“Για όσους απλούς πολίτες υπήρξαν φέτος διακοπές, αυτές είχαν διάρκεια μέχρι λίγων εβδομάδων. Για τους βουλευτές όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Ξεκίνησαν λίγο μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, όταν με εντολή Σαμαρά άνοιξε ο χορός των θερινών τμημάτων διακοπών της Βουλής και δεν λένε να τελειώσουν!
Ακόμα και τώρα, μέσα Σεπτεμβρίου, έχουμε θερινά τμήματα με το 1/3 των βουλευτών.
Ύστερα από τον θεατρικό τρόπο με τον οποίο ψηφίστηκε ο νόμος περί «μπαλώματος» του νόμου περί νέας έμμεσης δήμευσης καταθέσεων ή ακινήτων (ναι για τον ΕΝΦΙΑ μιλώ), μπήκα στον πειρασμό να αναζητήσω τον κανονισμό της βουλής για να μάθω υπό ποιες συνθήκες προβλέπεται αντικατάσταση βουλευτών τμημάτων διακοπών της βουλής.
Ακόμα και τώρα, μέσα Σεπτεμβρίου, έχουμε θερινά τμήματα με το 1/3 των βουλευτών.
Όχι, δεν είναι πως δεν χόρτασαν διακοπές οι εθνοπατέρες.Ούτε έχουν πάθει υπερκόπωση από το αδιάκοπη παραγωγή νομοθετικών τερατουργημάτων.
Απλώς ο τετραπέρατος πρωθυπουργός μας επιτέλους φαίνεται πως συνειδητοποίησε ότι με 100 αντί 300 βουλευτών, η βουλή είναι πολύ πιο αποτελεσματική.Όχι, δεν έχουμε πληροφορίες για επικείμενη πρόταση μείωσης των βουλευτών από 300 σε 100.
Δεν ζήτησε κάτι τέτοιο ο μέγας εντολέας Σαμαράς.Πώς μπερδευτήκατε έτσι.
Σιγά μην προχωρήσει σε μείωση του κρατικού κόστους και μάλιστα εις βάρος των κομματικών επιτελείων ή άλλες ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.Για τέτοια είμαστε τώρα;
Μάλλον σκέφτηκε πως είναι κρίμα να υπάρχει αυτό το τόσο βολικό πλαίσιο λειτουργίας τμημάτων διακοπών της βουλής και να μην το αξιοποιεί βρέξει – χιονίσει. Γιατί να τρέμει το φυλλοκάρδι του σε κάθε δύσκολη ψηφοφορία στη βουλή; Γιατί να χρειάζεται να παρακαλεί και να υπόσχεται γη και ύδωρ σε κάθε βουλευτάκο που αποφασίζει να σηκώσει μπαϊράκι;Ο Αρχιμήδης λέγεται πως πετάχτηκε από το μπάνιο του εκστασιασμένος φωνάζοντας «εύρηκα». Ο Πρωθυπουργός είναι πιο σεμνός αλλά μάλλον το είχε βρει αληθινά. Από δω και πέρα 100 βουλευτές θα ψηφίζουν. Όλο το χρόνο. Δώδεκα μήνες τμήματα διακοπών. Όχι, οι 200 δεν θα πάνε στα σπίτια τους. Ούτε θα ξεκουράζονται. Μπούχτισαν πια από τις παραλίες. Απλώς θα κάθονται στον «πάγκο» έτοιμοι να αντικαταστήσουν οποιονδήποτε από τους υπόλοιπους αισθανθεί ξαφνική …αδιαθεσία. Κάθε ομάδα που σέβεται τον εαυτό της έχει βάθος στον πάγκο. Κάτι τα διαστρέμματα, κάτι οι θλάσεις, κάτι οι διαφωνίες, συχνά – πυκνά ο πάγκος δίνει λύσεις.
Για κάθε έναν από τους εθνοπατέρες μας θα έχουμε 2 σε …διαθεσιμότητα, γιατί εκτός των άλλων συμμερίζονται τα δεινά που περνάει ο πολίτης και ταυτίζονται μαζί του. Βέβαια θα πληρώνονται κανονικά όλοι.Έχουν μεγάλα έξοδα και με λιγότερα δεν βγαίνουν, μην το ξεχνάμε.
Ύστερα από τον θεατρικό τρόπο με τον οποίο ψηφίστηκε ο νόμος περί «μπαλώματος» του νόμου περί νέας έμμεσης δήμευσης καταθέσεων ή ακινήτων (ναι για τον ΕΝΦΙΑ μιλώ), μπήκα στον πειρασμό να αναζητήσω τον κανονισμό της βουλής για να μάθω υπό ποιες συνθήκες προβλέπεται αντικατάσταση βουλευτών τμημάτων διακοπών της βουλής.
Δεν δυσκολεύτηκα. Η παράγραφος 6 του άρθρου 29 του κανονισμού αναφέρει το εξής: «Τα μέλη του Τμήματος που απουσιάζουν ή κωλύονται αντικαθίστανται με απόφαση του Προέδρου της Βουλής, η οποία λαμβάνεται ύστερα από πρόταση των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, στη δύναμη των οποίων ανήκουν οι Βουλευτές που απουσιάζουν ή κωλύονται.»Προχειροδουλειές. Ο κανονισμός θα έπρεπε να είναι πιο σαφής. Αντί «απουσιάζουν ή κωλύονται» θα έπρεπε να λέει «απουσιάζουν ή κωλύονται να υπερψηφίσουν». Σαφείς διατυπώσεις, όχι αμφίσημα μισόλογα.
- Ερωτώ λοιπόν κύριε Πρόεδρε της βουλής και αγαπητοί εθνοπατέρες: όταν δημόσια,ακόμα και από το βήμα της βουλής σας (γιατί ημών των πολιτών δεν μοιάζει να είναι), στο πλαίσιο συζήτησης για πρόταση νόμου κυβερνητικοί βουλευτές δηλώνουν ότι δεν θα τον ψηφίσουν, είναι λογικό ξαφνικά το σύνολό τους να αντικαθίσταται λόγω απουσίας ή κωλύματος; Θεωρείται ότι έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις του κανονισμού σας; Πιστεύετε στις συμπτώσεις; Θεωρείτε ότι αυτός ο τρόπος λειτουργίας μπορεί να ονομάζεται αντιπροσωπευτική δημοκρατία;Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε σε ταχεία απόκλιση από κάθε έννοια θεσμικής λειτουργίας.
Η Βόρεια Κορέα μοιάζει να είναι το πολιτικό πρότυπο που πιστά ακολουθούμε.Κράτος δικαίου, δημοκρατικοί θεσμοί και ισονομία, παραμένουν τα ανεκπλήρωτα όνειρα για τη χώρα μας που δυστυχώς όταν η Ευρώπη διαφωτιζόταν κρατούσε ανοιχτή μια πλατιά οθωμανική ομπρέλα, την οποία τόσο αγάπησε που και σήμερα ακόμα αρνείται να αποχωριστεί ...”