Δηλαδή όταν πας κάπου να μιλήσεις, δεν πας όπως πάνε οι κλασικοί αρχηγοί, ανεβαίνουν πάνω στο βήμα και αρχίζουν και μιλάνε. Κόβεις βόλτες, πας σε καφενεία πριν.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτή είναι η λογική μας. Κα τώρα πρέπει να σου πω, επειδή το γράψανε και οι κυριακάτικες εφημερίδες λίγο σαν υπερβολή, εμείς κάνουμε πολλές μικρές συγκεντρώσεις. Πηγαίνουμε σε μια πλατεία, ειδοποιούμε τους κατοίκους και πηγαίνουμε σε μια πλατεία και δεχόμαστε ερωτήσεις και απαντάμε κλπ. Αυτό γίνεται μόνιμα. Και μάλιστα και για να έχουμε και μια μεγαλύτερη ανεξαρτησία, παραγγείλαμε ένα ωραίο ηχητικό μηχάνημα το οποίο είναι φορητό, το κουβαλάς στην πλάτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φορητή μικροφωνική δηλαδή;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, φορητή μικροφωνική για να μην έχουμε την υποχρέωση να νοικιάζουμε μικροφωνική και δεν έχουμε και λεφτά βέβαια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οπότε το στήνεις και μιλάς;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, το στήνω και μιλάω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως ήταν παλιά το χωνί στα αυτοκίνητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως η ντουντούκα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κάτι σα μια σύγχρονη ντουντούκα. Στην επόμενη συγκέντρωση θα σας φωνάξω να το δείτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχει πλάκα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό κάνουμε. Κάνουμε μικρές αυτοσχέδιες συγκεντρώσεις. Εκεί που μας φωνάζουν, ή εκεί που εμείς θέλουμε να πούμε κάτι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρουσίασες 21 θέσεις του Ποταμιού.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Που δεν είναι 21. Είναι 21 τομείς, αλλά από εκεί και πέρα είναι 100 θέσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έσπευσαν πάλι πολλοί να πούνε ότι έχεις πάρεις από εδώ και από εκεί, ότι δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε αριστερά.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια έχω πάρει από εδώ και από εκεί. Γιατί η αλήθεια δεν είναι κερδισμένη από κάποιον. Δηλαδή δεν έχει κάνει συμβόλαιο η Ν.Δ. με την αλήθεια, ή ο ΣΥΡΙΖΑ με την αλήθεια. Τα πράγματα αυτά στην πολιτική απασχολούν την Ελλάδα, τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια. Υπάρχουν άνθρωποι της αριστεράς που έχουν πει σωστά πράγματα και υπάρχουν άνθρωποι της δεξιάς που έχουν πει σωστά πράγματα. Όπως αντιστοίχως υπάρχουν και πάρα πολλοί που έχουν πει βλακείες και από τις δυο μεριές.
Εμείς μαζεύουμε με βάση τις αρχές μας, με βάση την κατεύθυνσή μας, που είναι μια προοδευτική κατεύθυνση για τη χώρα, μαζεύουμε ιδέες, αυτό κάνουμε. Μαζεύουμε ιδέες και βλέπουμε πώς μπορεί να τις υλοποιήσουμε για τη χώρα. Αυτή είναι η διαφορά. Γιατί υπήρχε μια συζήτηση ξέρεις, ότι οι απαντήσεις μας είναι ευκαιριακές. Ότι μου κάνουν μια ερώτηση και δίνω μια απάντηση. Πες μας κάτι ολοκληρωμένο και κάθισα και είπα για δυο ώρες κάτι ολοκληρωμένο. Και υπήρξε, όπως είδα, το αντίστροφο σχόλιο, μίλησες πολύ. Είναι δημοκρατικό να μιλάει ένας αρχηγός δυο ώρες χωρίς να τον διακόπτει κανείς;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι θέμα να μιλάς δυο ώρες όμως;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δεν είναι, γιατί άμα θέλεις να πεις κάτι ολοκληρωμένο και μεγάλο και συνολικό, θα μιλήσεις δυο ώρες.
Εγώ αποφάσισα αντίθετα με αυτά που μου λέγανε και οι φίλοι μου και οι συνεργάτες μου, να τα κόψουμε και να τα τεμαχίσουμε, είπα όχι, θα μιλήσω συνολικά. Θα πω συνολικά την άποψή μου για τις τράπεζες, για τα κόκκινα δάνεια, για μια σειρά από πράγματα που τα κόμματα δεν τολμούν να πούνε τίποτα.
Εμείς φτιάξαμε αυτές τις θέσεις, οι οποίες έχουν πολλά λάθη μέσα πρέπει να ξέρεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν λάθη;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι βέβαια. Διαπιστώσαμε ότι δυο τρία πράγματα θα έπρεπε να τα είχαμε μελετήσει παραπάνω. Έπρεπε να προσθέσουμε και κάποια άλλα πράγματα. Είμαστε σε μια συνεχή επεξεργασία. Αυτή είναι η λογική μας. Δεν είμαστε ένα πάνσοφο κόμμα. Έχουμε ήδη βελτιώσεις. Για την παιδεία μας είπαν μερικά πράγματα που πρέπει να προσθέσουμε. Για την άμυνα κάποια πράγματα που πρέπει να προσθέσουμε. Όλα αυτά τα ξαναμαζεύουμε και σε πολύ λίγο διάστημα, δηλαδή πιστεύω μέχρι τέλος της εβδομάδας θα είμαστε έτοιμοι να εκδώσουμε αυτές τις θέσεις με βάση την ομιλία της 21ης, να εκδώσουμε αυτές τις θέσεις πιο επιμερισμένα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχουν και λογαριασμό; Θέλω να πω δηλαδή ….
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σε κάποια πράγματα ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δίνουμε το επίδομα ανεργίας σε 24 μήνες.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό θέλει λογαριασμό.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, θέλει λογαριασμό. Θέλει κατ’ αρχήν μια πολιτική απόφαση. Ότι το πλεόνασμα μιας χώρας, -πάρχει ένα πλεόνασμα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι λέει η Ν.Δ., ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ το αποδέχεται, γιατί είπε θα το χρησιμοποιήσω κάπου αλλού. Εμείς λέμε ότι το πλεόνασμα μιας χώρας δεν το δίνουμε για να διορθώσουμε μισθολογικές αδικίες. Υπάρχουν μισθολογικές αδικίες και στους δικαστές και στους αστυφύλακες και στους γιατρούς και στους νοσοκόμους. Υπάρχουν. Αλλά υπάρχει κάτι σοβαρότερο, που είναι η ανεργία.
Άρα εμείς λέμε ότι το πλεόνασμα μιας κοινωνίας πάει στα πιο αδύναμα μέλη της και προτείναμε και για τη Βοήθεια στο Σπίτι την επιστροφή που ήταν λάθος που κόπηκε. Δηλαδή ξέρεις τι έγινε κάποια στιγμή; Οι ανίδεοι των Υπουργείων και εννοώ επιτελικά πολιτικά στελέχη, ζούσαν σε έναν πανικό. Ερχόταν ο τροϊκανός και τους έλεγε κοιτάξτε θέλω άλλα 600 εκατομμύρια. Θέλω άλλα 500 εκατομμύρια. Εάν δεν έχεις γνώση της πραγματικής ανάγκης της κοινωνίας λες α, πιο κωδικό έχουμε που έχει 600 εκατομμύρια; Έχουμε τη Βοήθεια στο Σπίτι. Εντάξει μωρέ πέτα τη Βοήθεια στο Σπίτι. Θα βγούνε τα γεροντάκια στον δρόμο; Δεν βγαίνει κανείς.
