Έρευνα της "to the point": Κακούς βαθμούς βάζουν οι Θεσσαλονικείς

“Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης έπειτα από μία αναλαμπή μιας κάποιας αισιοδοξίας, που κράτησε από την άνοιξη του 2014 έως την άνοιξη του 2015, νιώθουν για ακόμη μία φορά απογοητευμένοι. Βαθμολογούν από μέτρια έως αρνητικά το έργο αυτών που επηρεάζουν τις τύχες της πόλης. Πιο αρνητικά από όλους κρίνεται το έργο της απελθούσας κυβέρνησης σχετικά με την πόλη: Δύο στους τρεις το αντιμετωπίζουν αρνητικά και μόλις το 5,5% εκφράζεται θετικά. Ακολουθούν σε αρνητική κρίση η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (50%) και ο δήμος Θεσσαλονίκης με 45%.



Από τα καθαρά τοπικά προβλήματα η καθαριότητα παραμένει μακράν μπροστά από τα υπόλοιπα τοπικά θέματα: Ένας στους τρεις ερωτηθέντες αναφέρεται σε αυτό ως το σημαντικότερο πρόβλημα της περιοχής του, ένα ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο αλλά πάντως σε συνεχή αποκλιμάκωση από το Σεπτέμβριο του 2013 και μετά. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η διαχείριση της μετακίνησης μέσα στην πόλη, αν αθροίσουμε τις επιμέρους απαντήσεις (κυκλοφοριακό, έλλειψη πάρκιγκ, συγκοινωνίες κ.λπ.), είναι το κυρίαρχο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης. Αυξητική τάση παρουσιάζουν φέτος και οι αναφορές σε εγκληματικότητα και αλλοδαπούς (περίπου 2,5% αύξηση για το καθένα).

Για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ένα μεγάλο αναγνωριστικό σημάδι της πόλης, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες θα ήθελαν να συνεχίσει τη λειτουργία της, “μόνον αν καταστεί πραγματικά Διεθνής”, ενώ το 36% θα ήθελε να συνεχίσει ως έχει.

Πάντως το έντονο κλίμα της κοινωνίας έναντι των πολιτικών αποτυπώνεται ως απάντηση στην ερώτηση περί των εκδηλώσεων των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ: Το 51,8% απαντά ότι θα ήθελε να καταργηθούν εντελώς και περίπου το 20% ζητά τον περιορισμό τους.

Σαφής είναι η ανησυχία των πολιτών για τη μη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος στη χώρα, αφού το 72% δηλώνει μη ικανοποιημένο, ρίχνοντας την ευθύνη σε όλους τους έχοντες την αρμοδιότητα αντιμετώπισης του θέματος, κυρίως δηλαδή στην κυβέρνηση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι πολίτες, και όχι μόνον στη Θεσσαλονίκη, δεν ήθελαν εκλογές. Τα ευρήματα της έρευνας “T-point” το επιβεβαιώνουν, αφού οι επτά στους δέκα δηλώνουν ότι κακώς προκηρύχθηκαν εκλογές. Με την προκήρυξη εκλογών συμφωνεί περίπου το 22%. Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου των Θεσσαλονικέων, η τρέχουσα δημοσκοπική καταγραφή της στάσης των πολιτών προμηνύει ανατροπή στην πρώτη θέση στην πόλη (οριακά ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ), κατακερματισμό της ψήφου στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, ενώ σημαντικό ποσοστό εκλογέων θα αποφασίσει λίγο πριν ή ακόμη και αφού ανοίξουν οι κάλπες…”

Την έρευνα διενήργησε η “to the point” για λογαριασμό της “Μακεδονίας της Κυριακής”. Πρόκειται για την ετήσια συνδρομητική έρευνα της εταιρείας, η οποία πραγματοποιήθηκε από 31 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 723 ατόμων, ανδρών και γυναικών, ηλικίας άνω των 18 ετών, που είναι ψηφοφόροι και κατοικούν στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Διενεργήθηκε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.