Χάρης Βλάδος : Ζωντανός οργανισμός οι επιχειρήσεις

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία που έχω διαβάσει σε σχέση με τις σύγχρονες επιχειρήσεις είναι το «Εταιρεία, Ένας Ζωντανός Οργανισμός» του Arie De Geus. [i] Αυτό βασίζεται σε μια μελέτη που υλοποιήθηκε από την Royal Dutch/ Shell και η οποία αποκάλυψε ότι η μέση διάρκεια ζωής μιας επιχείρησης του καταλόγου Fortune 500, από τη στιγμή δημιουργίας της μέχρι το θάνατο της, ήταν μόνο σαράντα έως πενήντα χρόνια.

Η μελέτη αυτή εντόπισε, όμως, επίσης πολλές επιχειρήσεις με διάρκεια ζωής πάνω από διακόσια χρόνια. Και, φυσικά, αυτή η μελέτη γέννησε και αναζωπύρωσε ερωτήματα για τους βαθύτερους λόγους που η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων ζει πολύ λιγότερο από 50 έτη…

Σύμφωνα με τον Arie De Geus, η πλειοψηφία των επιχειρηματιών σήμερα αντιμετωπίζει λανθασμένα τις επιχειρήσεις ως μηχανές που απλώς παράγουν χρήμα και πλούτο, αγνοώντας τις σημαντικές ομοιότητες που έχουν οι επιχειρήσεις με τους ζωντανούς οργανισμούς. Αντίθετα, για τον ίδιο πολύ ορθότερη είναι η αντίληψη ότι η επιχείρηση –κάθε επιχείρηση, πάντοτε- συμπεριφέρεται ως ένας ζωντανός οργανισμός, με μαθησιακές ικανότητες…

Σημειώνει, συγκεκριμένα, πως σε μερικές χώρες από το σύνολο των νεοϊδρυόμενων εταιρειών, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επιβιώνει λιγότερο από 10 χρόνια. Και, βέβαια, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα καθώς είναι σαφής η δυσμενής, ακόμα και καταστροφική, επίδραση που έχει ο πρόωρος θάνατος των επιχειρήσεων για τη ζωή των εργαζομένων, την κοινωνία και την οικονομία. Ο Arie De Geus υποστηρίζει, συγκεκριμένα, πως οι εταιρείες πεθαίνουν επειδή οι μάνατζερ εστιάζουν περισσότερο στην οικονομική δραστηριότητα της παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών, και ξεχνούν την αληθινή φύση των οργανισμών που είναι αυτή της εξελισσόμενης ανθρώπινης κοινότητας.

Ειδικότερα, η έρευνα του διακρίνει 4 κοινούς παράγοντες κλειδιά που ισχύουν στη πλειοψηφία των μακρόβιων επιχειρήσεων:

  1. Οι μακρόβιες επιχειρήσεις είναι ευαίσθητες απέναντι στο περιβάλλον τους.
  2. Οι μακρόβιες επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται από συνεκτικότητα, με μια έντονη αίσθηση ταυτότητας.
  3. Οι μακρόβιες επιχειρήσεις διαθέτουν ανεκτικότητα
  4. Οι μακρόβιες επιχειρήσεις είναι συντηρητικές στη χρηματοδότηση.

Πρώτα από όλα, όμως, αυτό το βιβλίο μας παρέχει ένα ιδιαίτερα εύγλωττο και χρήσιμο ορισμό της «ζωντανής επιχείρησης». Για τον συγγραφέα η επιχείρηση είναι ζωντανός οργανισμός διότι μόνο τα ζωντανά πλάσματα μαθαίνουν. Οι εταιρείες αποτελούνται πάντοτε, στην πραγματικότητα, από κοινωνικές ομάδες ικανές να μαθαίνουν και να εξελίσσουν το σύνολο του οργανισμού. Κάθε ισχυρό ζωντανό ον αποτελείται από ένα ξεχωριστό σύνολο με δικό του χαρακτήρα, έτσι και οι ισχυρές επιχειρήσεις: έχουν την προσωπικότητα τους. Η προσωπικότητα τους αντιπροσωπεύει «σώμα» και «ψυχή» μαζί. Και έχει κάποια βασικά χαρακτηριστικά:

