Σαν Σήμερα - Γεγονοτα της 9ης Αυγουστου

Πριν τον 19ο Αιώνα

480 π.X. Γίνε­ται η Μάχη των Θερμοπυλών

48 π.X. Μάχη των Φαρσάλων: Ο Ιούλιος Καίσαρ καταφέρνει αποφασιστική νίκη εναντίον του Πομπήιου στα Φάρσαλα. Ο Πομπήιος διαφεύγει στην Αίγυπτο.

1776 Γεν­νή­θη­κε ο Ιτα­λός φυσι­κός Αμε­ντέο Αβογκάντρο.


Στον 19ο Αιώνα

1823 Πέθα­νε ο Μάρκος Μπότσαρης, οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και καπετάνιος των Σουλιωτών. Ο Μπότσαρης, τη νύχτα της 8-9 Αυγούστου, μαζί με τον Κίτσο Τζαβέλα και άλλους 450 Σουλιώτες, επιτέθηκε κατά της εμπροσθοφυλακής των εχθρών, που είχε στρατοπεδεύσει στο Κεφαλόβρυσο του Καρπενησίου, στη μάχη που έμεινε γνωστή ως Μάχη του Κεφαλόβρυσου. Παρά τον αρχικώς ελαφρύ τραυματισμό του, συνέχισε να πολεμάει και κατάφερε να νικήσει τους Τουρκαλβανούς. Όμως μια εχθρική σφαίρα έπληξε το μάτι του. Ιστορικοί αναφέρουν πως τότε ο Μπότσαρης είπε πριν ξεψυχήσει: «Αδέλφια, με βάρεσαν». Εκείνη τη στιγμή, οι Σουλιώτες, αν και νικούσαν, διέκοψαν τον αγώνα για να παραλάβουν τον νεκρό αρχηγό τους και τα λάφυρα. Οι Σουλιώτες σκότωσαν εκατοντάδες εχθρούς χωρίς όμως να καταφέρουν να σταματήσουν την οθωμανική προέλαση. Μεταφέροντας το σώμα του Μπότσαρη προς το Μεσολόγγι για να τον ενταφιάσουν, σταμάτησαν για λίγο στο νάρθηκα της Μονής Προυσσού, όπου ευρισκόταν ο Γεώργιος Καραϊσκάκης κατάκοιτος από ασθένεια. Αυτός τον ασπάστηκε λέγοντας "Άμποτε ήρωα Μάρκο, κι' εγώ από τέτοιο θάνατο να πάω". Ο νεκρός μεταφέρθηκε στο Μεσολόγγι με θριαμβική πομπή που περιγράφει και ο Πουκεβίλ. Του θριάμβου προηγούνταν Οθωμανοί αιχμάλωτοι, ακολουθούσαν οι αιχμαλωτισμένοι ίπποι των αξιωματικών με πολύτιμα επισάγματα και πενήντα τέσσερις σημαίες των εχθρών. Ο νεκρός Μάρκος ήταν καλυμμένος με γαλάζια χλαμύδα. Ακολουθούσαν τα λάφυρα που ήταν ζώα, όπλα, σκηνές, πολεμοφόδια και άλλα στρατιωτικά εφόδια και το ταμείο των εχθρών. Η κηδεία ξεκίνησε το απομεσήμερο, από το οίκημα του επάρχου Κωνσταντίνου Μεταξά, για να δειχθεί ότι τον κηδεύει το Έθνος. Η επικήδεια τελετή έγινε στο ναό Αγίου Νικολάου των προμαχώνων της πόλης. Για το θάνατο του Μπότσαρη γράφηκαν πολλά έντεχνα ποιήματα και δημοτικά τραγούδια, ενώ φιλοτεχνήθηκαν και πίνακες ζωγραφικής. Μεταξύ των άλλων, ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε ποίημα όπου παρομοιάζει τη συρροή των Ελλήνων στην κηδεία του Μπότσαρη με τη συρροή των Τρώων στην ταφή του Έκτορα. Μετά την ηρωική Έξοδο και την κατάληψη του Μεσολογγίου από τους Οθωμανούς, οι Τουρκαλβανοί άνοιξαν τον τάφο του Μπότσαρη αναζητώντας τα πολύτιμα όπλα του. Για τις συνολικές του υπηρεσίες και τη μεγάλη συνεισφορά του στον αγώνα, μετά θάνατον έλαβε τιμητικά το στρατιωτικό βαθμό του Στρατηγού.

1831 Η πρώ­τη σιδη­ρο­δρο­μι­κή ατμο­μη­χα­νή κάνει το παρ­θε­νι­κό της ταξί­δι εντός της πολι­τεί­ας της Νέας Υόρκης.

1892 Ο Τόμας Έντι­σον παίρ­νει το δίπλω­μα ευρε­σι­τε­χνί­ας για τον αμφί­δρο­μο τηλέγραφο.

