Ο Παπανικολάου NBAer . Κι όμως υπήρξαν 9 Έλληνες πριν απ' αυτόν!

“Η ένταξη του Κώστα Παπανικολάου στο δυναμικό του Χιούστον καθιστά τον Έλληνα φόργουορντ τον 10ο Έλληνα παίκτη που περνάει την άλλη άκρη του Ατλαντικού για να αγωνιστεί στο «μαγικό κόσμο» του ΝΒΑ. Οι Ρόκετς ήρθαν σε συμφωνία με τη Μπαρτσελόνα για τον 24χρονο άσο, ο οποίος θα υπογράψει για 1+1 χρόνια. Η πρώτη χρονιά θα του αποφέρει το ποσό των 4.8 εκ.δολαρίων, ενώ οι «ρουκέτες» θα έχουν οψιόν για το δεύτερο χρόνο συνεργασίας έναντι 4.6 εκ. δολαρίων.



Η μετακίνηση του Κώστα Παπανικολάου στους «Ρόκετς» θα αυξήσει στα τέσσερα τα μέλη της Ελλάδας στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, μετά τους Νικ Καλάθη και Κώστα Κουφό του Μέμφις και το Γιάννη Αντετοκούνμπο που αγωνίζεται στο Μιλγουόκι. Συνολικά ο «Παπ» θα γίνει ο 10ος Έλληνας παίκτης που θα έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί στο ΝΒΑ.
  • Η αρχή έγινε το 1956 από τον ομογενή, Λου Τσιωρόπουλο, ο οποίος για 3 χρόνια φόρεσε την φανέλα της Βοστόνης και σε 157 αγώνες είχε 5.8 πόντους και 4.8 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.
  • Ακολούθησε το 2000 ο Ιάκωβος Τσακαλίδης, που έπαιξε διαδοχικά στο Φοίνιξ, στο Μέμφις, και στο Χιούστον. Σε 325 εμφανίσεις είχε 4.8 πόντους και 3.9 ριμπάουντ ανά αγώνα.
  • Σειρά του Αντώνη Φώτση, το 2001, να μετακομίσει στο Μέμφις για μόλις μία σεζόν, όπου σε 28 συμμετοχές είχε 3.9 πόντους και 2,2 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.
  • Το 2002 ο Ευθύμης Ρεντζιάς, ενώ τέσσερα χρόνια μετά τη...σκυτάλη πήρε ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης κατάφερε μέσα από το «αγροτικό» του στο NBDL να υπογράψει στους Σιάτλ Σουπερσόνικς και να παίξει εκεί για 13 ματς έχοντας 1,3 πόντους και 0,6 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.
  • Το 2006, επίσης, ο Βασίλης Σπανούλης μετακόμισε από τον Παναθηναϊκό στο Χιούστον. Τα πράγματα δεν πήγαν για αυτόν, καθώς αγωνίστηκε μόλις σε 31 παιχνίδια έχοντας 2.7 πόντους και 0.9 ασίστ ανά αγώνα.
  • Ο Κώστας Κουφός, το 2008, εντάχθηκε στο δυναμικό της Γιούτα κι έμελλε να γίνει ο Έλληνας παίκτης με τους περισσότερους αγώνες στο ΝΒΑ, καθώς στη συνέχεια πήγε στο Ντένβερ, στη Μινεσότα και, πλέον, στο Μέμφις. Μετράει, ήδη, 369 εμφανίσεις με 5.4 πόντους και 4.5 ριμπάουντ ανά αγώνα.
  • Το 2013 έκαναν το ντεμπούτο τους στο ΝΒΑ δύο στελέχη της εθνικής. Ο Νικ Καλάθης με την φανέλα του Μέμφις αγωνίστηκε σε 71 ματς με 4.9 πόντους, 2.9 ασίστ και 1.9 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, ενώ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σε 77 εμφανίσεις με το Μιλγουόκι είχε 6.8 πόντους, 4.4 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ ανά αγώνα.



  • Δημοφιλείς αναρτήσεις