  • Η προσωπικότητα τους είναι προσανατολισμένη σε ένα στόχο
  • Έχει επίγνωση του εαυτού της
  • Είναι ανοικτή στον έξω κόσμο
  • Είναι ζωντανή, άλλα έχει καθορισμένη διάρκεια ζωής

Το ίδιο συμβαίνει και για κάθε μονάδα ενός συνόλου (άτομο – ομάδα – τμήμα – διεύθυνση – εταιρία – εταιρικός όμιλος – κοινωνία). Οι εταιρείες, λοιπόν, όπως ακριβώς κάθε ζωντανός οργανισμός, έχουν τη δυνατότητα (μεγαλύτερη ή μικρότερη) να δημιουργούν μια βαθύτερη γνώση για το είναι τους, την αυτοσυνείδηση τους. Η προσωπικότητα ενός οργανισμού επηρεάζει φυσικά τον κόσμο γύρω της, αλλά και η ίδια δέχεται επιδράσεις από τον κόσμο γύρω της. Η διοίκηση ενός ζωντανού οργανισμού πρέπει λοιπόν να έχει στο πυρήνα της τη προσπάθεια για συνοχή, και το σεβασμό για την προσωπικότητα και την ταυτότητα του ίδιου του οργανισμού αλλά και του περιβάλλοντος του.

Σε αυτήν την κατεύθυνση διακρίνει την διοίκηση για το κέρδος και την διοίκηση για την εταιρική μακροβιότητα.

Στην οπτική του, ειδικότερα, η ικανότητα να μαθαίνεις περνώντας από τον παραδοσιακό καπιταλισμό σε μία κοινωνία γνώσης είναι πλέον απολύτως κρίσιμη. Η απάντηση του στο ερώτημα «κερδοφορία ή μακροβιότητα» είναι ότι και οι δυο αυτές έννοιες είναι πολύ στενά δεμένες και βαθύτατα αλληλένδετες, αλλά διακριτές. Διαπιστώνει, φυσικά, πως ιστορικά η βαρύτητα των παραγωγικών συντελεστών έχει μετατοπιστεί μέσα στους αιώνες της επιχειρηματικής δράσης. Ο παράγοντας γη ήταν ο πιο σημαντικός, μετέπειτα το κεφάλαιο και σήμερα η γνώση (που εμπεριέχεται στην εργασία): η επιτυχία των σύγχρονων εταιρειών πλέον βασίζεται όλο και περισσότερο στη γνώση.

Κατά την άποψη του, το μοντέλο της «οικονομικής εταιρείας» αναγνωρίζει τον οργανισμό (εταιρεία) ως μια εταιρική μηχανή με μόνο στόχο της την παραγωγή πλούτου για μια μικρή ομάδα ατόμων: αυτό δεν οδηγεί μακριά. Σε αντίθεση, η μακρόβια «εταιρεία ποτάμι» είναι οργανωμένη γύρω από ένα στόχο: τη διατήρηση της ως μια κοινότητα που θα συνεχίσει να υπάρχει. Αυτός ο τύπος εταιρείας έχει τη μακροβιότητα ενός ποταμού, χωρίς όμως να παραβλέπει και την απόδοση της επένδυσης (πιο απλά την κερδοφορία). Και το βασικό χαρακτηριστικό της είναι η συνοχή, η δύναμη εκείνη που κρατά ενωμένα τα κύτταρα του σώματος της. Καλεί, λοιπόν, κάθε εταιρία να βλέπει τον εαυτό της ως ένα στόλο, του οποίου το κάθε πλοίο είναι ανεξάρτητο από τα άλλα, όμως ο στόλος συνολικά είναι πιο ισχυρός από το σύνολο των επιμέρους πλοίων του. Η επιβίωση, λοιπόν, ενός οργανισμού και η επιβεβαίωση των στοιχείων που τον αποτελούν εξυπηρετούνται καλύτερα μέσα από τη συλλογική δουλειά που στοχεύει στην επιβίωση και την ανάπτυξη του συνόλου…

