Look ... Βαρουφάκη σκέφτονται για τους Έλληνες Merkel - Schäuble

“Το παράδειγμα της Κύπρου, δηλαδή το κούρεμα στις καταθέσεις, θα μπορούσε να αποτελέσει την καλύτερη λύση για την Ελλάδα ώστε η ελληνική κυβέρνηση να αναγκαστεί να εφαρμόσει τα διαρθρωτικά μέτρα. Αυτό υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό περιοδικό Spiegel, που επικαλείται πληροφορίες από συμβούλους της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ.



Συγκεκριμένα το Spiegel τονίζει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός Grexit και «μπορεί πολύ καλά να διανοηθεί μια Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα». Κάτι τέτοιο, όμως, δεν βρίσκει σύμφωνη την Άνγκελα Μέρκελ, που επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι σύμβουλοι της καγκελαρίου έχουν εξετάσει την περίπτωση της Κύπρου. Αποτέλεσμα, τότε, της άρνησης της κυπριακής βουλής να ψηφίσει τα μέτρα λιτότητας, ήταν ένα τελεσίγραφο της ΕΚΤ και το κλείσιμο των τραπεζών στην Κύπρο για μερικές ημέρες.

Σύμφωνα πάντα με το Spiegel, στη γερμανική κυβέρνηση σκέφτονται μήπως είναι λύση ένα ανάλογο κούρεμα των καταθέσεων στην Ελλάδα. «Ίσως, λένε κάποιοι στη γερμανική κυβέρνηση, η Ελλάδα χρειάζεται ακριβώς μια τέτοια «τελευταία προειδοποιητική βολή», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Η Καγκελαρία είναι βέβαιη ότι ενδεχόμενο “ατύχημα” δεν αποτελεί πλέον μεγάλο κίνδυνο. Οι σύμβουλοι της Μέρκελ, βλέποντας το παράδειγμα της Κύπρου και το γεγονός ότι τελικά η Λευκωσία τότε αναγκάστηκε να υποχωρήσει απέναντι στα νέα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Ε.Ε., ίσως να συμμερίζονται στην άποψη ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια προειδοποιητική βολή», καταλήγει το άρθρο.

Υπενθυμίζεται ότι το «Euroinsight», με χθεσινό δημοσίευμά του, είχε υποστηρίξει ότι η Μέρκελ είναι έτοιμη να εφαρμόσει ένα έκτακτο σχέδιο με στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, την οποία επιθυμεί κυρίως για γεωπολιτικούς λόγους. Μάλιστα, όπως ανέφερε το δημοσίευμα, είναι έτοιμη να υιοθετήσει ανορθόδοξες λύσεις για τη διάσωση της Ελλάδας και τη διατήρηση της ρευστότητας, όπως αύξηση των ορίων των ομολόγων μικρής διάρκειας που η Αθήνα θα μπορούσε να εκδώσει και να πωλήσει σε ελληνικές τράπεζες, προσωρινό έλεγχο κίνησης κεφαλαίων σε περίπτωση μαζικών αναλήψεων, καταβολή πόρων από το τρέχον πρόγραμμα νωρίτερα από το προβλεπόμενο και καθυστέρηση της καταβολής των δόσεων στο ΔΝΤ.

Εάν ισχύει το δημοσίευμα του Spiegel, φαίνεται ότι τελικά το πιο ανορθόδοξο όσο και εφιαλτικό μέτρο που εξετάζει είναι το κούρεμα των καταθέσεων.”




Δημοφιλείς αναρτήσεις