Πέρα απο τα ελληνικά ... ΜΜΕ

“Ποια είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σήμερα;
Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι;
Βελτιώνεται το κλίμα ή όχι;
Οι μεταρρυθμίσεις προχωράνε (έστω αργά) ή το μπλοκ της αντιμεταρρύθμισης (που περιλαμβάνει και αρκετούς υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης) έχει κερδίσει τη μάχη; Μην περιμένετε από μένα σήμερα κάποια απάντηση καθώς αυτήν την περίοδο είμαι απασχολημένος αποκλειστικά με συγγραφή επιστημονικών εργασιών (και την ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων).




Όμως τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύθηκαν δύο πολύ σημαντικά άρθρα στους “Financial Times” (ιδιαίτερα εκτεταμένο) και στον “Economist”. Διαβάστε με προσοχή όχι μόνο γιατί πρόκειται για δύο ιδιαίτερα σοβαρά έντυπα αλλά κυρίως γιατί αυτά τα δύο έντυπα (μαζί με την “Wall Street Journal”) επηρεάζουν τους επενδυτές διεθνώς και δημιουργούν κλίμα στις αγορές. Παρά τις αντιρρήσεις που μπορεί να έχει κάποια/ος (και εννοώ τις σοβαρές αντιρρήσεις που βασίζονται σε πολύ καλή γνώση των παραμέτρων της ελληνικής οικονομίας, όχι τις συνωμοσιολογικές μπουρδολογίες των ψεκασμένων ή έστω αυτών που νομίζουν ότι γνωρίζουν οικονομικά γιατί διαβάζουν καμιά φορά τις σομόν σελίδες) δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μας ενδιαφέρει πολύ ό,τι γράφεται εκεί.

Έχοντας συνεργαστεί με τους ανταποκριτές των δύο από τα τρία έντυπα πολύ συχνά τα τέσσερα τελευταία χρόνια, γνωρίζω τον τρόπο που εργάζονται και αυτό ενισχύει την εμπιστοσύνη μου στην αξιοπιστία τους. [Αν δεν έχετε πρόσβαση σε κάποιο από τα δύο κείμενα θα σας το στείλω εγώ αν μου στείλετε pm]

Στο GreekCrisis.net έχουμε ανεβάσει τα δύο κείμενα μαζί με ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον κείμενο του φίλου και συναδέλφου Θοδωρή Πελαγίδη, γραμμένο για το Ίδρυμα Brookings, ως απάντηση στην έκθεση της BlackRock. Ο Θοδωρής γνωρίζει όσο ελάχιστοι τους μηχανισμούς (και τους θεσμικούς) της ελληνικής οικονομίας. Τα βιβλία του με τον Michalis Mitsopoulos είναι τα καλύτερα που έχουν γραφτεί για την ελληνική κρίση (θα βρείτε links στο GreekCrisis.net). Αλλά και μόνο το γεγονός ότι το Brookings τον έχει επιλέξει για συνεργάτη του είναι αρκετό. Διαβάστε οπωσδήποτε το κείμενό του.

Τέλος, αυτές τις ημέρες κυκλοφόρησε η μονογραφία “Populism and Crisis Politics in Greece” του επίσης φίλου Takis Pappas. Ο Τάκης είναι ένας από τους καλύτερους έλληνες πολιτικούς επιστήμονες. Αν έχετε διαβάσει μερικά από τα κείμενά του τα τελευταία χρόνια καταλαβαίνετε γιατί το βιβλίο του θα είναι οπωσδήποτε πολύ ενδιαφέρον. Όλα αυτά, επαναλαμβάνω, στο GreekCrisis.net



Δημοφιλείς αναρτήσεις