Για αυτόν, συγκεκριμένα η ευαισθητοποίηση απέναντι στο περιβάλλον αντιπροσωπεύει την ικανότητα μιας εταιρείας να μαθαίνει και να προσαρμόζεται. Η συνεκτικότητα και η ταυτότητα της είναι σαφές πως αποτελούν τις πλευρές της εγγενούς ικανότητας μιας εταιρείας να δημιουργεί μια κοινότητα και μια προσωπικότητα. Η ανεκτικότητα και, κατά συνέπεια, η αποκέντρωση είναι ενδείξεις του βαθμού επίγνωσης που έχει κατακτήσει μια εταιρεία σε σχέση με την οικολογία της. Δηλαδή της ικανότητας της να κτίζει εποικοδομητικές σχέσεις με άλλες οντότητες, μέσα και έξω απ’ την ίδια…

Επίσης, η συντηρητική χρηματοδότηση αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο σε μια εταιρεία. Είναι, στο βάθος, η ικανότητα της να διαχειρίζεται αποδοτικά την ανάπτυξη και την εξέλιξη της. Η μακρόβια επιχείρηση σπάνια ποντάρει σε εκτεταμένο και επικίνδυνο δανεισμό…

Έτσι καλεί τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν την « μνήμη του μέλλοντος τους»…

Υπογραμμίζει πως η μάθηση αρχίζει με πάντοτε με την αντίληψη και πως οι εταιρείες οφείλουν πλέον να αλλάζουν συνεχώς προκειμένου να συμβαδίζουν με τον έξω κόσμο. Η συχνή αδυναμία των μάνατζερ να αντιληφθούν την πραγματικότητα και να συμβαδίσουν με αυτήν έχει δημιουργήσει μια σειρά από απογοητεύσεις και αμφιβολίες για τις ικανότητες τους: Έτσι διακινούνται αφορισμοί του τύπου πως οι μάνατζερ είναι βλάκες, πως μπορούν να δουν μόνον όταν μια κρίση τους ανοίξει τα μάτια, πως μπορούν να δουν μόνον ότι έχουν βιώσει, πως δεν μπορούν να δουν ότι είναι συναισθηματικά δύσκολο να δουν και, τελικώς, πως μπορούν να δουν μόνον αυτό που είναι σχετικό με την άποψη τους για το μέλλον…

Και όμως αυτά δεν είναι αλήθεια καθώς στον σύγχρονο κόσμο των επιχειρήσεων υπάρχει ακόρεστη ζήτηση για λιγότερη αβεβαιότητα. Ο τυπολατρικός σχεδιασμός, δε, συχνά προσφέρει την απλώς την ψευδαίσθηση της βεβαιότητας. Στην πραγματικότητα μόνον ο σχεδιασμός μέσα από ολοκληρωμένα εναλλακτικά σενάρια παρέχει τη βάση για αλλαγή νοοτροπίας στο εσωτερικό της εταιρείας και αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο που βοηθά στην «προ-όραση» του οργανισμού…

Με δυο λόγια, ο συγγραφέας νομίζω πως θέλει να μας πει το εξής: Μάθετε να μαθαίνετε ως επιχειρήσεις, κοιτώντας σε βάθος χρόνου, έξω από ψευδείς καθησυχασμούς και χωρίς επιφανειακές στοχοθεσίες και ζητούμενα, αν θέλετε να ζήσετε πολύ…

