Μόνο 1 στους 3 Έλληνες δουλεύει μετα την ηλικία των 55

The Economist: “Για ακόμη μια φορά, η νέα κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα έχει παραδώσει μια λίστα με μεταρρυθμίσεις στις άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης και στο ΔΝΤ, με την ελπίδα να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου.



Ο κατάλογος με τις μεταρρυθμίσεις επρόκειτο να εξεταστεί από τους επικεφαλείς επι των δημοσιονομικών της ευρωζώνης την 1η Απριλίου, αφού ο Economist είχε πάει να πιέσει, αλλά η αρχική αντίδραση ήταν απορριπτική.

Μερικές από τις πιο δηκτικές και πικρόχολες παρατηρήσεις αφορούσαν τις συντάξεις.

Οι ελληνικές δαπάνες επι των συντάξεων είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη ως ποσοστό του ΑΕΠ, φτάνοντας στο εκπληκτικό 17,5% το 2012.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τις αντίστοιχες δαπάνες που φτάνουν στο 12,3% του ΑΕΠ στη Γερμανία, τον κύριο πιστωτή στην Ελλάδα.

Είναι διπλάσιες σαν ποσοστό του ΑΕΠ απο αυτές στη Σλοβακία, από τις πιο αυστηρούς επικριτές της Ελλάδας.

Οι πλουσιοπάροχες δαπάνες για τις ελληνικές συντάξεις υπήρξε πηγή διαμάχης με τις βόρειες πιστώτριες χώρες από τότε που για πρώτη φορά διασώθηκε η Ελλάδα, περίπου πριν από πέντε χρόνια.

Η Γερμανία έχει ήδη πρόσφατα προχωρήσει μέσω μιας μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης απο τα 65 στα 67 μεταξύ των ετών 2012 και 2029.

Αυτό έκανε τους Γερμανούς κακοπροαίρετους στο να βάλουν το χέρι στις τσέπες τους για να βοηθήσουν μια χώρα της οποίας οι εργαζόμενοι είχαν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτούνται πολύ νωρίτερα με γενναιόδωρες συντάξεις.

Η Σλοβακία, μια φτωχότερη χώρα από την Ελλάδα, αποτραβήχτηκε από το πρώτο bail-out το καλοκαίρι του 2010, ως απάντηση στη δημόσια οργή για την προοπτική της επιδότησης των σπάταλων της Μεσογείου.

Στην πραγματικότητα, μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν περιορίσει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες.

Μια μεγάλη μεταρρύθμιση το 2010 μείωσε τις υποχρεώσεις προς τους μελλοντκούς συνταξιούχους, θέτοντας σαν οροφή των δαπανών για συντάξεις το 25% του ΑΕΠ μέχρι το 2050.

Η ηλικία συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 67 για τους άνδρες και τις γυναίκες από το 2013.

Το "ποσοστό αναπλήρωσης" -η αξία της σύνταξης σε σχέση με τις προηγούμενες αποδοχές μειώθηκε από το 96% στο μέσο όρο των εισοδημάτων, το δεύτερο υψηλότερο στις χώρες του ΟΟΣΑ, μιας λέσχης κυρίως από πλούσιες χώρες, στο 54% το 2012.

Και οι συντάξεις έχουν μειωθεί με την κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης.

Ειδικότερα, εξακολουθεί να είναι σχετικά εύκολο να συνταξιοδοτηθεί κανείς πρόωρα, και η σχέση μεταξύ των εισφορών που καταβλήθηκαν και των παροχών που λαμβάνονται είναι πολύ αδύναμη.

Το σύστημα δεν είναι αναλογιστικά δίκαιο.

Παρά το γεγονός ότι ο αναθεωρημένος κατάλογος μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει τη δέσμευση για τη μείωση της πρόωρης συνταξιοδότησης, οι πιστωτές, για την Ελλάδα, θα ήθελαν να δουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι η πρόωρη συνταξιοδότηση έχει γίνει αρκετά δύσκολη.

Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 55-64 ετών που εργάζονται στην Ελλάδα, έφτασε μόλις στο 36% το 2013, που είναι ασυνήθιστα χαμηλό.

Στην Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 63% (βλέπε τον παραπάνω πίνακα).

Υπάρχει πολύ έδαφος ακόμη να καλυφτεί.”



Δημοφιλείς αναρτήσεις