Επισκόπηση Βρετανικού Τύπου / Εικόνα ημέρας

“Πολλοί περιορισμένες είναι οι ελληνικές αναφορές στο σημερινό βρετανικό Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό ο οποίος έχει στραμμένη την προσοχή του στην εσωτερική κυρίως επικαιρότητα.



Από τα δημοσιεύματα ελληνικού ενδιαφέροντος ξεχωρίζει ρεπορτάζ του BBC με τίτλο Five migrant stories from Greece: The pull of Europe, το οποίο παρουσίασε στο BBC News, τις ιστορίες τεσσάρων μεταναστών από τη Συρία, το Πακιστάν, τη Σομαλία και το Αφγανιστάν που έφτασαν στην Ελλάδα και στο νησί της Λέσβου, με στόχο να ζήσουν κάπου στην Ευρώπη.

Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση της ροής των μεταναστών, οι οποίοι φτάνουν έως και τις 7.000 ημερησίως, εξαιτίας της προσπάθειας να περάσουν στην Ευρώπη πριν χειροτερεύσει ο καιρός. Στο θέμα των προσφύγων αναφέρονται επίσης η Daily Mirror (Syrian woman fleeing ISIS terror gives birth on beach of Greek island after arriving in rubber dinghy) και η Daily Mail, με αφορμή τη γέννηση ενός μωρού αμέσως μόλις η μητέρα έφτασε στις ελληνικές ακτές. Η μητέρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι από τη Συρία και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της εξαιτίας του ISIS. Σημειώνεται ότι η εφημερίδα Mirror σχολιάζει ότι παρά την ελληνική οικονομική κρίση, η κυβέρνηση υποδέχεται θετικά τους πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα.

Σε διαφορετικό κλίμα, οι FT, σε άρθρο του Harry Mount, με τίτλο Modern London is the true heir of ancient Greece, αναφέρεται στις αρχαίες ελληνικές επιρροές που εξακολουθούν να κάνουν αισθητή την παρουσίας τους στο σύγχρονο Λονδίνο, από τις θεατρικές παραστάσεις με θεματολογία από το αρχαίο ελληνικό θέατρο, ως την οικονομική αυτοτέλεια όμοια με την Αρχαία Αθήνα και τη σύγκρισή από το Δήμαρχο Λονδίνου, Boris Johnson, της ομορφιάς των Μαρμάρων του Παρθενώνα με τη Δημοκρατία - προσφορά της κλασσικής Ελλάδας στον κόσμο - γεγονός που καθιστά τη Βρετανική πρωτεύουσα γνήσιο κληρονόμο της αρχαίας Ελλάδας.



Επίσης επισημαίνεται συνέντευξη στην ίδια εφημερίδα του σκηνοθέτη της ταινίας «Αστακός» , του Γιώργου Λάνθιμου. Interview: Yorgos Lanthimos, director of “The Lobster”

Ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζει δημοσίευμα της Daily Telegraph, David Cameron's problem: Britain is seen as the 'nasty' country in Europe, όπου σύμφωνα με δημοσκόπηση του think tank Open Europe, οι Γερμανοί μοιράζονται με τους Βρετανούς τον ίδιο σκεπτικισμό έναντι των Βρυξελλών, θεωρώντας ότι υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα, ενώ τα δύο τρίτα υποστηρίζουν την αμφιλεγόμενη αναδιαπραγμάτευση του Βρετανού Πρωθυπουργού.”



Δημοφιλείς αναρτήσεις