Και με βρίσκει, εδώ και χρόνια, σύμφωνο…


[i] Εταιρία, ένας ζωντανός οργανισμός – ΕΠΙΒΙΩΣΗ Σ’ ΕΝΑ ΑΒΕΒΑΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πηγή: News4money.gr




pluralismos
pluralismos


Χάρης Βλάδος: Τα ” Μετρα του Τσιπρα “


Μαζικό κοκτέιλ “παυσίπονων”… Και πλήρης ανικανότητα για τις απολύτως αναγκαίες πετυχημένες “χειρουργικές επεμβάσεις”… Σε όλα τα…


Χάρης Βλάδος: Οι 2 “τύποι” των σημερινών Ελλήνων…


“ Δυστυχώς, στην Ελλάδα κυριαρχουν 2 “τύποι ανθρώπων”… – Ο πρώτος, ο μακράν πλειοψηφικός, είναι ο…


Χάρης Βλάδος: Τα χαρακτηριστικά του σημερινού ηγέτη


Διευθύνω σημαίνει, με απλά λόγια, «κρατάω το τιμόνι» της επιχείρησης… Και σπάνια φτάνει οποιαδήποτε επιχείρηση με…


Χάρης Βλάδος: Επιχειρηματική δραστηριότητα και Πολιτική


Στα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τους τρόπους επίλυσης, στους καιρούς της κρίσης, αναφέρθηκε ο λέκτορας…


Χάρης Βλάδος: Δεν ήρθαν “όλα στα ξαφνικά”…


Παρακινδυνευμένη Πρόβλεψη και Ετερόδοξη Προφητεία φαινόταν η Επιστημονική Προσέγγιση – μέσω αναλυτικής διερεύνησης και αξιολόγησης δεδομένων…


Χάρης Βλάδος: Εκνευριστική αδιαφορία…Χονδροειδής άγνοια


“ Στις μέρες μας η ελληνική οικονομία και κοινωνία διέρχεται μια βαθιά κρίση. Κρίση όχι μονάχα…


Χάρης Βλάδος: Δεν λείπουν οι ηγέτες στον σύγχρονο κόσμο


Λείπουν οι ηγέτες ή λείπει η κατανόηση του τι πραγματικά σημαίνει ηγέτης; Μία από τις εκφράσεις…


Χάρης Βλάδος: Ο “εχθρός” της ακραίας φτώχειας


Σκαιόν το πλουτείν κ’ άλλο μηδέν ειδέναι. Ευριπίδης, 480-406 π.Χ., Αρχαίος τραγικός μτφρ: Είναι φοβερό να…


Χάρης Βλάδος: Πίσω από τις μεγάλες Κρίσεις


Η αγορά κεφαλαίου στις μέρες μας ορθώς χαρακτηρίζεται ως το κομμάτι εκείνο της καπιταλιστικής αρχιτεκτονικής όπου…


Χάρης Βλάδος: Επιμένουμε στα ίδια παραμύθια…


“ Παρότι το εύρος των θέσεων και των προοπτικών για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν παύει…


Χάρης Βλάδος: Η “περίεργη ομάδα ανθρώπων”…


“ Δεν χωρά αμφιβολία, στα μάτια μου, πως οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι, από εδώ…


Χάρης Βλάδος: σοβαρή κυβέρνηση…λογική φορολογία


“ Η φορολογία είναι κλοπή ”… “ Μπούρδες… (Κατ’ αναλογία με το επίσης ανόητο “η ιδιοκτησία…


Χάρης Βλάδος: Κρίσεις και Καινοτομία


“ Η κεντρική προβληματική εστιάζεται στην μελέτη της στενής εξελικτικής διασύνδεσης των τριών θεμελιωδών διαστάσεων/πυλώνων δόμησης…


Στο εσωτερικό των πιο έξυπνων επιχειρήσεων…


“ Ένα από τα πιο ευχάριστα πράγματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας συγγραφέας είναι το να…


Χάρης Βλάδος: 12 Επώδυνοι Κανόνες Επιβίωσης


“Ο αγώνας της οικονομίας λαμβάνει χώρα πάντοτε στο πλαίσιο ενός ενιαίου και ιστορικά προσδιορισμένου κοινωνικοοικονομικού πλαισίου.…