Κόψανε λοιπόν τη Βοήθεια στο Σπίτι. Πώς κόβεις τη Βοήθεια στο Σπίτι όταν σε όλη την Ευρώπη υπάρχει Βοήθεια στο Σπίτι γι’ αυτούς τους ανθρώπους έχουν μεγάλη ανάγκη; Αυτή είναι η λογική μου λοιπόν ότι το πλεόνασμα πρέπει να πάει κατ’ αρχήν και μέχρι να ορθοποδήσουμε σε αυτούς που είναι χαμηλά, σε αυτούς που κυλιούνται κάτω. Και μετά να δούμε εάν πρέπει να βελτιώσουμε τον Χιώτη, τον Θεοδωράκη, τον Παπαδόπουλο και κάποιους πραγματικά πρέπει.
Και βάζουμε και μια άλλη αρχή, επειδή το είπα τώρα. Ότι είναι άλλοι οι υπάλληλοι του δημοσίου που δουλεύουν στα γραφεία τους και άλλοι αυτοί που είναι στην πρώτη γραμμή. Η πρώτη γραμμή πρέπει να αμείβεται. Και το έχουν κάνει σε πολλές χώρες του Βορρά. Πρέπει να αμείβεται λίγο παραπάνω. Πρέπει να αξιολογούμε δηλαδή τη δουλειά όλων μας. Αυτοί οι άνθρωποι, οι γιατροί επί παραδείγματι, αυτοί που χειρουργούν, οι νοσοκόμοι. Αυτοί δεν μπορεί να αμείβονται το ίδιο με τον γραφειοκράτη ενός Υπουργείου που κάθεται και μπορεί να καθυστερήσει και μισή ώρα στη δουλειά του και να σφραγίσει δυο κόλλες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν σταματήσεις έξω πέντε πολίτες και τους ρωτήσεις εάν κάποια στιγμή γίνουν οι εκλογές και έρθει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με ποιον θα κάνει κυβέρνηση; Οι περισσότεροι θα σου πούνε με το Ποτάμι.
Όμως διαπιστώνω ότι εσύ επιτίθεσαι όλο και συχνότερα προς το ΣΥΡΙΖΑ. Διάβαζα μια συνέντευξή σου στον Τύπο της Κυριακής που έλεγες ότι ένα μεγάλο κομμάτι της παλιάς πράσινης εξουσίας έχει μετακομίσει στο ΣΥΡΙΖΑ και γενικώς αυξάνεις τη ….
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα, έτσι δεν είναι; Ακόμη και μυστικοσύμβουλοι μαθαίνουμε της Κουμουνδούρου ήταν πρώην συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου. Δηλαδή σε μια χώρα πολύ μικρή ζούμε. Ξέρουμε ο καθένας τι έχει υπηρετήσει και ποιον έχει υπηρετήσει.
Είναι σαφές ότι κάποιοι άνθρωποι της παλιάς εξουσίας που δεν είναι ακριβώς πράσινοι, το βασικό είναι να είναι της παλιάς εξουσίας. Καταλαβαίνεις τι σου λέω. Δηλαδή ότι τα κίνητρά τους δεν ήταν ο σοσιαλισμός τότε.
Κάποιοι άνθρωποι που είχαν γευτεί τη χαρά της παλιάς εξουσίας και βρέθηκαν εκτός συστήματος, τώρα σου λέει, ποιος ανεβαίνει; Ο ΣΥΡΙΖΑ. Βουρ στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο θα συμβεί αύριο και με το Ποτάμι. Έχουμε και εμείς τέτοια φαινόμενα σήμερα. Υπάρχουν κάποιοι πολιτευτές επαρχίας που έχουν αποτύχει από τα άλλα κόμματα, από τον Καρατζαφέρη μέχρι την αριστερά και σου λένε εγώ φίλε θα πάρω το Κιλκίς για σένα, θα πάρω τη Λάρισα για σένα.
Δηλαδή οι πολιτικοί ….



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά θα φτάσουμε σε αυτούς. Πες μας για το ΣΥΡΙΖΑ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λέω δηλαδή ότι υπάρχει μια άποψη σε έναν κόσμο, ότι πρέπει να βολεύεται από την εξουσία. Άρα πηγαίνει από εδώ και από εκεί και σήμερα πηγαίνει στο ΣΥΡΙΖΑ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που θέλω εγώ να σε ρωτήσω είναι απορρίπτεις εκ των προτέρων την πιθανότητα συνεργασίας σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή όχι;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Το Ποτάμι βγήκε για να ενώσει τους Έλληνες σε μια λογική επίλυσης των προβλημάτων. Εάν μπει ο καθένας σε μια λογική ότι δεν μιλώ με το ΣΥΡΙΖΑ, δεν μιλώ με τη Ν.Δ., δεν θα έχουμε μέλλον. Αυτό είναι μια ντροπή του πολιτικού συστήματος.
Η κατάσταση στη Βουλή δηλαδή ότι όλα είναι αρνητικά αυτά που κάνει η Ν.Δ. και όλα είναι αρνητικά αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια ντροπή για το πολιτικό σύστημα. Εμείς λοιπόν λέμε ότι ερχόμαστε χωρίς καψούρα βέβαια να γίνουμε υπουργοί, όπως αντιλαμβάνεσαι, γιατί δεν μου αρέσουν και οι λιμουζίνες, προτιμώ τις μηχανές, αλλά ερχόμαστε όμως για να βοηθήσουμε εάν χρειαστεί τη χώρα, να της δώσουμε λύσεις, να προτείνουμε κάποια πρόσωπα.
