Επισκόπηση Βρετανικού Τύπου / Εικόνα ημέρας

“Η αποπομπή της Γενικής Γραμματέως Εσόδων, κας Σαββαḯδου, από το υπουργικό συμβούλιο, απασχολεί το σημερινό βρετανικό Τύπο, με τις εφημερίδες FT και WSJ να φιλοξενούν από χτες, σχετικά δημοσιεύματα, με τίτλους «ο Τσίπρας απομακρύνει την επικεφαλής της Γραμματείας Εσόδων», και «Η αποπομπή της Γενικής Γραμματέως Εσόδων εγείρει κριτική» αντίστοιχα.



Ανησυχίες εγείρονται εκ νέου, αναφορικά με την πολιτικοποίηση του κορυφαίου αυτού διοικητικού οργάνου, γράφουν οι FT, σε ρεπορτάζ Peter Spiegel και Eleftheria Kourtali, με αναφορά και σε δηλώσεις της ιδίας σε γραπτή ανακοίνωσή της, αρνούμενη τις κατηγορίες για ευνοϊκή μεταχείριση ορισμένων τηλεοπτικών σταθμών επισημαίνοντας παράλληλα την παραίτηση του προκατόχου στη θέση της κας. Σαββαḯδου, κ. Χάρη Θεοχάρη επί πρωθυπουργίας Α. Σαμαρά, καθώς και στην «αναγκαστική παραίτηση» του επικεφαλής της Στατιστικής Αρχής κ. Γεωργίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν την απομάκρυνση της κας Σαββαḯδου, ωστόσο είναι πολύ πιθανό ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπ. Επιτροπής κ. Dombrovskis, που αναμένεται να επισκεφτεί την Ελλάδα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, να εγείρει το θέμα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με την ελληνική πολιτική ηγεσία, σύμφωνα με τα όσα σημειώνει αξιωματούχος των Βρυξελλών.

Έτερο θέμα στο οποίο επικεντρώνεται το σημερινό βρετανικό ενδιαφέρον είναι η είδηση ότι η Κύπρος συμφώνησε να προχωρήσει με τη διαδικασία παροχής ασύλου για 114 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και 28 παιδιά, που βρέθηκαν στη βρετανική στρατιωτική βάση, παρά τις προειδοποιήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ ότι είναι ευθύνη της βρετανικής κυβέρνησης.

Στο θέμα αναφέρονται οι εφημερίδες Guardian με τίτλο Cyprus agrees to process 114 asylum seekers who landed at British base και Daily Telegraph με τίτλο Britain responsible for RAF base migrants, says Cyprus, όπου επισημαίνονται δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Αμύνης, Michael Fallon ότι η Βρετανία δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιούν οι μετανάστες την στρατιωτική βάση RAF της Κύπρου ως «πόρτα» για να εισέλθουν στη Βρετανία.

Οι κυπριακές αρχές διαμηνύουν ότι η ευθύνη της διαχείρισης άνω των 100 μεταναστών που προσήλθαν μέσω θαλάσσης, στη βρετανική βάση, ανήκει στη Βρετανική κυβέρνηση, απορρίπτοντας τις δηλώσεις του βρετανικού Υπουργείου Αμύνης ότι οι αρχές του νησιού θα πρέπει να αναλάβουν τη διαχείριση των 114 προσφύγων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Guardian, το Υπουργείο Αμύνης της Κύπρου έχει εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι κυπριακές αρχές ήδη έχουν προχωρήσει σε αξιολόγηση των αιτήσεων για την χορήγηση ασύλου.

Από πλευράς ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, αξίζει να σημειωθεί αρχικά το δημοσίευμα της Telegraph, με τίτλο EU takes member states to court over 'bail in' laws to protect taxpayers, όπου επισημαίνεται η είδηση ότι η Eυρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινηθεί νομικά έναντι έξι κρατών μελών που δεν κατάφεραν να ενσωματώσουν την ευρωπαϊκή στην εθνική νομοθεσία τους, αναφορικά με την προστασία των φορολογουμένων τους από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο πλαίσιο των πακέτων διάσωσης (bail-in EU law). Μεταξύ των χωρών αυτών η Πολωνία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία, η Ρουμανία και η Τσεχία.

Έτερα σημαντικά και αξιομνημόνευτα δημοσιεύματα της Telegraph είναι το δημοσίευμα που αναφέρεται στις δηλώσεις Juncker κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Μαδρίτη, με τίτλο Europe's glory days at an end, warns Juncker, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας, οι μέρες δόξας της Ευρώπης τελείωσαν, με τη διαδικασία της περαιτέρω εμβάθυνσης και ολοκλήρωσης να βρίσκεται υπό απειλή σήμερα, εξαιτίας εθνικών διαιρέσεων και αποσχιστικών κινημάτων».

Επί των δηλώσεων Juncker και το κύριο άρθρο της σημερινής Telegraph με τίτλο Jean Claude Juncker is right, σχολιάζοντας ότι η εφημερίδα ανέκαθεν δεν συμφωνούσε με τις απόψεις Juncker, παρόλα αυτά η ομιλία που έδωσε ήταν ουσιώδης. Από τη μια, η υπογεννητικότητα θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του μεγέθους της Ευρώπης από την άλλη οικονομικά, το 80% της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης προέρχεται από χώρες εκτός Ευρώπης, καθώς σε λίγο καιρό η οικονομική δραστηριότητα του ευρωπαϊκού μπλοκ θα αντιπροσωπεύει μόλις το 15% της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, η εφημερίδα δε συμφωνεί με την ανάλυση του Juncker για μια μοντέρνα Ευρώπη και αυτή είναι μέσω της περαιτέρω ολοκλήρωσης.”