Χάρης Βλάδος: Ο Κυτταρικός Κινητήρας της Οικονομίας


“Πολλοί μαθητές και συνεργάτες μου, μέσα στην ήδη πολυετή περίοδο που διδάσκω στρατηγική και βοηθώ επιχειρήσεις…


Χάρης Βλάδος: Η λέξη-κλειδί για την οικονομία


“Κρίσιμης σημασίας θα πρέπει να είναι η εμπέδωση ενός σταθερού αλλά και ευοίωνου επιχειρηματικού κλίματος, το…


Χάρης Βλάδος: Η κρίση πονά αλλά γεννά το νέο…


“Ζούμε σε μια πολύ παράξενη εποχή. Όλα δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία, η ελληνική κοινωνία, ολόκληρος…


Χάρης Βλάδος: Αυτονόητα και βεβαιότητες…τέλος


Στις αρχές του 21ου αιώνα όλα δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία, η ελληνική κοινωνία, ολόκληρος ο…


Χάρης Βλάδος: τα οικονομικά της καινοτομίας


“ Στα θεμέλια ολόκληρου του οικοδομήματος της οικονομικής επιστήμης βρίσκεται η Κλασσική Πολιτική Οικονομία (ΚΠΟ). Αυτή…


Χάρης Βλάδος: Και με την Κρίση Ανταγωνιστικότητας, τι;


“Η αναβάθμιση της Ποιότητας και η συγκράτηση των Τιμών της εθνικής μας παραγωγής δεν μπορεί να…


Χάρης Βλάδος: Δεν μας φταίνε οι άλλοι…


“ Παρότι η κρίση του ελληνικού κοινωνικοοικονομικού συστήματος συμπίπτει χρονικά με ένα βαθύτερο ρεύμα αναδιάρθρωσης του…


Χάρης Βλάδος: Μυστήριο πράγμα ο “Έλληνας”…


“Θέλει – και καλά…- οι εκπρόσωποι του στο κοινοβούλιο να χαρακτηρίζονται από υψηλό ήθος και κολλαριστό…


Χάρης Βλάδος: Δεν παραμυθιάζω, δεν κολακεύω αδυναμίες…


“Εδώ και χρόνια… Δεν παραμυθιάζω, δεν πουλάω φρούδες ελπίδες, δεν κολακεύω αδυναμίες… Πόσοι όμως είναι διατεθειμένοι…


Χάρης Βλάδος: Το τρίπτυχο της επιτυχίας


Είναι τεράστιο λάθος αυτό που πολλοί κάνουν, λέγοντας ότι προτάσσουν τα κοινωνικά ζητήματα και ας έρθουν…


Νισαφι …


“ Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας, τόσα χρόνια, κατανάλωσε αφειδώς “πσεκασμένες αναλύσεις” και “συνωμοσιολογικές αρλούμπες”,…


Χάρης Βλάδος: Δεν αντέχει ο τόπος και άλλη καθυστέρηση…


Πολλοί νομίζουν, λανθασμένα, πως η βιομηχανική πολιτική είναι κάτι που αφορά, στενά, μονάχα τον τομέα της…


Χάρης Βλάδος: Οι ρίζες του σύγχρονου φιλελευθερισμού…


Οι ρίζες της θεωρίας της ανάπτυξης βρίσκονται στο έργο των κλασσικών οικονομολόγων του 18ου και 19ου…


Χάρης Βλάδος: Τι σημαίνει «νέο» και τι καινοτομία…


Ένα από τα ποιο ενδιαφέροντα και κρίσιμα ερωτήματα, στην οπτική μου, στην συνολική θεματική της ανάλυσης…


Χάρης Βλάδος: Η υγιής λύση στο δημοσιονομικό μας


“ Εσύ θα πληρώσεις τους “κλεμμένους φόρους”! ” “Αγαπητοί μου, η υγιής λύση στο δημοσιονομικό μας…


