Ετσι για νά ξέρουμε το μέγεθος της καταστροφής ...

“... που επέφεραν στον τόπο αυτό οι τέως "σωτήρες" υπερχρεώνοντας τον, ο πραγματικός σκοπός των δανειστών & οι "εναλλακτικές λύσεις" που ΔΕΝ είχε η παρούσα κυβέρνηση.

Απλά έφθασε μέχρι εκεί που μπορούσε ανθρωπίνως να φθάσει & το λέγαμε:



Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε στις διαπραγματεύσεις, τονίζει ο οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, επισημαίνοντας ότι οι θεσμοί ήταν απρόθυμοι να εξετάσουν και να συζητήσουν τις προτάσεις της Ελλάδας.

Σε συνέντευξή του στο αυστριακό περιοδικό «Profile», ο Αμερικανός καθηγητής – οικονομολόγος εκτιμά ότι οι θεσμοί εξ αρχής περίμεναν έως ότου εξαντληθούν τα ελληνικά αποθέματα, προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να αναγκαστεί να συνθηκολογήσει, όπως και έπραξε στη Σύνοδο της 12ης Ιουλίου.

Η ελληνική κυβέρνηση, υπερθεματίζει ο Γκάλμπρεϊθ, δεν είχε ψευδαισθήσεις ότι θα έβρισκε συμμάχους στην Ευρώπη, καθώς οι πλέον επιθετικές απέναντι στην Ελλάδα, ήταν η Ισπανία, ηΠορτογαλία και η Ιρλανδία, στις οποίες κυβερνούν οι δεξιοί που δεν επιθυμήσουν την αναθάρρηση των εγχώριων αριστερών αντίπαλων τους - όπως, για παράδειγμα, στην Ισπανία οι Podemos.

Ο Γκάλμπρεϊθ χαρακτηρίζει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης ως λογική και ρεαλιστική, καθώς η Αθήνα ήθελε μια διαπραγμάτευση με τη Γερμανία σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, στοχεύοντας να γίνουν παραχωρήσεις από την Άγκελα Μέρκελ, κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν ήταν αφελές, διότι είναι γνωστό ότι πρέπει κανείς να περιμένει μέχρις ότου η Καγκελάριος λάβει μια απόφαση, που γίνεται πάντα την τελευταία στιγμή, και υπήρχε η ελπίδα ότι θα δείξει ελαστικότητα, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε.

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός επισημαίνει ότι από την αρχή των διαπραγματεύσεων ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε αποσαφηνίσει πως υπήρχαν μόνον δύο δυνατότητες, ή το μνημόνιο, η αποδοχή δηλαδή από τους Έλληνες των όρων των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο Γκάλμπρεϊθ καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχει τίποτε το θετικό στα μέτρα τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα, διότι πρόκειται «για μια πολιτική ξεπουλήματος ελληνικού πλούτου, ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας, ιδιωτικών επιχειρήσεων, ιδιωτικών ακινήτων, μια πολιτική πτώχευσης».

Παράλληλα, προσθέτει ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν την πλήρη ευθύνη για αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα, η οποία «στην ουσία δεν είναι πλέον μια ανεξάρτητη χώρα, αλλά μια αποικία της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ο Αμερικανός οικονομολόγος εκτιμά ότι η Ευρώπη έχει συμφέρον από μια ελληνική χρεοκοπία, γιατί η περιουσία της θα πουληθεί φθηνά - τώρα όλα τα λιμάνια, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί, και τα αεροδρόμια θα αλλάξουν ιδιοκτήτη.

Καταλήγοντας, ο Γκάλμπρεϊθ σημειώνει ότι στην Αθήνα δεν υπάρχει μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά μια αποικιακή διοίκηση, ωστόσο ο λαός την εξέλεξε γιατί η εναλλακτική θα ήταν πολύ χειρότερη, δηλαδή μια επιστροφή των παλιών, εκτεθειμένων και μισητών ολιγαρχών. ”