Ρεν: Δεν αρκεί η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το taxis

Απάντηση του κ. Rehn εξ ονόματος της Επιτροπής σε ερώτηση του Θόδωρου Σκυλακάκη
Το δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών κάνει λόγο για μια σημαντική απλοποίηση του ελληνικού συστήματος παρακολούθησης των λογιστικών και των φορολογικών στοιχείων. Στο παρελθόν, το σύστημα αυτό χαρακτηριζόταν ως δύσκαμπτο και πολύπλοκο, απέκλινε από τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και επιβάρυνε υπερβολικά τους οικονομικούς φορείς χωρίς κάποιο θετικό αντίκρυσμα στη φορολογική συμμόρφωση. Επομένως, η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για το προαναφερθέν ολοκληρωμένο σχέδιο για την απλοποίηση του συστήματος. Το εγχείρημα ανταποκρίνεται τόσο σε πάγιο αίτημα των ελληνικών και διεθνών επιχειρήσεων όσο και στην ανάγκη εναρμόνισης με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.
Όσον αφορά την υποχρεωτική χρήση Μητρώων Ηλεκτρονικών Συναλλαγών από όλους τους φορολογούμενους και τη συστηματική διαβίβαση στο Υπουργείο Οικονομικών αναλυτικών δεδομένων κάθε συναλλαγής, παραδείγματα άλλων χωρών δείχνουν ότι η συστηματική διαβίβαση των σχετικών δεδομένων στις φορολογικές αρχές δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ. Εξίσου απαραίτητη είναι η ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας.
Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή πρότεινε την παροχή εκτενούς τεχνικής βοήθειας, προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι εφαρμογής και να βελτιωθεί η διοικητική ικανότητα.
Η Επιτροπή έχει πλήρη επίγνωση του οικονομικού διακυβεύματος που συνδέεται με την εφαρμογή του ΦΠΑ στην Ελλάδα, όπως περιγράφεται σε πρόσφατη αναφορά της ΓΔ TAXUD, η οποία συγκρίνει το έλλειμμα ΦΠΑ σε κράτη μέλη της ΕΕ(1). Η καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ αποτελεί προτεραιότητα της Επιτροπής και πρόκειται να απασχολήσει έντονα τις υπηρεσίες της Επιτροπής τόσο στο πλαίσιο των συζητήσεων που διεξάγονται σχετικά με την τέταρτη επανεξέταση του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής όσο και στο πλαίσιο παροχής τεχνικής υποστήριξης.
Επιπλέον, η ομάδα δράσης για την Ελλάδα προωθεί τη συνεργασία με το Βέλγιο στον τομέα αυτόν, καθώς η χώρα διαθέτει μακρόχρονη πείρα στην καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ και ιδίως στις αποκαλούμενες αλυσιδωτές απάτες ΦΠΑ (carousel).







Δημοφιλείς αναρτήσεις