Με αυτή τη λογική λοιπόν η συζήτηση πρέπει να είναι διαρκής. Δεν είναι μονομερής. Είναι απέναντι σε αυτούς που ο κόσμος επιλέγει να κυριαρχούν στο πολιτικό σύστημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με οποιοδήποτε πρώτο κόμμα δηλαδή συνεργάζεσαι;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ λέω ότι με οποιοδήποτε πρώτο κόμμα έχω την υποχρέωση να συζητήσω, να δω τα σημεία διαφωνίας και συμφωνίας και να δω μέχρι ποιο σημείο μπορώ να το στηρίξω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι όπως τα βλέπεις τώρα τα πράγματα, ευκολότερο να συνεργαστείς είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Ν.Δ. Ποιο είναι πιο κοντά στις θέσεις σου;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ποιος ΣΥΡΙΖΑ και ποια Ν.Δ.; Γιατί αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλη κουβέντα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που βλέπουμε σήμερα. Εάν μεταλλαχτεί μεθαύριο…
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι έτσι. Η κυβέρνηση έχει το Μητσοτάκη, έχει και τον Ντινόπουλο. Αν μου πεις να συνεργαστώ με τον Μητσοτάκη ή το Ντινόπουλο, θα σου δώσω μια απάντηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με ποιον θα συνεργαστείς;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στην υπόθεση της νομιμότητας με τον Μητσοτάκη. Δεν είμαι με τους παλαιοκομματισμούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν είναι να συνεργαστείς με τον Δραγασάκη ή με το Λαφαζάνη, με ποιον θα συνεργαστείς;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μην παίξουμε το παιχνίδι των ερωτήσεων. Είναι σαφές όμως …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσύ το ξεκίνησες.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εννοώ το παιχνίδι καταλαβαίνεις. Δεν θέλω να προσβάλλω τα πρόσωπα. Ο καθένας έχει την ιστορία του και εκτιμώ πάρα πολύ τη μαχητικότητα του Λαφαζάνη και την αγνότητά του, αλλά είναι σαφές ότι μας χωρίζει μια άβυσσος πολιτική. Εγώ δεν πιστεύω ότι μπορεί να εφαρμόσεις Μαρξισμό Λενινισμό στην Ελλάδα για να περάσουμε καλά. Δεν πιστεύω στην πτώση του καπιταλισμού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο μισός ΣΥΡΙΖΑ όμως είναι αυτός.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό λέω. Άρα μιλάμε για ποιον ΣΥΡΙΖΑ; Μιλάμε για μια δημόσια έκφραση που πολλές φορές προσεγγίζει την πραγματικότητα; Πολλές φορές, όχι πάντα. Ή μιλάμε για κάποιους ανθρώπους, διάβαζα τώρα το πολιτιστικό πρόγραμμα, δε θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Έλεγε ότι πρέπει να ρίξουμε το πολιτιστικό δυτικό μοντέλο, να γκρεμίσουμε τον καπιταλισμό. Αυτή η κουβέντα εμένα δε με αφορά.
Δεν πιστεύω δηλαδή ότι το χρέος του Έλληνα σήμερα είναι μια μάχη για να πέσει ο καπιταλισμός και να εξεγερθούν τα λαϊκά στρώματα σε όλο τον κόσμο. Και είμαι και πάρα πολύ επιφυλακτικός, γιατί το αντίπαλο δέος ήταν πολύ άσχημο. Δηλαδή αυτό το οποίο προήλθε μετά την πτώση κάποιου καπιταλισμού, είδαμε τι ήταν. Εμένα δε με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή. Εμένα με ενδιαφέρει να βρω λύσεις για την πατρίδα.
Δεν μου αρέσουν οι μεγαλοστομίες. Δεν μου αρέσουν αυτές οι απλουστεύσεις που υπάρχουν από τη μια πλευρά, γιατί από τη μία πλευρά έχουμε τον άνθρωπο, ας το πω γενικότερα, έχουμε αυτούς που νομίζανε ότι με παρακαλετά θα λύσουν το πρόβλημα της χώρας στο εξωτερικό και τώρα από την άλλη μεριά έχουμε κάποιους που νομίζουν ότι με τσαμπουκά θα λύσουν το πρόβλημα της χώρας. Η Ελλάδα δεν πρέπει ούτε να σκύβει το κεφάλι, αλλά δεν είναι και το παιδί με τις πέτρες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία ακούγονται έτσι όπως τα λες, αλλά επίτρεψέ μου να σου πω ότι και αυτά μεγαλοστομίες είναι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δεν είναι καθόλου μεγαλοστομίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω βαρεθεί να ακούω πολιτικούς αρχηγούς που λένε θα δώσουμε λύσεις για την πατρίδα, όπως είπες κι εσύ. Ωραία ακούγεται, αλλά….
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ λέω κάτι πολύ πιο συγκεκριμένο. Λέω ότι το χρέος θα το φορτωθούμε έτσι κι αλλιώς για τα 50 επόμενα χρόνια; Τα 70 επόμενα χρόνια; Έτσι δεν είναι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι είναι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρέπει λοιπόν και θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή διαπράττεται ένα έγκλημα από την πλευρά του Σαμαρά και του Τσίπρα, που δεν συνεννοούνται για μια εθνική διαπραγμάτευση για το χρέος. Πιστεύεις ότι η χώρα, είτε με ένα αριστερό αρχηγό του 25% ή του 30%, είτε με ένα δεξιό αρχηγό, γίνεται σεβαστή στο εξωτερικό;
Εγώ επειδή μιλώ με πρέσβεις και μιλώ με ανθρώπους που είναι πολύ κοντά στις ευρωπαϊκές εξουσίες, γιατί αυτή τη στιγμή το Ποτάμι έχει πέραση. Έρχονται όλοι να ρωτήσουν και τη γνώμη μας. Η άποψη είναι ότι αυτοί που έρχονται έξω να διαπραγματευτούν για σας είναι μια μειοψηφία στην κοινωνία.
Εάν λοιπόν υπήρχε μια πρόταση για το χρέος, την οποία υπέγραφε το 70% του πολιτικού συστήματος, θα γινόταν το ίδιο εύκολα απορριπτέα από τους ξένους; Άρα η ύπαρξη εθνικών θεμάτων όπου πρέπει τα πολιτικά κόμματα να ξεπεράσουν τους εγωισμούς τους και να συμφωνήσουν, είναι επιτακτική ανάγκη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτσε βρε Σταύρο, γιατί εδώ πέρα πάει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις και λέει ότι έχουμε 11 κατ’ αυτόν, 17 κατά τον Χαρδούβελη, δισεκατομμύρια να μοιράσουμε στον κόσμο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι καθόλου παράξενο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μου χαρίσετε και το χρέος λέει ….
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ένας φίλος στο Ποτάμι που του αρέσει πάρα πολύ να παίζει με το αρχείο, μας στέλνει μια μέρα μετά την ομιλία του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, μας στέλνει διάφορα αποσπάσματα. Και του λέω έκανες σταχυολόγηση αυτών που λέει ο Τσίπρας; Όχι, μου λέει, είναι η προηγούμενη, πριν από τις εκλογές, ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου.
