Βαρουφάκης: Εμμένω στο σχέδιό μας για ανάκαμψη της Ελλάδας

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε άρθρο του στην εφημερίδα «The New York Times» αποκαλύπτει ότι, το Μάρτιο έλαβε εντολή για τη δημιουργία εναλλακτικού προγράμματος για την ελληνική οικονομία. Ο πιο αναγνωρίσιμος διεθνώς πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, ξεκινάει το άρθρο του αναφέροντας ότι από το 2010 έχουν ήδη παραιτηθεί δύο πρωθυπουργοί της χώρας, καθώς υποχρεώθηκαν να υιοθετήσουν ένα αβάσταχτο πακέτο μέτρων λιτότητας.



«Πονάω που βλέπω ότι την ίδια μοίρα είχε και ένας τρίτος πρωθυπουργός, ο φίλος και σύντροφός μου Αλέξης Τσίπρας» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο. 
«Τον Ιούλιο, όταν ο κ. Τσίπρας υποχρεώθηκε να συνθηκολογήσει με το τελευταίο πρόγραμμα της Τρόικας, ήρθε και το τέλος της κυβέρνησής μας. Προκάλεσε επίσης και τη διαίρεση του κόμματός μας, του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών που απρόθυμα δέχτηκαν να εφαρμόσουν το μνημόνιο και τους υπόλοιπους από εμάς (περίπου 40 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ από τους 149 του Κοινοβουλίου) που δεν το δεχτήκαμε. Οι εκλογές έχουν οριστεί για τις 20 Σεπτεμβρίου λόγω αυτής της κρίσης» γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης, και συνεχίζει: «Από την πλευρά μου, έχοντας παραιτηθεί ως υπουργός Οικονομικών εξαιτίας των αδίστακτων και ντροπιαστικών επιβολών της τρόικας, σκοπεύω να μην συμμετέχω. Δεν θα διεκδικήσω βουλευτική έδρα σε θλιβερές εκλογές μέσω των οποίων δεν θα προκύψει Βουλή ικανή να επικυρώσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα». 


Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, ξεκαθαρίζει ταυτόχρονα ότι δεν σκοπεύει να συμμαχήσει ούτε με αυτούς που σκέφτονται ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη, προκειμένου να υπάρξει μεγάλη υποτίμηση της δραχμής, είναι πρόγραμμα για την ανάκαμψη της Ελλάδας. 

Στο άρθρο ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται εκτενώς στο «εναλλακτικό» σχέδιο το οποίο ανέλαβε να συντάξει, όπως αποκαλύπτει, τον Μάρτιο. 

«Είχαμε ένα τέτοιο σχέδιο. Το Μάρτιο ανέλαβα αυτό το έργο, λαμβάνοντας συμβουλές από τον οικονομολόγο Τζέφρι Σακς και εισηγήσεις από τον πρώην γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς και τον Νόρμαν Λαμόντ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης, και συμπληρώνει: «Η στρατηγική μας βασιζόταν σε μια στρατηγική για ανταλλαγή χρέους (debt swaps) προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος. Το μέτρο αυτό θα μας επέτρεπε να έχουμε βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά. Θέσαμε ως στόχο τα πλεονάσματα αυτά να μην είναι μεγαλύτερα από το 2% του ΑΕΠ. Με μικρότερη πίεση στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές των δημοσίων δαπανών, η ελληνική οικονομία θα προσέλκυε επενδυτές». 

Το εν λόγω έγγραφο ήταν έτοιμο στις 11 Μαΐου και, σύμφωνα πάντα με τον κ. Βαρουφάκη, παρουσιάστηκε σε υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το σχέδιο αυτό, παρότι ήταν επίσημο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών δεν είχε ποτέ την υποστήριξη του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Ο λόγος; Επειδή η Τρόικα κατέστησε σαφές στον κ. Τσίπρα ότι ένα τέτοιο έγγραφο θα θεωρείτο μια εχθρική κίνηση υπαναχώρησης από τους όρους του υπάρχοντος προγράμματος της Τρόικας…» γράφει ο κ. Βαρουφάκης. 

Ολοκληρώνοντας το άρθρο του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρει πως το γεγονός ότι ο κόσμος δεν κατάφερε ποτέ να ακούσει για αυτό το σχέδιο, είναι μια απόδειξη της βαθιάς αποτυχίας διακυβέρνησης της Ευρωζώνης.  

«Σε ολόκληρη την ήπειρο, οι άνθρωποι έχουν φτάσει στα όριά τους με τη νομισματική ένωση που είναι μη αποτελεσματική επειδή είναι τόσο βαθύτατα αντιδημοκρατική. Αυτός είναι και ο λόγος που η μάχη για τη διάσωση της Ελλάδας έχει τώρα μετατραπεί σε μια μάχη για την ακεραιότητα, την ψυχή, τη λογική και τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Σκοπεύω να συνεχίσω να βοηθάω στη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού πολιτικού κινήματος, εμπνευσμένο από την Άνοιξη της Αθήνας, το οποίο θα εργαστεί για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης» γράφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος τονίζει, ταυτόχρονα, ότι ένα τέτοιο κίνημα θα πάρει αρκετά χρόνια για να φέρει καρπούς –χρόνια που η Ελλάδα δεν μπορεί να διαθέσει. ”