1899 Γεν­νή­θη­κε η Πάμε­λα Λ. Τρά­βερς, συγ­γρα­φέ­ας του παι­δι­κού βιβλί­ου “Μαί­ρη Πόπινς”


Στο πρώτο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1901 Στις ΗΠΑ, μεγά­λες περιο­χές, που ανή­κουν στους Ινδιά­νους δίνο­νται σε αποίκους.

1919 Υπο­γρά­φε­ται στην Τεχε­ρά­νη συμ­φω­νία μετα­ξύ Βρε­τα­νί­ας και Περ­σί­ας (Ιράν) για την παρο­χή «βοή­θειας» που δήθεν θα συνέ­βα­λε στην «πρό­ο­δο και την ευη­με­ρία της Περ­σί­ας». Η συμ­φω­νία ουσια­στι­κά μετέ­τρε­πε την Περ­σία σε προτεκτοράτο.

1919 Πεθαί­νει ο Ρου­τζέ­ρο Λεον­κα­βά­λο, Ιτα­λός συν­θέ­της. Εγι­νε διά­ση­μος με την όπε­ρα «Παλιά­τσοι», ποτέ όμως δεν επα­νέ­λα­βε αυτή την επι­τυ­χία του με άλλα έργα. Είχε γεν­νη­θεί το 1858.


Στο δεύτερο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1936 Ο θρυ­λι­κός Jesse Owens γίνε­ται ο πρώ­τος Αμε­ρι­κα­νός, που κατα­κτά τέσ­σε­ρα χρυ­σά μετάλ­λια όταν κερ­δί­ζει τα 400μ στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Βερο­λί­νου. Τα άλλα τρία ήταν στα 100μ, 200μ και στο μήκος.

1938 Γεν­νή­θη­κε ο Όττο Ρέχαγκελ, γερμ. Otto Rehhagel), στην πόλη Έσσεν (Essen) της Γερμανίας. Το 2001 έγινε προπονητής της ελληνικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Στην Ελλάδα συχνά αποκλήθηκε «Βασιλιάς Όθων» σε συσχέτιση προς τον Βασιλιά Όθωνα της Ελλάδος, εντούτοις είχε αυτό το ψευδώνυμο ήδη από την προπονητική του καριέρα στη Γερμανία. Ως λογοπαίγνιο αναγραμματισμού με αναφορά στον μυθικό ήρωα Ηρακλή (γερμ. Herakles), βαφτίστηκε από τον γερμανικό Τύπο Rehakles («Ρεχακλής»).

1942 Η εκστρα­τεία του Γκά­ντι για τον περιο­ρι­σμό της βρε­τα­νι­κής κυριαρ­χί­ας στην Ινδία, κατα­λή­γει σε αιμα­το­χυ­σία και βιαιό­τη­τα στη Βομ­βάη, ενώ ο Γκά­ντι συλ­λαμ­βά­νε­ται από τις βρε­τα­νι­κές δυνάμεις.

1942 Το «ματς του θανά­του» ή ένα ματς για την υπε­ρά­σπι­ση του σοσιαλισμού

1945 Η δεύ­τε­ρη ατο­μι­κή βόμ­βα με την ονο­μα­σία “Fat Man” πέφτει στο Ναγκα­σά­κι. Περί­που 60.000 με 80.000 άτο­μα χάνουν τη ζωή τους, ενώ πάνω από 60.000 τραυματίζονται.

1949 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός συγ­γρα­φέ­ας έργων μυστη­ρί­ου Τζό­να­θαν Κέλερμαν


Στο τρίτο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1955 Πάνω από 20.000 μαύ­ρες γυναί­κες ζώνουν το κυβερ­νη­τι­κό μέγα­ρο στην Πρε­τό­ρια, στη Νότια Αφρι­κή, διεκ­δι­κώ­ντας καλυ­τέ­ρευ­ση των συν­θη­κών της ζωής τους.

1956 Στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας απαγχονίστηκαν από τις αγγλικές αρχές κατοχής ο Ανδρέας Ζάκος, 25 χρονών, ο Χαρίλαος Μιχαήλ, 21 χρονών, και ο Ιάκωβος Πατάτσος 22 χρονών, αγωνιστές και οι τρεις της ΕΟΚΑ ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατία

1959 Η γαλ­λι­κή κυβέρ­νη­ση απο­φα­σί­ζει να μετα­φέ­ρει για πρώ­τη φορά μετά από 800 χρό­νια τη Λεζ Αλ, τη φημι­σμέ­νη κεντρι­κή αγο­ρά χον­δρι­κής πώλη­σης των Παρι­σί­ων και τόπο συνά­ντη­σης των τουριστών.

1962 Πέθα­νε ο Γερ­μα­νός μυθι­στο­ριο­γρά­φος και ποι­η­τής Χέρ­μαν Έσε

1965 Πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­νε­ται σε βάση εκτό­ξευ­σης πυραύ­λων στο Αρκάν­σας στοι­χί­ζει τη ζωή σε 53 εργάτες.