Μην τρελαθούμε. Δηλαδή αυτά που είπε ο Τσίπρας τα έχουν πει όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί στη Θεσσαλονίκη, γιατί υπάρχει ένα θέατρο του παραλόγου, όπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει θα λύσω τα προβλήματα με δυο μαγικές κινήσεις. Η μία είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, το μεγάλο κόλπο όλων. Πού είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής; Πες κάτι συγκεκριμένο. Πες κάτι συγκεκριμένο για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Πώς θα την πατάξεις; Εγώ είπα κάτι. Κάποιοι μετέφεραν ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι κι εύκολο όμως.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καθόλου εύκολο. Και είναι και κάτι πάρα πολύ ανόητο ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι εσύ που το λες, αν κάτσεις να το δουλέψεις για να το κάνεις πρόγραμμά σου, δεν θα πεις κάτι διαφορετικό από αυτό που λένε οι άλλοι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λάθος. Εγώ είπα δυο τρία πράγματα διαφορετικά, που κάποιοι συνάδελφοι που είναι μεγαλωμένοι στα σαλόνια, το χλεύασαν. Είπα ότι θα μοιράζω διθέσια αυτοκίνητα για να πατάξω τη φοροδιαφυγή. Το ξέρεις αυτό;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, πρώτη φορά το ακούω.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ το άκουσα ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πού κολλάνε τα διθέσια αυτοκίνητα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα σου πω πώς. Το κάνανε οι Πορτογάλοι. Τι κάνανε οι Πορτογάλοι; Οι Πορτογάλοι είπαν λοιπόν: Με τις αποδείξεις των ελευθέρων επαγγελματιών, γιατί θεωρούμε ότι ένα μεγάλο μέρος της φοροδιαφυγής είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έτσι; Οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι υδραυλικοί, όλοι αυτοί, ένα μεγάλος μέρος της φοροδιαφυγής είναι εκεί.Τι κάνανε λοιπόν στην Πορτογαλία κι είχαν εκπληκτικά αποτελέσματα μέσα σε δύο χρονιές; Είπαν ότι με τις αποδείξεις που βάζεις στη φορολογική σου δήλωση θα γίνεται κλήρωση αυτοκινήτων στο τέλος, όταν κλείνουν οι φορολογικές δηλώσεις. Κι έγινε χαμός. Γιατί όταν ερχόταν ο υδραυλικός στο σπίτι εσύ σκεφτόσουνα το αυτοκίνητο που δε θα πάρεις, έτσι;
Σε αυτό δε θα ανακαλύψουμε τον τροχό, υπάρχουν λοιπόν ευφάνταστοι τρόποι να αντιμετωπίσουμε, όχι μόνο αυτοί βέβαια. Από την άλλη πρέπει να έχουμε μία απόλυτη σαφήνεια ότι εδώ πληρώνουμε τους φόρους. Είναι φοβερό αυτό το οποίο συνέβη με το αεροδρόμιο, το είδατε, έτσι;
Δε λέω για τους τωρινούς ιδιοκτήτες, οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες που ήταν οι Γερμανοί. Αυτή τη στιγμή τους επιδικάστηκε, μάλλον δεν είναι ακριβές το ποσό, θα το πω απλουστευτικά γιατί η δικαστική απόφαση είναι λίγο πολύπλοκη, πάνω από μισό δισεκατομμύριο, που δεν έχουν πληρώσει ΦΠΑ.
Γιατί τι είχε γίνει; Πήρανε -σωστά πήρανε- μία σύμβαση που είχε κάποιες ελαφρύνσεις, έτσι γίνεται συνήθως, για να κάνει κάποιος μια επένδυση του δίνεις κάποιες ελαφρύνσεις, και προεκτείνανε αυτή την ελάφρυνση παντού και δεν υπήρχε δραστηριότητα που συνδυαζόταν με το αεροδρόμιο να πληρώνει ΦΠΑ. Δηλαδή και για το πάρκινγκ ακόμα, το οποίο εμείς το πληρώναμε ακριβά, αυτοί δεν πληρώνανε ΦΠΑ.
Και βγήκε λοιπόν και μπράβο του Υπουργείου που επέμεινε με δικαστήρια κόντρα στα δικαστήρια, γιατί είχαν και κάποιες αποφάσεις από λονδρέζικα δικαστήρια αθωωτικά και τελικά δικάστηκαν ότι πρέπει να πληρώσουν κι αυτοί τους φόρους τους.
Όπως ένα πολύ μεγάλο ζήτημα που θέσαμε εμείς πριν από τις ευρωεκλογές, διότι πολυεθνικοί κολοσσοί δεν πληρώνουν φόρους, όχι μόνο στην Ελλάδα, στην Ευρώπη δεν πληρώνουν φόρους. Το ξέρεις αυτό, έχουν βρει αυτό το πράγμα με τις θυγατρικές, θυγατρικές, θυγατρικές, που καταλήγουν στον ωκεανό.
Πριν από τις εκλογές θέσαμε ως ύψιστο θέμα προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην ασχολείται μόνο με το ΦΠΑ της κομμώτριας. Σωστό είναι να πάρουν μια απόφαση η Επιτροπή, το Κοινοβούλιο, για το πώς πρέπει να φορολογείται η κομμώτρια, παιδιά όμως υπάρχει κάτι μεγαλύτερο εδώ, υπάρχει ο ΦΠΑ, υπάρχουν οι φόροι των πολυεθνικών κολοσσών.
Πρέπει λοιπόν να υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο μία ρύθμιση ώστε μία εταιρεία ένας κολοσσός που δραστηριοποιείται σε μία χώρα αφήνει τους φόρους της στη χώρα που δραστηριοποιείται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ ωραία τα λες, την ερώτηση όμως που σου έκανα δε μου την απάντησες.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ποια είναι η ερώτηση;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να με πείσεις να έρθω στο Ποτάμι ως ψηφοφόρος εγώ θέλω να ξέρω με ποιον θα συνεργαστείς, διότι η ψήφος που θα σου δώσω γνωρίζω ότι θα χρησιμοποιηθεί ενδεχομένως για το σχηματισμό μιας Κυβέρνησης.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δε θα συνεργαστώ με κανέναν, γιατί κανείς δε με έχει στο τσεπάκι του, έτσι; Και σου είπα και πριν, ότι δεν έχω κάποια κάψα να συνεργαστώ ντε και καλά για να τον διευκολύνω. Θα συνεργαστώ όμως, τη στιγμή που πρέπει, με αυτούς τους ανθρώπους που νιώθω ότι δίνουν λύση στα προβλήματα της χώρας. Η συζήτηση για μας..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο δημόσιος λόγος δε σε κάνει να είσαι κάπου πιο κοντά και κάπου πιο μακριά; Ποιος από τους δύο, ποιος από τους δύο δίνει καλύτερη λύση;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει αυτό παιδιά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ τα πράγματα είναι απλά, Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ; Δεν υπάρχει κάτι άλλο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, αυτό θα το συζητήσουμε ένα μήνα πριν από τις εκλογές, γιατί υπάρχουν δύο παράμετροι οι οποίοι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το πεις πριν τις εκλογές;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια θα το πω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί οι περισσότεροι το λένε μετά τις εκλογές.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι, εγώ πριν από τις εκλογές έχω δεσμευτεί ότι αφού ζητήσω να συζητήσω συγκεκριμένα ζητήματα και για συγκεκριμένα πρόσωπα με τα κόμματα εξουσίας, ας τα πούμε έτσι, θα είμαι ξεκάθαρος, εμένα δε μου αρέσουν τα παρασκηνιακά..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το πεις πριν τις εκλογές!
