Επισκόπηση Βρετανικού Τύπου / Εικόνα ημέρας

“Πρωτοσέλιδα άρθρα των εφημερίδων Financial Times (Osborne risks Tory opposition over demand for more welfare cuts) και Times (Tax credit rebellion threatens Osborne) αναφέρονται στην πρόθεση του Βρετανού ΥπΟικ, George Osborne, να επιβάλει ...



... περαιτέρω περικοπές στις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων αναπηρίας, στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει μεγαλύτερα κονδύλια για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης, ενισχύοντας, παράλληλα, τη διεθνή διπλωματία. Σημειώνεται, ότι πρόκειται για ένα σχέδιο εξοικονόμησης 4,4 δις στερλινών, το οποίο αναμένεται να προκαλέσει περισσότερη ανησυχία στους κόλπους των Συντηρητικών.

Αναφορικά με τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος αξίζει να επισημανθεί το δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, με τίτλο S&P downgrades Piraeus to ‘default’, το οποίο αναφέρει ότι ο Οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's προέβη στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Τράπεζας Πειραιώς σε "Default" από "Selective Default", λίγο μετά την ανακοίνωση της ίδιας της Τράπεζας ότι επρόκειτο να προχωρήσει σε δημόσια προσφορά τριών σειρών ομολόγων συνολικού ύψους 1,1 δις ευρώ, με σκοπό την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της, η οποία επηρεάστηκε από τις δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες των τελευταίων μηνών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Standard & Poor’s, η ανταλλαγή τίτλων που προτείνει η Τράπεζα Πειραιώς συνιστά σύμφωνα με τα κριτήρια του Οίκου αξιολόγησης, ανταλλαγή υπό πίεση (distressed exchange), διότι υποδηλώνει ότι οι επενδυτές θα λάβουν μικρότερη αξία από αυτήν που υπόσχονται οι αρχικοί τίτλοι.

Έτερο δημοσίευμα ελληνικού ενδιαφέροντος, αποτελεί η ανταπόκριση της Kerin Hope, στην εφημερίδα Financial Times, με τίτλο Greece open for business, head of privatisation programme says, η οποία αναφέρεται στη συνέντευξη του Προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Στέργιου Πιτσιόρλα, όπου τονίσθηκε ότι οι συμφωνίες, που αφορούν τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τους σιδηροδρόμους που είχαν παγώσει, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε τον Ιανουάριο στην εξουσία, βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο. «Πρόκειται για συμφωνίες με τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο και με την ολοκλήρωση τους, η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει μια πολύ διαφορετική εικόνα», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του ο κ. Πιτσιόρλας.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να προβεί σε ιδιωτικοποιήσεις, ύψους 50 δις, με σκοπό την αποπληρωμή του χρέους της, όταν υπέγραψε την πρώτη συμφωνία διάσωσης το 2010. Ωστόσο, το εν λόγω πρόγραμμα βρίσκεται στον αέρα, με τις εισπράξεις, κατά το τελευταίο έτος, να ανέρχονται σε μόλις 530 εκ. ευρώ. Τα έσοδα από τις προβλεπόμενες ιδιωτικοποιήσεις θα είναι ελάχιστα το τρέχον έτος, αναμένεται, ωστόσο, να ανέλθουν στα 3,5 δις ευρώ το 2016, ποσό που θα διατεθεί για την μείωση του τεράστιου δημόσιο χρέος της χώρας, που πρόκειται να αγγίξει το 200% του ΑΕΠ, το επόμενο έτος.

Tέλος, αξίζει να αναφερθεί το άρθρο της Anthee Carassava, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Times, με τίτλο Greeks plan Davos-style summit on barren island, το οποίο αναφέρεται στην επιθυμία της Αθήνας να μετατρέψει τη νήσο Αιγιλεία σε ένα ‘θερινό Νταβός’. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, η Ελλάδα πρόκειται να δημιουργήσει στη νήσο Αιγιλεία, ένα καλοκαιρινό κέντρο διεθνών συνεδρίων. «Το νησί αυτό αποκαλείται "τζάκι της τέχνης και της επιστήμης". Σκοπός μας είναι να κάνουμε ένα συνεδριακό κέντρο διεθνούς εμβέλειας, όπου θα έρχονται άνθρωποι από διάφορα μέρη του κόσμου... Το σημαντικό θα είναι ότι καθώς τα κράτη θα έχουν χτίσει τη συγκεκριμένη εστία, θα έχουν κάθε ενδιαφέρον να κρατούν γεμάτη την εστία τους, ακόμη και σε περιόδους που δεν θα υπάρχουν συνέδρια...» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάρδας σε συνέντευξή του.”