Eλληνική οικονομία: Πορεία βελτίωσης με κινδύνους και προκλήσεις

“Οι πλέον πρόσφατες εξελίξεις καταδεικνύουν ότι οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία ακολουθούν μια σταθερή πορεία βελτίωσης, με τις προβλέψεις διεθνών και εγχώριων οργανισμών να συγκλίνουν σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2014, τη δημοσιονομική πειθαρχία να εδραιώνεται και την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό να ενισχύεται περαιτέρω.

Ωστόσο - σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΚΕΠΕ - η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πλήθος συνεχιζόμενων εγχώριων προκλήσεων, στις οποίες προστίθενται πλέον μια σειρά αυξανόμενων διεθνών γεωπολιτικών κινδύνων.


Στο πλαίσιο αυτό, η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί και η σταδιακή μετάβαση σε μια μακροχρόνια διατηρήσιμη αναπτυξιακή πορεία καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την εστίαση στους παράγοντες εκείνους που είναι ικανοί να θέσουν τα θεμέλια για την αμεσότερη ισχυροποίηση της εγχώριας οικονομίας και την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της.

Μεταξύ των παραγόντων αυτών συγκαταλέγεται η εξασφάλιση της σταθερότητας και βιωσιμότητας του τραπεζικού συστήματος, δεδομένου του καταλυτικού του ρόλου στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Με το σκέλος αυτό σχετίζεται άμεσα η εν εξελίξει διαδικασία ανεύρεσης λύσεων αναφορικά με το ζήτημα της εξυπηρέτησης των τραπεζικών δανείων.

Η διατηρήσιμη ανάπτυξη είναι επιπλέον άρρηκτα συνδεδεμένη με την ορθολογική αξιοποίηση του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και την εξασφάλιση της καλύτερης αντιστοίχησης μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας, διαστάσεις οι οποίες εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από το επίπεδο και τις απο- φάσεις αναφορικά με την εκπαίδευση.

Ένας τρίτος παράγοντας κλειδί συνδέεται με την ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη διάρθρωση των ελληνικών εξαγωγών καθώς και τις δυνατότητες ενίσχυσής τους ...”
                                                       Δείτε αναλυτικά παρακάτω




Δημοφιλείς αναρτήσεις