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δε με ενδιαφέρουν τα παρασκηνιακά παζάρια, έτσι; Εμένα με ενδιαφέρει ο κόσμος να έχει μία πλήρη εικόνα για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα του διάφανη κι αυτό θα κάνω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα έχουμε μπροστά μας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, έτσι; Τι θα κάνεις; Να το πω αλλιώς, εσύ αν είχες Βουλευτές αυτή τη στιγμή στην Κυβέρνηση, θα στήριζες την εκλογή ενός Προέδρου της Δημοκρατίας ή θα πήγαινες τη χώρα σε εκλογές;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είπα ότι θα αποφάσιζα με βάση το πρόσωπο. Με βάση το πρόσωπο, η χώρα πρέπει να εκπροσωπηθεί από έναν δυνατό Πρόεδρο, από έναν άνθρωπο που θα πάρει 180 και δε θα βγει με 120 ψήφους αύριο. Γιατί ξέρεις ότι αν γίνουν εκλογές, με σχετική πλειοψηφία μπορεί να βγει ένας Πρόεδρος με 100 ψήφους, έτσι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι καλά, το πιθανότερο είναι με 151, δε νομίζω ότι θα πάει παρακάτω.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι λάθος κάνεις, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορούσε θεωρητικά λέει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εφόσον υπάρχουν δύο εντάξει.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταλαβαίνουμε τι θες να πεις.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η λογική είναι ότι πρέπει να βγει ένας ισχυρός Πρόεδρος, έτσι; Που εγώ είπα εξ αρχής ότι δεν πρέπει να είναι μέσα από το πολιτικό σύστημα με την έννοια εννοώ..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μην είναι πολιτικό πρόσωπο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να μην είναι ας πούμε κάποιος άνθρωπος της πολιτικής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πρότεινες τον κ. Αλιβιζάτο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, πρότεινα ενδεικτικά ονόματα. Είπα ότι έπρεπε να είχαμε κάνει Πρόεδρο την Αρβελέρ, είπα.. Δεν έχω καμία εξουσιοδότηση εκ μέρους της, αλλά δείχνω στον κόσμο ότι υπάρχουν Έλληνες, έτσι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατανοητό.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και πρόσθεσα μετά ότι ο Αλιβιζάτος είναι μια πολύ σοβαρή περίπτωση, ανέφερα τον Μπουτάρη, ανέφερα τον Γιαννίτση αν θέλουμε να μιλήσουμε για παλιούς πολιτικούς που έχουν τολμήσει να συγκρουστούν με το ρουσφετολογικό μας κράτος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο το δίλημμα είναι συγκεκριμένο, κάποια στιγμή η Κυβέρνηση, τα δύο κυβερνητικά κόμματα θα προτείνουν ένα πρόσωπο, που φαντάζομαι θα είναι ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, δεν αμφισβητείται αυτό.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν έχω αντίληψη δεδομένη γι΄ αυτό, γιατί ακόμα και η τωρινή τοποθέτηση είναι προσβλητική, αυτό που λένε συνέχεια τα στελέχη και σου λένε κι εσένα τώρα, πες την αλήθεια, τι σου λένε οι Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας; Να βρούμε ένα πρόσωπο να το ψηφίσουν οι άλλοι, δε σου λένε να βρούμε ένα πρόσωπο να τιμά την Ελλάδα, το κύριο είναι ποιος…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, όχι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δε λένε αυτό;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λένε “να βρούμε ένα πρόσωπο που να ενώνει τους Έλληνες, να δημιουργεί συνθήκες συναίνεσης”, όπως ας πούμε για παράδειγμα ο Κουβέλης ή όπως λέει ο Βενιζέλος ένα μη πολιτικό πρόσωπο, το οποίο όμως είναι εγνωσμένου κύρους και ενώνει τους Έλληνες.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο Βενιζέλος το λέει αυτό;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ναι, είπε από την Αμερική ότι “υπάρχουν”..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτή είναι η τελευταία version Βενιζέλου;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ναι, υπάρχουν και μη πολιτικά πρόσωπα στο τραπέζι, λίγα αλλά υπάρχουν. Το ερώτημα όμως είναι το εξής, αυτό σε ρωτάει και ο Νότης κι αυτό σε ρωτάω κι εγώ: Αν ήσουν μέσα στη Βουλή τώρα θα έπρεπε να αποφασίσεις αν θα συνεχιστεί η πορεία αυτής της Κυβέρνησης ή αν θα διακοπεί και να πάμε σε εκλογές, με ό,τι κινδύνους μπορεί αυτό να συνεπάγεται. Εκεί θα έπρεπε να αποφασίσεις να πεις ή ένα ναι ή ένα όχι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι έτσι ακριβώς όπως το λες είναι. Έχω πει λοιπόν ότι η προτεραιότητα αυτή της Βουλής είναι τρία πράγματα: Το ένα είναι να βάλει τις διαδικασίες για να αλλάξει το Σύνταγμα, να φύγει η ασυλία των πολιτικών, η ασυλία των Υπουργών κι είναι ρεζιλίκι να συζητάμε..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό για να γίνει πρέπει να μην έχουμε εκλογές.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι βέβαια, τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να βγει Πρόεδρος Δημοκρατίας..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι μπορεί να γίνει τώρα τον Νοέμβριο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχει νόημα να γίνει τώρα και να διακοπεί και να ακυρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση λόγω των πρόωρων εκλογών.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, η συνταγματική αναθεώρηση είναι μία συγκεκριμένη απόφαση της Βουλής, σε μία συγκεκριμένη συνεδρίαση. Άρα εγώ λέω ότι πρέπει να αρχίσει από αυτή τη Βουλή η συνταγματική αναθεώρηση, να συζητηθεί..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μπορεί να αρχίσει πριν την εκλογή Προέδρου.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπορεί να αρχίσει, κάνεις λάθος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, αυτό Σταύρο μου θα ήταν ανεύθυνο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, θα το δούμε και στην πράξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν ξεκινούσε η Νέα Δημοκρατία συνταγματική αναθεώρηση και διακοπτόταν αυτή λόγω της αδυναμίας εκλογής Προέδρου μετά..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα η συνταγματική αναθεώρηση θα επιβεβαιωθεί..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά θα αναβαλλόταν για πέντε χρόνια.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ας μην πάμε στα τεχνικά θέματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα σου εξηγώ τη διαδικασία.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η συνταγματική αναθεώρηση θα πάει στην επόμενη Βουλή τελεσιδίκως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, για να χρηστούν οι αναθεωρητές πρέπει να γίνει από αυτή τη Βουλή.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αλλά τώρα σε αυτή τη Βουλή πρέπει να δούμε ποιες διατάξεις θα αναθεωρήσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σου το πω διαφορετικά;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εντάξει, ο κόσμος τα έχει χάσει με αυτά που λέμε τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ναι γι΄ αυτό να το εξηγήσω διαφορετικά;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ωραία, για μένα η προτεραιότητα είναι η αλλαγή του Συντάγματος..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείς ότι πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές ή όχι;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο εκλογικός νόμος το δεύτερο ζήτημα, που αν θέλετε συζητάμε, που είναι παράλογο αυτό το σύστημα που έχουμε τώρα και πρέπει να το αλλάξουμε και το τρίτο είναι η εκλογή του Προέδρου, έτσι;
Να υπάρξει λοιπόν μία συμφωνία των κομμάτων εξουσίας πάνω σε αυτά τα τρία ζητήματα, να πάμε σε αυτά τα ζητήματα και να εκτιμήσουμε μετά και από κοινού εάν η χώρα πρέπει να κάνει εκλογές την άνοιξη, τον χειμώνα ή την άλλη άνοιξη.
Δεν θεωρώ, η αρχή μου είναι ότι οι τετραετίες πρέπει να εξαντλούνται, έτσι; Και αυτό πρέπει να το βάλουμε πια στη λογική μας, δεν μπορεί μετά από ένα χρόνο να ζητάς εκλογές, ήταν παράλογο αυτό που έγινε. Οι τετραετίες πρέπει λοιπόν να εξαντλούνται και μπορεί να κάνουμε και κάποιες ρυθμίσεις στο Σύνταγμα που να δίνουν μία μεγαλύτερη βάση σε αυτό.
