Μικρή ΔΕΗ ... Μεγάλο κοροϊδιλίκι

“Πραγματικά, έχω σκυλοβαρεθεί αυτό το ταγκο αγαρμποσύνης και στείρα πολωμένης συμπεριφοράς από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο ζήτημα, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την αντιπολίτευση ...
Λέει η κυβέρνηση: μου τελείωσαν τα ζόρικα θέματα, κλείνω τη βουλή μην την κρατάω ανοιχτή αδίκως. Και με το που την κλείνει φέρνει 2-3 κατεπείγοντα και καπάκι το νομοσχεδιο για τη μικρή δεη που θα κρίνει, λέει, το ενεργειακό μέλλον της χώρας. Κατά τα αλλα της είχαν τελειώσει τα σοβαρά ζητήματα και μπορούσε να κλείσει αζημίως η βουλή πριν την ώρα της.


Απαντάει η αντιπολίτευση: είναι τόσο σημαντικό το θέμα αυτό, ώστε θέλω δημοψήφισμα. Και μουλαρώνει στο δημοψήφισμα και αντι να μιλάμε για τα καλά/στραβά της ιδιωτικοποίησης προσπαθώντας νηφάλια να υπολογίσουμε αν είναι καλή/ στραβή για τον καταναλωτή, το κράτος, τον επενδυτή, μήπως δημιουργεί αντι κρατικού, ιδιωτικό ολιγοπώλιο, μήπως μπορούμε έχοντας την εμπειρία του ιταλικού πρωτοτύπου που ξεπατικώνουμε να αποφύγουμε τυχόν προβλήματα που αυτοί ως πρωτάρηδες αντιμετώπισαν κλπ, το ξεμάλλιασμα μετατοπίζεται στο αν γίνεται ή όχι δημοψήφισμα σε αυτή την περίπτωση και πώς και γιατί και μπλα μπλα μπλα για το δημοψήφισμα, όχι για τη ΔΕΗ.
Επίσης: η πονηρή συγκυβέρνηση φέρνει το θέμα προς συζήτηση στη ντάλα του καλοκαιριού και με τους καύσωνες να επικρέμονται πάνω από τα κεφάλια μας. Προφανώς υπό τέτοιες συνθήκες η κινητοποίηση των εργαζομένων βρίσκει αντίθετους και εξοργίζει τους μισοψημένους πολίτες.
Αμέσως οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, με προεξάρχοντα τον στοχοποιημένο Φωτόπουλο και με τις ευλογίες της αντιπολίτευσης, τσιμπάνε και μιλάνε για μπλακ αουτ, διακόπτες που θα κατέβουν και άλλα τρομακτικά και φέρνουν σε κατάσταση βρασμού ψυχικής ορμής τον ήδη βραστό λόγω ζέστης πολίτη. Ο κοσμάκης θέλει a/c σε λειτουργία, μα μικρή είναι η ΔΕΗ μα μεγάλη. Πάει και η μάχη της κοινωνίας, λοιπον.
Η κυβέρνηση επείγεται τόσο να περάσει το ζήτημα της ΔΕΗ, ώστε σύμφωνα με δημοσιεύματα (Capital και το μεταφέρω όπως το διάβασα) εκδόθηκε ΦΕΚ για να παραμείνει ανοιχτό το Εθνικό Τυπογραφείο το Σάββατο. Επίσης ετοιμάζεται πριν ακόμα συζητηθεί η νομιμότητα της απεργίας για επίταξη προσωπικών υπηρεσιών, κόλπο που επιασε στους ΑΚΟΜΑ επιταγμένους υπαλλήλους του μετρό (κανα χρόνο μετά), αλλά και στους ΑΚΟΜΑ επιταγμένους (επισης κανα χρόνο μετά) ναυτεργάτες.
