Στα τέσσερα, που λέει κι ο συγκυβερνήτης

“Θυμάστε που ο αγωνιστής, φοβερός διαπραγματευτής, μεγάλος τιμονιέρης, κλπ, κ. Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωνε από το βήμα της Βουλής κατά τις προγραμματικές πως δεν θα πωληθούν κόκκινα δάνεια;



Να το θυμάστε, γιατί αυτός και τα παπαγαλάκια του φροντίζουν για τη λήθη.

Τελικά, όπως έλεγαν τα σποτάκια του Καμμένου προεκλογικώς τον Ιανουάριο, θα έδειχνε στο μικρό Αλέξη πώς να κυβερνήσει.

Ο κ. Τσίπρας ακολουθεί κατά γράμμα τις παροτρύνσεις του συγκυβερνήτη του για την προσήκουσα στάση στις διαπραγματεύσεις.



Έκλεισε η συμφωνία, λέει. Θα υπάρξει σύστημα αδειοδότησης/πιστοποίησης των funds που θα αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια - ευθύνη της ΤτΕ. Τα μεγάλα επιχειρηματικά και τα στεγαστικά εκτός πρώτης κατοικίας κόκκινα δάνεια, μπορεί να πωλούνται από την Τρίτη που θα ψηφισθούν τα προαπαιτούμενα.

Μέχρι 15 Φεβρουαρίου δεν πωλούνται τα υπόλοιπα - μικρομεσαίων, στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά. Θα δούμε τι πραγματικά έχει συμφωνηθεί και γι' αυτά με την ψηφοφορία της Τρίτης.

Αυτό το παιδί πάντως!

Ο λόγος του συμβόλαιο!

Καλώς πωλούνται τα κόκκινα δάνεια. Να ξεκαθαρίσουν όσο πιο σύντομα γίνεται τα τραπεζικά βιβλία. Τα funds είναι κοράκια βέβαια, κορόιδα δεν είναι. Κουρέματα και βιώσιμες ρυθμίσεις θα προσφέρουν σε όποιες περιπτώσεις συμφέρει - πολύ γρήγορα μάλιστα.

Εκεί που υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής, τους μπαταχτσήδες που λέγαμε, θα κλάψουν μανούλες.

Για να μην πέσουμε στη λούμπα του λαϊκισμού για τα funds:

Οι παλιοί μέτοχοι των τραπεζών (εν οις και το δανεισμένο ελληνικό δημόσιο) έχασαν σχεδόν το 100% της επένδυσής τους. Παραδίδοντας τις τράπεζες στους νέους μετόχους, είχαν λάβει προβλέψεις €50 δις για τα κόκκινα δάνεια - το συνολικό τους ύψος είναι €107 δις. Οι Έλληνες φορολογούμενοι ανέλαβαν να καλύψουν, μέσω του αναβαλλόμενου φόρου, ζημίες μέχρι 30/6/2015 ύψους €17 δις. Σύνολο €67 δις.

Αν, με όποιο τρόπο, οι τράπεζες καταφέρουν να ανακτήσουν πάνω από €40 δις από τα κόκκινα δάνεια, οι νυν μέτοχοι - funds και αυτοί - έχουν υπερκέρδη, εις βάρος των παλαιών μετόχων και των φορολογουμένων (μέσω του αναβαλλόμενου).

Αν ανακτήσουν λιγότερα από €40 δις οι νυν μέτοχοι γράφουν ζημίες - μετακυλίσιμες στους πελάτες τους, ή αν είναι πολύ υψηλές, στους φορολογουμένους.

Τα κοράκια, θα αγοράσουν φθηνά και θα ανακτήσουν κάτι παραπάνω σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ζημία, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα έχουν.

Η φιλολογία για τα κοράκια και τέτοια, ανάγεται τελικά στο ερώτημα:

Το κέρδος από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων να πάει στα funds που πήραν τις τράπεζες ή στα funds που θα αγοράσουν τα δάνεια;

Η περαιτέρω ζημία θα είναι των τραπεζών, ούτως ή άλλως.

Φοβερό το ερώτημα!

Η άμεση πώληση των δανείων, ακόμη και με ζημία των τραπεζών (σε σχέση με τις λογιστές εγγραφές), εκτός του ότι καθαρίζει τα βιβλία και επιτρέπει την άσκηση τραπεζικής, προσφέρει πρόσθετη ρευστότητα άμεσα.

Ας αφήσουν λοιπόν την αντικαπιταλιστική μπουρδολογία και ας φροντίσουν το πλαίσιο ώστε να αποφευχθούν οι νέες διαπλοκές και οι αρπαχτές.”




Δημοφιλείς αναρτήσεις