Από κει και πέρα όμως μία Κυβέρνηση η οποία τρέμει, μία Κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να πολιτευτεί και να λύσει τα προβλήματα της χώρας, καλό θα είναι να αποσυρθεί, αλλά αυτό αφού κλείσουμε τα ζητήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε μας απαντάς.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί δεν απαντώ;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή τώρα είσαι και με το Θεό και με τον Αλάχ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν είμαι..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ πέρα ένα συγκεκριμένο θέμα έχουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν αντιμετωπίζουμε τα πράγματα έτσι όπως είναι στον κόσμο που ζούμε, έτσι; Γιατί πήγαμε στο ΔΝΤ; Διότι τα επιτόκια ήταν 7% και δεν μπορούσαμε να δανειστούμε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή τη στιγμή τα επιτόκια που είπε ο Σαμαράς ότι θα φύγει έχουν πάει στο 6,2%. Άμα πάμε για εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε τρεις μήνες και μάλιστα υπάρχει πιθανότητα να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, δε φοβάστε ότι τα επιτόκια θα πάνε πάλι στο 6,5%-7% που πάλι δε θα μπορούμε να δανειστούμε, πάλι στο ΔΝΤ θα μπούμε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι, αυτό που μισούν οι αγορές είναι το ασύνταχτο, όχι το συντεταγμένο. Δηλαδή τι εννοώ; Εάν δώσεις σαν χώρα ένα σοβαρό χρονοδιάγραμμα πολιτικών εξελίξεων δεδομένο, δεν υπάρχει αναταραχή. Αυτή τη στιγμή έχουν παγώσει οι επενδύσεις όχι γιατί θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ που λένε κάποιοι, δε συμφωνώ εγώ με αυτό, έχουν παγώσει οι επενδύσεις του οποιουδήποτε γιατί δεν ξέρει πότε του ξημερώνει, τι του ξημερώνει, τι θα κάνει, πότε θα γίνουν εκλογές. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις τι λέω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι “θα αλλάξει πολλά από αυτά τα πράγματα” τα οποία πάνε να γίνουν. Γι΄ αυτό σταματάνε οι άλλοι να επενδύουν.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δεν είναι έτσι, είναι η ακαταστασία που υπάρχει, που είναι μόνο στην Ελλάδα βέβαια, δεν υπάρχει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις. Άρα αυτό που προέχει..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχεις καταλάβει τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αύριο άμα εκλεγεί; Για να καταλάβω εγώ δηλαδή, γιατί εγώ δεν έχω καταλάβει.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είμαι εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα εγώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως με αυτόν θα κληθείς να συνεργαστείς αύριο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, κοίτα, ας μη γυρίσουμε την κουβέντα στο ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω την έχουμε εξαντλήσει, έτσι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, να γυρίσουμε σε αυτό που σε ρωτάμε και οι δύο και αποφεύγεις επιμελώς να απαντήσεις κατά τη γνώμη μου. Επειδή θα κριθείς από τη στάση ευθύνης που θα κρατήσεις στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα, εδώ έχουμε ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να εξαντληθεί η τετραετία, αλλά αυτό δεν είναι πάνω από την καθημερινή πρακτική που επιδεικνύει η Κυβέρνηση. Δηλαδή μία Κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να κυβερνήσει, μία Κυβέρνηση η οποία ταλανίζεται από τη μια μεριά μέχρι την άλλη, θα πρέπει να παραδώσει τα κλειδιά σε μία επόμενη, τι να κάνουμε δηλαδή;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γι΄ αυτό σε ρωτάω για να καταλάβουμε: Αν ήσουν στη Βουλή σήμερα θα ψήφιζες Πρόεδρο Δημοκρατίας αυτόν που θα πρότεινε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ή όχι;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα ακόμα και η πρότασή του Σαμαρά και του Βενιζέλου για τον Πρόεδρο θα δείξουν για ποια Ελλάδα μιλάμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον Κουβέλη θα τον ψήφιζες;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, είπα ότι δεν θεωρώ ότι πρέπει να καταφεύγουμε στα παλιά πρόσωπα. Πρέπει το πολιτικό σύστημα να αναλάβει μια ευθύνη και να πάει σε καινούρια πρόσωπα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, αυτό είναι κάτι που λες τώρα, άρα τον Κουβέλη δε θα τον ψήφιζες;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα μου πεις κι άλλα ονόματα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι ένα, αυτό τον Κουβέλη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, αυτό έχει παίξει τον Κουβέλη ή τον Δήμα, άντε δύο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν έχω στη Βουλή όπως ξέρετε Κοινοβουλευτική Ομάδα, έτσι; Αλλά είμαι σαφής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, για να καταλάβουμε τη συνέπεια αυτών που λες, γιατί εύκολο να το λες έξω από τον χορό.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα είμαι σαφής απόλυτα, η συνέπεια είναι απόλυτη: Είπα ότι δεν πρέπει να πάμε σε μια λογική μετριότητας, δηλαδή ποιος Πρόεδρος δεν ενοχλεί, πρέπει να πάμε σε μια τολμηρή προσωπικότητα, σε μία προσωπικότητα που τιμά τη χώρα, που είναι δημιουργός ακόμα και σήμερα, κοσμοπολίτης, ευρωπαϊστής, αυτό είναι για μένα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα και σε ρωτάμε λοιπόν: Τον Κουβέλη θα τον ψήφιζες; Είπες “όχι” ή δεν καταλάβαμε καλά; Μη μας πεις μετά ότι σου βγάλαμε λάθος τίτλο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είπα ότι το Ποτάμι δεν έχει Κοινοβουλευτική Ομάδα και ότι στη Βουλή θα ψηφίζαμε έναν Πρόεδρο με αυτά τα χαρακτηριστικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε θες να απαντήσεις.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ξέρεις τι; Έχουν ακουστεί πάρα πολλά πρόσωπα, νομίζω ότι δεν είναι τιμητικό να κάνουμε μία κουβέντα για το κάθε πρόσωπο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, για ένα σε ρωτάμε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είπα πολύ συγκεκριμένα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους, λόγω της παρουσίας της ΔΗΜΑΡ στη Βουλή. Σε ρωτάμε λοιπόν για να καταλάβουμε κι εμείς αν αυτά που λες πραγματικά τα εννοείς.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δε θα πρότεινα τον Κουβέλη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν με ρωτάς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τον ψήφιζες αν τον πρότεινε το ΠΑΣΟΚ ή η Νέα Δημοκρατία;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα δεν έχω ψήφους να ψηφίσω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν ήσουν στη Βουλή λέμε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δε σου λέω, δε σου φτάνει όταν σου λέω ότι “δε θα τον πρότεινα”;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι. Μου φτάνει για να καταλάβω τι θα κάνεις όταν θα μπεις στη Βουλή, γιατί θα μπεις από ότι φαίνεται. Αν ήσουν στη Βουλή λοιπόν και υπήρχε..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Από τι φαίνεται;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και υπήρχε ένα ζήτημα ψηφίζω αυτόν που ψηφίζει η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ας πούμε λοιπόν ότι θα ψήφιζε τον κ. Κουβέλη, ο οποίος είναι πολιτικός Αρχηγός, μετριοπαθής πολιτικός, θα έπρεπε να αποφασίσεις, τι θα αποφάσιζες;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μετριοπαθής και τίμιος πολιτικός ο Κουβέλης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αλλά είπα και θέλω να το καταλάβετε, ότι ψηφίζεις με βάση το συγκεκριμένο δίλημμα εκείνη τη στιγμή. Εμείς λοιπόν στη Βουλή πιστεύουμε ότι αυτή η Βουλή αναλαμβάνοντας και τις ευθύνες της δεν πρέπει να βγάλει Πρόεδρο έναν πρώην πολιτικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλύτερα εκλογές λοιπόν λες παρά να βγάλουμε έναν πρώην πολιτικό για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτό καταλαβαίνω εγώ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, προηγείται..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μας τρελάνει. Συγνώμη, αλλά θα μας τρελάνεις. Στο λέω δηλαδή με το θάρρος της φιλίας μας. Είναι αυτό για το οποίο κατηγορείσαι περισσότερο από κάθε άλλον.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ποιο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ότι «μιλάς ευχάριστα, λες πράγματα»..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ευχάριστα μιλάω;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, «λες πράγματα που θέλει να ακούσει ο λαός».