Οι συνδικαλιστές από την άλλη, ούτε μία κινητοποίηση της προκοπής δεν μπόρεσαν να οργανώσουν με αρκετό προσωπικό ασφαλείας και ετσι η απεργία τους βγήκε με το καλημέρα σας παράνομη ακριβώς λόγω έλλειψης/μη πρόβλεψης ικανού προσωπικού ασφαλείας (χρόνια εχω, νομίζω, να ακούσω για απεργία που ΔΕΝ κηρύχθηκε παράνομη ή καταχρηστική, πλην της λευκής των δικαστών). Ούτως ή αλλως, όμως, δεν μπόρεσαν ούτε αυτοί ούτε η αντιπολίτευση που τους σιγοντάρει να πείσουν ότι αγωνίζονται για τα συμφέροντα του λαού και όχι για τα συμφέροντα της τσέπης και της θέσης τους.
Και έτσι, με πλειοψηφία που εύκολα συγκεντρώνεται λόγω θερινού σχηματισμού και με επιχειρήματα επί της ουσίας που ποτέ δεν ακούστηκαν, θα ψηφιστεί και η μικρή ΔΕΗ. Τι ξέρουμε ως προς αυτό το νομοσχέδιο; Ότι είναι τέλειο, όχι είναι απαίσιο. Ότι είναι εθνικά σωτήριο, όχι είναι εθνικό ξεπούλημα. Ότι αλλάζει αλλάζει την κατάσταση προς όφελος του καταναλωτή όπως ο ΟΤΕ, όχι αλλάζει την κατάσταση σε βάρος του καταναλωτή οπως με την Ολυμπία Οδό και τα διόδια και παραδιόδια που μοστραρίστηκαν οταν δόθηκε σε ιδιώτες. Ότι είναι φτυστή η περίπτωση του ΟΤΕ, όχι είναι καμία σχέση η περίπτωση του ΟΤΕ. Ότι θα απελευθερώσει την αγορά ενέργειας, όχι είναι ήδη επαρκώς απελευθερωμένη η αγορά ενέργειας. Ότι η νδ είχε άδικο το '11 που δεν ήθελε ούτε να την ακούσει, όχι η νδ έχει δίκιο το '14 που καίγεται να την ψηφίσει. Ότι είναι σούπερ, όχι είναι σούπα.
Από όλη αυτή τη συζήτηση που τελειωσε πριν αρχίσει, προσωπικά μένω σε δύο μόνο σημεία που με ενδιαφέρουν και τα καταλαβαίνω:
1. Η πολυδιαφημισμένη απελευθέρωση με την Energa, την Hellas Power κλπ όχι μόνο δεν ήταν απελευθέρωση, ήταν καθαρό κοροϊδιλίκι. Το λένε και μόνοι τους πια οτι απλά ρίχναμε στάχτη στα μάτια της ευρώπης οτι και καλά απελευθερώσανε την αγορά ενώ απλά εφαρμόζαμε ενα μη βιώσιμο σύστημα που όχι μόνο δε δούλεψε, αλλά τελικά κατέληξε ως τεράστια απάτη σε βάρος του δημοσίου στα δικαστήρια. Αντι αυτό να μας γίνει μάθημα και να ζητήσουμε δικλείδες ασφαλείας και εξαντλητικό διάλογο στη νέα απόπειρα απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, προχωράμε με φούρια και κονσέρβα επιχειρήματα την πιτσιρίκα δεη και η αντιπολίτευση αντί να εξηγήσει στον πολίτη ποιά συμφέροντά του διακυβεύονται, βαράει τα δικά της ντέφια με ακυρα αιτήματα περί δημοψηφίσματος.
2. Τουλάχιστον, όμως, μπορούμε να ελέγξουμε προσεκτικά το νομοσχέδιο μην παραχώσει πάλι καμιά άσχετη των ασχέτων ύποπτη τροποποίηση του ποινικού κώδικα ο Aθανασίου στη ζούλα και τρέχουμε.
Τα συνηθίζει κάτι τέτοια, δύο φορές το έχει ήδη κάνει ...”

της Φιλοθέης Βαρσαμή ... πλην του τίτλου



Δημοφιλείς αναρτήσεις