Επισκόπηση Βρετανικού Τύπου / Εικόνα ημέρας

“Η προσφυγική κρίση εξακολουθεί να απασχολεί έντονα το βρετανικό Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, ενώ αξιοσημείωτο είναι το πρωτοσέλιδο των Times, σύμφωνα με το οποίο, η εφημερίδα εξασφάλισε κατ’ αποκλειστικότητα πρόσβαση στα κεντρικά γραφεία της GCHQ, της υπηρεσίας μυστικών πληροφοριών, και παρακολούθησε τις επιχειρήσεις συγκέντρωσης πληροφοριών.



Το δημοσίευμα, το οποίο έρχεται την ώρα που το Βρετανικό Κοινοβούλιο προετοιμάζει τη συζήτηση για τη μελλοντική νομοθεσία που θα διέπει το καθεστώς παρακολουθήσεων στην ψηφιακή εποχή, περιλαμβάνει συνεντεύξεις με αξιωματούχους της GCHQ και της MI6, και δείχνει πώς τα στελέχη της GCHQ εργάζονται για να βρουν ευρήματα που θα προστατεύσουν τη Βρετανία από τρομοκρατικές επιθέσεις, θα διασώσουν ομήρους στο εξωτερικό και θα εντοπίσουν τοποθεσίες που λαμβάνει χώρα κακοποίηση παιδιών.

Αναφορικά με την Ελλάδα, πρέπει να επισημανθεί δημοσίευμα του Guardian, με τίτλο Tim Farron to press Cameron to take in 3.000 unaccompanied child refugees, το οποίο αναφέρεται στην επίσκεψη του Tim Farron, αρχηγού των Φιλευθέρων Δημοκρατών στη Λέσβο, για να βοηθήσει πρόσφυγες. Η εφημερίδα τονίζει ότι είναι ο πρώτος ηγέτης Βρετανικού κόμματος που επισκέπτεται χώρους συγκέντρωσης προσφύγων στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι ο Farron θα χρησιμοποιήσει σήμερα την ώρα του Πρωθυπουργού, για να ζητήσει από το David Cameron να δεσμευθεί η Βρετανία να αναλάβει το «δίκαιο μερίδιο» που της αναλογεί υποδεχόμενη παιδιά προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη χωρίς συνοδό.

Για το ίδιο θέμα των προσφύγων, σε σημερινό πρωινό ρεπορτάζ του BBC από τη Λέσβο, ο δημοσιογράφος Ed Thomas, εξασφάλισε πρόσβαση σε τουρκικό πλοίο που έφτασε σήμερα το πρωί στη Λέσβο και κατασχέθηκε από τις αρχές και περιγράφει τις συνθήκες που υπάρχουν μέσα στο πλοίο, τη μυρωδιά πετρελαίου, τονίζοντας ότι όταν έφτασε ο καπετάνιος δεν ήταν μέσα στο πλοίο, ενώ οι μετανάστες πληρώνουν πάνω από 2.000 ο καθένας για να κάνουν το ταξίδι. H WSJ από την πλευρά της, σε άρθρο της Valentina Pop, με τίτλο Migrant crisis could prompt EU to loosen budget deficit rules, σχολιάζει ότι ο J-C Juncker, μιλώντας χθες στο Στρασβούργο, ανέφερε ότι θα υπάρξει αξιολόγηση ανά χώρα αλλά θα ληφθεί υπόψη το κόστος που συνεπάγεται η εφαρμογή των πολιτικών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Επεσήμανε ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα «εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα» και θα υπάρξει περιθώριο χειρισμών για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν έλθει η ώρα της αξιολόγησης των ελλειμμάτων κάθε χώρας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το δημοσίευμα του Independent, (The private equity giants, the Greek target and a “Troyan horse”), το οποίο αναφέρεται στη δίκη που ξεκινά σήμερα στο Λουξεμβούργο, αναφορικά με τη χρήση επιθετικών φορολογικών και χρηματοοικονομικών σχημάτων από τεράστια private equity του Λονδίνου, με στόχο το χρέος. Στο επίκεντρο βρίσκεται η πώληση της TIM Hellas και Q_Telecom το 2006.

Τέλος, επισημαίνουμε το συνεχές ενδιαφέρον για το πρόσφατο αρχαιολογικό εύρημα στην Πύλο, όπου σήμερα οι Times (Greek warrior rises from grave after 3,500 years) και η Telegraph (3,500yearold warrior prince tomb is 'most exciting Ancient Greek find for decades'), δημοσιεύουν εκτενή ρεπορτάζ.”



Δημοφιλείς αναρτήσεις