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για το παλιό σύστημα δε μιλάω ευχάριστα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Αλλά όταν έρχεται η ώρα να πάρεις την κρίσιμη απόφαση στρίβεις δια του αρραβώνος.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα δεν έχει τεθεί θέμα να πάρω εγώ μια κρίσιμη απόφαση και σου είπα ότι ενώ δε θα έπρεπε εμείς στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας πήραμε πρώτοι θέση, είπαμε “όχι πολιτικό πρόσωπο”, τι πιο σαφές; “Όχι πρόσωπο από τη μεριά των συνταξιούχων της πολιτικής”, είναι μια πολύ σαφής πρόταση αυτή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα συμβούλευες βρε παιδί μου τον Τατσόπουλο και τον Ψαριανό, οι οποίοι ουσιαστικά ανήκουν στη δικιά σου Κοινοβουλευτική Ομάδα από ό,τι βλέπω;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι δε θα τους συμβούλευα, γιατί είπα ότι δε θα πάρω και το θεωρώ εκτός πολιτικής ηθικής, επειδή κάποιοι άνθρωποι σε υποστηρίζουν να συμπράξεις μαζί τους και να δημιουργήσεις μία Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ δεν έχεις κατέβει σε εκλογές. Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες δημιουργούνται όταν γίνονται εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα που το έφερε η κουβέντα, εκτός από αυτούς τους δύο που ανέφερε ο Νότης, είναι και άλλα πρόσωπα από την παρούσα Βουλή που έχουν έρθει σε εσένα και συζητούν μια εκλογική σας συνεργασία;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δεν συζητάει κανένας μια εκλογική συνεργασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ε, πώς;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν συζητάει κανείς εκλογική συνεργασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν 25 ανεξάρτητοι στη Βουλή.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, δε συζητάμε εκλογικές συνεργασίες. Εμείς συζητάμε με ανθρώπους που νιώθουν μια συγγένεια με αυτά που λέμε. Και υπάρχουν και αρκετοί βουλευτές, δεν είναι μόνο δυο, που έχουμε συζήτηση επί των αρχών, επί των θέσεων, λαμβάνουμε υπόψη μας ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαντάζομαι γίνεται πατείς με πατώ σε, γιατί είναι εύκολο μαζί σου να βγούνε τώρα. Αυτοί έρχονται και σου λένε, βάλε μου ένα σταυρό ….
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η διαδικασία η δική μας θα είναι πιο ανοιχτή κι πιο δημοκρατική. Θα την ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες. Θα μπορούν όλοι οι πολίτες να προτείνουν με βάση τους σταυρούς που βάζουν στις εκλογές, ποιους βουλευτές θέλουν στην περιφέρειά τους. Είναι μια διαδικασία ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πες γι’ αυτό. Αυτό είναι είδηση. Για δώσε μας λίγο να καταλάβουμε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν έπρεπε να το πω σήμερα, είχαμε προγραμματίσει να το πούμε στα μέσα της εβδομάδας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν πειράζει. Μεταξύ μας είμαστε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν μας ακούει κανείς; Ξεκινάμε μια διαδικασία απευθυνόμενοι σε όλο τον ελληνικό λαό, στους εθελοντές μας πρώτα απ’ όλα, στους φίλους μας αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο πολίτη, να μας δώσει μια ολοκληρωμένη πρόταση, πρόσεξε τη λέξη, ολοκληρωμένη πρόταση για την περιφέρειά του.
Δηλαδή εγώ στα Χανιά ποιοι θα ήθελα να ήταν μπροστά μου όταν έπαιρνα το ψηφοδέλτιο και έβαζα σταυρό; Αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει στα μέσα αυτής της εβδομάδας και μέσα από το internet, αλλά θα μπορούν να είναι και ταχυδρομική ψήφος. Δηλαδή να μας ταχυδρομήσουν τη γνώμη τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν λόγο λοιπόν.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, γιατί εκτιμάμε ότι αυτή την απόφαση για το ποιοι θα εκφράσουν το Ποτάμι στο Κιλκίς, στην Αλεξανδρούπολη, στο Λασίθι, δεν μπορεί να παρθεί ούτε από το Θεοδωράκη, αλλά ούτε μόνο από τους εθελοντές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, την τελική επιλογή εσύ την κάνεις.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ε, βέβαια. Έτσι πάντα να γίνεται και παίρνω την ευθύνη και είναι και καταστατική μου υποχρέωση να επιλέξω τον συνδυασμό. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να το κάνω αυτό το πράγμα. Πρέπει να ακούσουμε την κοινωνία.
Και πέτυχε πάρα πολύ στις ευρωεκλογές. Σου θυμίζω ότι σχεδόν το 1/3 του ψηφοδελτίου μας υποδείχθηκε από τον κόσμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θυμάμαι, ναι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Άρα αυτό θέλουμε να κάνουμε και τώρα. Να φύγουμε από τα κομματικά στερεότυπα, από τα κομματικά μας γραφεία, που έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε εμείς γραφεία, όπως ξέρεις. Μόνο στην Αθήνα έχουμε γραφεία γιατί λεφτά δεν υπάρχουν για να έχουμε πουθενά αλλού γραφεία και δεν θέλουμε να έχουμε γραφεία.
Να φύγουμε πάντως από το κλειστό μας σύστημα και να μας προτείνει η ίδια η κοινωνία τους βουλευτές, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητο να είναι Ποτάμι. Τι εννοώ; Πρέπει να είναι στις αρχές μας, πρέπει να υπερασπίζονται …..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μην είναι μέλος του κόμματος.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, αλλά δεν είναι απαραίτητο να είναι μέλη, εθελοντές. Μπορεί να είναι άνθρωποι της ευρύτερης κοινωνίας, με τις ίδιες αρχές, μεταρρυθμιστές αριστεροί, φιλελεύθεροι, προοδευτικοί, από ένα ευρύτερο χώρο που καλύπτει το Ποτάμι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά τους βουλευτές που έχουν παραμείνει άστεγοι, γιατί εξελέγησαν με κάποιο κόμμα και τώρα έφυγαν από αυτό δεν τους αποκλείεις;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι βέβαια. Και αυτοί θα μπούνε σε αυτή τη διαδικασία. Πολλοί άνθρωποι που ήταν στη συνάντηση της 21ης, προσωπικότητες εννοώ, κάποιοι από το Κοινοβούλιο, που θεωρούν ότι το Ποτάμι θα είναι ο πόλος για να αλλάξουμε αυτή τη συμπεριφορά στη χώρα, αυτοί οι άνθρωποι θα μπούνε σε αυτή τη διαδικασία. Το είπε ξεκάθαρα και ο Πέτρος Τατσόπουλος, νομίζω σε μια συνέντευξη, γιατί το ήξερε ότι θα το κάνουμε.
