Επισκόπηση Βρετανικού Τύπου / Εικόνα ημέρας

“Η σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την προσφυγική κρίση βρίσκεται στο επίκεντρο του βρετανικού ειδησεογραφικού ενδιαφέροντος με τις εφημερίδες Financial Times (EU leaders to hammer out continental response to migrant crisis), Wall Street Journal (EU plans special summit on Sunday to discuss migration crisis), Guardian (EU calls mini-summit on refugee crisis as Slovenia tightens border) και Independent (Refugee crisis: Angela Merkel signals deportation of economic migrants from Germany as EC President Jean-Claude Juncker calls for migration summit) να αναφέρουν ...



... ότι οι συνεχιζόμενες προσφυγικές ροές, σε συνδυασμό με την εξέταση σχεδίου από την πλευρά της Γερμανίας να προβεί σε χρήση στρατιωτικών αεροσκαφών για να επισπεύσει τις απελάσεις των οικονομικών μεταναστών, οδήγησαν τον πρόεδρο της Ε.Ε. να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο την Κυριακή με τη συμμετοχή των ηγετών της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της ΠΓΔΜ, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Σλοβενίας.

«Υπό το φως των έκτακτων συνθηκών που προκύπτουν κατά μήκος του μεταναστευτικού διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων, απαιτούνται πολύ στενότερη συνεργασία, πολύ πιο εντατικές διαβουλεύσεις και άμεση ανάληψη δράσης», τόνισε χαρακτηριστικά η Ε.Ε. σε χθεσινή ανακοίνωσή της.

Όσον αφορά τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος αξίζει να αναφερθεί το άρθρο της Nektaria Stamouli που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Wall Street Journal, με τίτλο Foot – dragging on austerity threatens Greek bailout, όπου σημειώνεται ότι το νέο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης βρίσκεται ήδη εκτός χρονοδιαγράμματος, τη στιγμή που το κουαρτέτο των διεθνών δανειστών είναι ήδη στην Αθήνα, με σκοπό την ολοκλήρωση της αξιολόγησή του.

Η αρθρογράφος επισημαίνει ότι μόνο λίγες μεταρρυθμίσεις έχουν εφαρμοσθεί από τις δεκάδες που θα έπρεπε να έχουν ήδη θεσπισθεί, σύμφωνα με τους όρους του τρίτου ελληνικού προγράμματος διάσωσης, ύψους 86 δις ευρώ, με την ελληνική κυβέρνηση να αμφισβητεί την ανάγκη για περαιτέρω μέτρα λιτότητας, υποστηρίζοντας ότι η καλύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη θα μειώσει την ανάγκη για αυξήσεις φόρων και περικοπών και επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι τα σκληρά μέτρα λιτότητας που απαιτούνται, στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης, είναι πιθανόν να βυθίσουν την οικονομία σε περαιτέρω ύφεση κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Για το λόγο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει τους πιστωτές ότι μπορεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους με λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη.

Έτερο δημοσίευμα ελληνικού ενδιαφέροντος, αποτελεί το τρισέλιδο άρθρο του Ian Traynor, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Guardian, υπό τον τίτλο Three days to save the euro, όπου περιγράφονται αναλυτικά τα δραματικά γεγονότα του Ιουλίου, όταν η Ελλάδα βρισκόταν στο χείλος εξόδου από τη ζώνη του ευρώ.

Αξίζει, τέλος, να επισημανθεί το δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Telegraph, με τίτλο Want winter sun? Greece could keep hotels open after Tunisia terror attacks, όπου αναφέρεται ότι η EasyJet βρίσκεται σε συνομιλίες με Έλληνες πράκτορες, με σκοπό την παράταση της τουριστικής περιόδου, τη στιγμή που οι ταξιδιώτες αποφεύγουν πλέον τους δημοφιλείς χειμωνιάτικους προορισμούς στη Βόρεια Αφρική, μεταξύ των οποίων την Τυνησία και την Αίγυπτο, υπό των φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων.”