Το debate των υποψηφίων προέδρων της Κομισιόν

“Το τελευταίο τηλεοπτικό debate μεταξύ των πέντε υποψηφίων της Ευρωβουλής για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν, πραγματοποιείται σήμερα στις 10:00 μ.μ. στην έδρα της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες. Οι υποψήφιοι προέρχονται από τα μεγαλύτερα κόμματα της Ευρωβουλής, ενώ η πολιτική «οικογένεια» που θα κερδίσει τις ευρωεκλογές έχει πολλές πιθανότητες να αποσπάσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την 1η Νοεμβρίου.






Υπενθυμίζεται ότι, η Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει ότι στην επιλογή του προέδρου της Κομισιόν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να λάβουν υπόψη και το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, δηλαδή ποιο από τα πολιτικά κόμματα θα εκλέξει τους περισσότερους ευρωβουλευτές.
Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος για πρώτη φορά και οι πέντε υποψήφιοι που είναι: Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), Μάρτιν Σουλτς (Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα), Γκι Φέρχοφσταντ (Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι), Αλέξης Τσίπρας (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά), Σκα Κέλερ (Πράσινοι).
Τη συζήτηση θα διευθύνει η Ιταλίδα δημοσιογράφος της RAI news24, Μόνικα Μαντζόνι, ενώ θα μεταδοθεί απευθείας από 50 τηλεοπτικά με διερμηνεία στις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ και τις γλώσσες που χρησιμοποιεί το Euronews.
Η συζήτηση έχει χωριστεί σε τρεις θεματικές ενότητες διάρκειας 30 λεπτών η καθεμία Η πρώτη ενότητα αφορά την οικονομία και περιλαμβάνει: το μέλλον του ευρώ, το δημόσιο χρέος, την ύφεση-ανάκαμψη, τον τραπεζικό τομέα, την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και την παιδεία. Η δεύτερη ενότητα αφορά κοινωνικά-περιβαλλοντικά-πολιτικά ζητήματα, όπως η μετανάστευση, η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς θεσμούς, η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή. Η Τρίτη ενότητα περιέχει διεθνή θέματα και ειδικότερα το ρόλο της ΕΕ στον κόσμο, την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Συρία, το Ιράν, τη Μέση Ανατολή, την τρομοκρατία, τις σχέσεις ΕΕ με Κίνα και ΗΠΑ.
Ο υποψήφιος θα είναι όρθιος σε σειρά που θα καθοριστεί μετά από κλήρωση, ενώ θα κάνει μια εισαγωγή ενός λεπτού και για κάθε ερώτηση θα έχει 1 λεπτό να απαντήσει.
Όπως έγινε γνωστό ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει ελληνικά, ο κ. Γιούνκερ γαλλικά και οι άλλοι τρεις αγγλικά.”









Δημοφιλείς αναρτήσεις