Ότι η κοινωνία θα προτείνει και το Ποτάμι θα αποφασίσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιστρέφουμε για να κλείσουμε τη συζήτησή μας με τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πέρασε μια ώρα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περνάει πολύ γρήγορα στο ραδιόφωνο ο χρόνος.
Θέλω να σε ρωτήσω το εξής: είχες πει παραμονές των ευρωεκλογών, ότι εγώ θα είμαι ικανοποιημένος με ένα ποσοστό γύρω στο 6%. Έπιασε το Ποτάμι 6,6%. Στις εθνικές εκλογές έχεις βάλει πήχη; Στόχο; Με τι ποσοστό θα είσαι ικανοποιημένος;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το ταβάνι είναι ουρανός. Δεν υπάρχει. Δηλαδή αυτό δεν πρέπει να το ρωτάς. Τι εννοείς να είμαι ευχαριστημένος;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πήχη προς τα κάτω, όχι προς τα πάνω.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο καθένας θέλει να αποδεχτούν οι περισσότεροι πολίτες την άποψή του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά αυτοδυναμία δεν βλέπεις να βγάζεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν πάρεις 5% θα είσαι ικανοποιημένος;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, είπα στους συνεργάτες μου και είμαι ξεκάθαρος. Το κατώφλι είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Πρέπει να κινηθούμε πάνω από τις ευρωεκλογές. Και πρέπει να κινηθούμε, δεν το λέω εγωιστικά, το λέω ότι δεν πιστεύω στα κόμματα λέσχες συζητήσεων. Δηλαδή δημιουργείς ένα κόμμα, παίρνεις ένα 3-4% και συζητάς συνεχώς για τα προβλήματα της χώρας και παίρνεις και ένα υφυπουργείο άμα στο πετάξουν και μερικά ψίχουλα από το τραπέζι. Δεν το πιστεύω αυτό το πράγμα. Πιστεύω ότι η χώρα δεν έχει χρόνο.
Άρα εάν εγώ δεν καταφέρω να συγκινήσω και να πείσω τον κόσμο σε μια πολιτική, πρέπει να αναλάβει κάποιος άλλος να το κάνει, γιατί η χώρα δεν έχει χρόνο. Δεν είμαστε Ελβετία, δεν είμαστε Δανία, παρ’ ότι κάποιοι νόμιζαν ότι θα μας κάνουν τόσο εύκολα.
Είμαστε μια χώρα με πολλά προβλήματα, με τραγική ανεργία, με κόσμο που υποφέρει, με μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαλύονται. Άρα αυτό που επείγει είναι να πειστεί ο κόσμος ότι υπάρχει μια μεγάλη πρόταση. Εάν αυτή η πρόταση όντως είναι καλή, θα πειστεί ο κόσμος.
Να στο πω και διαφορετικά και λίγο προκλητικά. Με ένα 5% βοηθητικό προσωπικό θα είσαι στα παλιά κόμματα. Βοηθητικό προσωπικό θα είσαι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχεις 20 – 25 βουλευτές.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βοηθητικό προσωπικό θα είσαι. Δεν θα μπορείς να κάνεις τίποτα ουσιαστικό. Το θέμα είναι να μπορείς να ταρακουνήσεις συθέμελα το παλιό σύστημα, να μπορεί το παλιό σύστημα δηλαδή να αισθάνεται την ανάσα του καινούριου. Ωπ, έρχονται οι καινούργιοι.
Και με αφορμή το Ποτάμι, το είπα και το ξαναλέω και ας ακούγεται λίγο προκλητικό για τους παλιούς, με αφορμή το Ποτάμι θα πάρουν σύνταξη πολλοί από το παλιό σύστημα. Όχι μόνο λόγω του Ποταμιού, αλλά λόγω αυτού που θα γεννηθεί.
Δηλαδή δεν μπορεί μια κρίση τέτοια, μια τόσο μεγάλη κρίση, που έχει φέρει σε ανέχεια τόσο πολύ κόσμο να έχει επιπτώσεις παντού στη ζωή μας, εκτός από το πολιτικό σύστημα. Κάποιοι πρέπει να βγούνε στη σύνταξη, πρέπει να δημιουργηθούν νέα κόμματα και κάποιοι πρέπει να αποσυρθούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχα πάει το Σάββατο στην ομιλία του Στέλιου Ράμφου.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μεγάλος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραίος. Είπε ότι ο κόσμος τελικά ψηφίζει ψεύτες. Δηλαδή ο κόσμος αναζητάει τον πολιτικό αρχηγό που θα του πει ψέματα για να τον ψηφίσει.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, μου το έχει πει κι εμένα ο Στέλιος Ράμφος, γιατί είναι από τους ανθρώπους που συζητώ, ότι πολλές φορές το εκλογικό σώμα αναζητά το ψέμα που του ταιριάζει. Πιστεύω ότι μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό και είναι και μια υπερβολή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε σκέφτεσαι και εσύ να πεις ένα ψέμα δυνατό;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ από την αρχή με τη δημοφιλία που είχα, τη δημοφιλία λόγω τηλεόρασης, μπορούσα να πατήσω σε αυτή τη δημοφιλία και να πω τέρατα στον κόσμο. Να πω τέρατα και να γίνω ο Γκρίλο της Ελλάδος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Μπέπε Γκρίλο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να αρχίζω να φωνάζω και να τα ισοπεδώνω όλα. Από την αρχή όμως προσπάθησα να πω κάποιες αλήθειες. Κόντρα στη λογική του κόσμου. Τις αλήθειες αυτές θα συνεχίζω να τις λέω. Σε μια ιστορία που όλοι λένε τώρα να σου δώσω ένα τελευταίο παράδειγμα, που όλοι λένε ότι θα κάνουν ένα εκατομμύριο προσλήψεις με το δημόσιο; 200.000; Μαλώνουν στο νούμερο, αλλά γενικά θα γίνουν προσλήψεις στο δημόσιο.
Εγώ είπα, ότι το δημόσιο δεν μπορεί να μεγαλώσει. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Το αύριο της χώρας είναι η ανάπτυξη μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Εκεί χρειάζονται οι κανόνες.
Άρα όταν λες ξεκάθαρα στον κόσμο αυτά που πιστεύεις, νομίζω ότι είναι το χρέος προς την πολιτεία, προς τον κόσμο. Δεν είναι ωραίο να λες γλυκές κουβέντες που παίρνουν ένα χειροκρότημα και σε δυο τρεις μήνες διαψεύδονται. Αυτή είναι η άποψή μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυστυχώς τελείωσε ο χρόνος μας. Ευχαριστούμε πολύ που ήσουνα σήμερα μαζί μας.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τα λέμε από καιρού εις καιρό. Ευχαριστούμε πολύ που ανταποκρίνεσαι στις προσκλήσεις μας.”


Δημοφιλείς αναρτήσεις