Χάρης Βλάδος: Δεν αγαπούμε τον στρατηγικό σχεδιασμό…


Επιχειρηματικότητα “στο Πόδι και στα Γρήγορα” … “ Στην Ελλάδα, δεν τον αγαπούμε τον συστηματικό και…


Χάρης Βλάδος: Ο σύγχρονος αποτελεσματικός μάνατζερ


  Διευθύνω σημαίνει, με απλά λόγια, «κρατάω το τιμόνι» της επιχείρησης… Και σπάνια φτάνει οποιαδήποτε επιχείρηση…


Χάρης Βλάδος: Να επιχειρείτε πάντα σαν αληθινές γυναίκες


“ Για μένα η επιχειρηματίας του μέλλοντος είναι περισσότερο μια «τεχνοκράτης με καρδιά, με πείσμα και…


Χάρης Βλάδος: τα λέγαμε, τα γράφαμε, φίλοι αγρότες…


“ Το πρόβλημα της αγροτικής παραγωγής είναι πολύ βαθύτερο… ” Γιατί ΚΑΙ η ελληνική γεωργία, όπως…


Χάρης Βλάδος: «Δωρεάν ελευθερία», ποτέ και πουθενά …


“Ξέρετε, το νόημα της Στρατηγικής είναι ενιαίο και καθολικό… Η έννοια της Στρατηγικής δεν περιορίζεται, απλώς,…


Χάρης Βλάδος: Μαθήματα ανταγωνιστικότητας


Ένα από τα πιο συζητημένα, κρίσιμα αλλά και «σκιώδη» ζητήματα στον σύγχρονο δημόσιο διάλογο είναι και…


Χάρης Βλάδος: Ευχάριστο πράγμα η δικαίωση …


Ένα από τα πιο ευχάριστα πράγματα για έναν αναλυτή-συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως το πέρασμα του…


Χάρης Βλάδος: “Βαθύτερα” τα προβλήματα της χώρας…


“ Η εκρηκτικότητα των μακρο-οικονομικών ανισορροπιών -και της καταφανώς αναποτελεσματικής διαχείρισης του δημοσίου ελλείμματος και χρέους…


Χάρης Βλάδος: Οικονομικά και αριθμοί…


Πολλοί νομίζουν πως «Οικονομικά» σημαίνουν μονάχα «αριθμοί»… Αλλά, δεν… Μόνοι τους δεν λένε τίποτα…


Χάρης Βλάδος: Η κρίση αυτή δεν είναι το τέλος…


Σκέψεις για την οικονομική πολιτική στην Ελλάδα… Επειδή με “γαργαλάνε” μερικοί φίλοι για να παρουσιάσω συγκεκριμένα…


Χάρης Βλάδος: Διαβάστε και κάτι ουσιώδες …


“Αφήστε τις ανοησίες περί “γονιδίων”, “ξένων δάκτυλων”, “συνωμοσιών”, “προδοσιών” και “του κακού του ριζικού μας”… Στο…


Χάρης Βλάδος: Αποτυχημένες Πολιτικές ή Φιλελευθερισμός;


Ο «φιλελευθερισμός» ως ιδεολογικός σάκος του box:


Χάρης Βλάδος: Η κρισιμότερη τομή εξόδου απο την κρίση


Η οπτική μας, μας οδηγεί, τελικά στην πρόταση δόμησης μηχανισμών συστηματικής ανάπτυξης της γνώσης και της…


Χάρης Βλάδος: Τα 6 “κλειδιά“ του μέλλοντος που μας αξίζει…


“ Η ανάλυση της παρούσας κρίσης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας φαίνεται πως στις περισσότερες προσεγγίσεις…


Χάρης Βλάδος: Η κρισιμότερη ικανότητα κάθε «παίκτη»


Το «νέο» μπαίνει πάντοτε στην ζωή μας ως μια απόπειρα προσαρμογής, στις αλλαγές που αντιμετωπίζουμε. Και…