Εσφαλμένη λύση στα κόκκινα δάνεια μπορεί να οξύνει τα προβλήματα

“Η νέα ρύθμιση - νόμος που αφορά τα κόκκινα δάνεια, δηλαδή όσα βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση, τουλάχιστον όπως έχουν παρουσιαστεί ορισμένες πτυχές του, δεν βοηθάει τις τράπεζες, θέτει θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού, ενώ υπάρχει και σοβαρός κίνδυνος να πληγούν οι τράπεζες κεφαλαιακά. Επίσης παρά τα επικοινωνιακά τρικ επίσπευσης της ρύθμισης, υπάρχουν τόσα ανοικτά ζητήματα πρακτικά και διαδικαστικά που εκ των πραγμάτων για να εφαρμοστεί η ρύθμιση - νόμος θα απαιτηθούν τουλάχιστον 4-5 μήνες.




Ο νέος νόμος για τα κόκκινα δάνεια πάσχει σε 3 βασικά σημεία:

  • Θα πληγεί η κεφαλαιακή επάρκεια. Ενώ ο νομοθέτης έχει στόχο να στηρίξει τις τράπεζες, ωστόσο με τις μεθόδους που υιοθετούνται τελικώς όχι δεν θα ωφεληθούν αλλά θα ζημιωθούν οι τράπεζες.
  • Ήδη κύκλοι στην DGCom στην Ευρωπαϊκή επιτροπή Ανταγωνισμού αναφέρουν ότι αν διαφανεί ότι οι τράπεζες λειτουργήσουν χαριστικά σε ασυνεπείς επιχειρηματίες ως προς τις δανειακές τους υποχρεώσεις θα είναι ένα θέμα έναντι των συνεπών επιχειρηματιών. Ωστόσο το μείζον είναι το εξής, οι τράπεζες παραμένουν υπό καθεστώς state aid κρατικών ενισχύσεων. Οποιαδήποτε απόφαση που μπορεί να πλήξει τις τράπεζες εις βάρος της κρατικής βοήθειας που έχουν λάβει, ή να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων τραπεζών θα αξιολογηθεί επίσης από την επιτροπή. Η αλλοίωση των ισορροπιών ανταγωνισμού που μπορεί να επιφέρει μια ευνοϊκή μεταχείριση προβληματικών επιχειρήσεων από τις τράπεζες εγείρει θέμα ίσων όρων ανταγωνισμού που με την ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.
  • Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει υιοθετήσει μια επιφανειακή προσέγγιση για τα NPLs και οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί, δεν αλλάξουν την τοπογεωγραφία του προβλήματος, αναφέρει τραπεζίτης. Η λύση είναι ημίμετρο που δεν θα αντιμετωπίσει το μέγεθος του προβλήματος.

  • Π.χ. ο μηχανισμός εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών για οφειλές των επιχειρήσεων εφόσον η επιχείρηση υποβάλει βιώσιμο πλάνο αποτελεί ημίμετρο καθώς η παρελθούσα εμπειρία στο εξωτερικό απέδειξε ότι μόνο με συλλογικές λύσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
    Συν τοις άλλοις μια προβληματική εταιρία που έχει καταφύγει σε εξωδικαστική λύση με την τράπεζα για τις υποχρεώσεις της, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού;
    Μια συνεπής επιχείρηση που πληρώνει τις δανειακές τις υποχρεώσεις θα συγκρίνεται με μια εταιρία που δεν πλήρωσε τις υποχρεώσεις της, ζήτησε ρύθμιση και επιτυγχάνοντας συμφωνία με την τράπεζα, αποκτά πλεονέκτημα ... που δεν διέθετε ...

    Θα τεθούν, και δικαίως, ανυπέρβλητα ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού ...”


    Πηγή: BankingNews


    Δημοφιλείς αναρτήσεις