1969 Η ηθο­ποιός Σάρον Τέιτ, σύζυ­γος του σκη­νο­θέ­τη Ρομάν Πολάν­σκι και οκτώ μηνών έγκυος, βρί­σκει τρα­γι­κό θάνα­το μέσα στο σπί­τι της, στο Μπέ­βερ­λι Χιλς από τον σήριαλ κίλερ Τσαρλς Μάνσον.

1970 Στο Περού, 99 άτο­μα, μετα­ξύ των οποί­ων 54 Αμε­ρι­κα­νοί, σκο­τώ­νο­νται από τη συντρι­βή αεροσκάφους.

1971 Η Ινδία και η ΕΣΣΔ υπο­γρά­φουν σύμ­φω­νο μη επίθεσης.

1975 Πεθαί­νει ο Σοβιε­τι­κός συν­θέ­της Ντμί­τρι Σοστα­κό­βιτς. Για το έργο του και για τη γενι­κό­τε­ρη προ­σφο­ρά του ο Σοστα­κό­βιτς τιμή­θη­κε –μετα­ξύ άλλων- με τον τίτλο του καλ­λι­τέ­χνη του Λαού της Σοβιε­τι­κής Ενω­σης και ανα­κη­ρύ­χτη­κε Ηρω­ας της Σοσια­λι­στι­κής Εργα­σί­ας. Το έργο του συγκα­τα­λέ­γε­ται στα κορυ­φαία του 20ού αιώνα.


Στο τελευταίο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1978 Η Ολυμπιακή Αεροπορία είχε προγραμματίσει την πτήση 411 από Αθήνα. Αμέσως μετά την απογείωση και με τους κινητήρες να λειτουργούν στο μέγιστο της απόδοσής τους το τμήμα του στροβίλου του Νο 3 κινητήρα εξερράγη και έπεσε στο έδαφος. Κατά τη διερεύνηση που ακολούθησε αποκαλύφθηκε ότι ορισμένοι από τους αγωγούς ψύξης του στροβίλου ήταν βουλωμένοι. Αυτό είχε αποτέλεσμα να υπερθερμανθούν και να σπάσουν, προκαλώντας καταστροφή στο Νο 3 κινητήρα, με αποτέλεσμα την αποκόλληση του. Ο ιπτάμενος μηχανικός μόλις είδε την καταστροφή του κινητήρα έκοψε τα νερά, δηλαδή έθεσε εκτός λειτουργίας το σύστημα ψεκασμού νερού σε όλους τους κινητήρες. Με την ενέργεια του αυτή, το αεροπλάνο έχασε 4500 λίμπρες από την ώση, γεγονός που επιβάρυνε την ήδη επικίνδυνη κατάσταση. Το αεροπλάνο πλέον πετούσε με ταχύτητα ελάχιστα υψηλότερη από αυτή που ήταν το όριο για την απώλεια στήριξης. Η πορεία που μπορούσε ο κυβερνήτης να ακολουθήσει ήταν μόνο ευθεία και οριζόντια. Κάθε άλλη ενέργεια θα είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση του Τζάμπο 747, γιατί θα έχανε πολύτιμους κόμβους ταχύτητας. Αναγκαστικά το τεράστιο αεροπλάνο των 335.000 κιλών πέρασε πάνω από το Ελληνικό, την Νέα Σμύρνη και την Καλλιθέα. Το αεροπλάνο πήγαινε καρφί στο όρος Αιγάλεω, με τελικό στόχο την καταστροφή του. Στις 2.05 μμ μια ελαφριά αύρα έδωσε στο Τζάμπο 747 μερικά πόδια ύψους, που σε συνδυασμό με την μείωση των καυσίμων κατάφερε με μια μικρή κλίση να αποφύγει την συντριβή του στις πλαγιές του Αιγάλεω. Στις 2.20 μμ η προσγείωση έγινε χωρίς κανένα απρόοπτο. Μετά από έρευνα στα στοιχεία του αεροπλάνου φάνηκε ότι είχαν γίνει τροποποιήσεις στους κινητήρες, για να έχουν μεγαλύτερη ώση. Μια από τις τροποποιήσεις ήταν και στο σύστημα ψεκασμού, η βασική αιτία του αεροπορικού συμβάντος που αναφέραμε ανωτέρω.

1979 Καταρ­γεί­ται στην Ελλά­δα το ιατρι­κό προ­γα­μιαίο πιστοποιητικό.

1980 Δεκα­τρείς είναι οι νεκροί από τον καύ­σω­να στην Αθήνα.

1981 Έξι Αγγλοι ναυα­γο­σώ­στες θέτουν το ρεκόρ σκυ­τα­λο­δρο­μί­ας στον διά­πλου της Μάγ­χης στις 7 ώρες και 17 λεπτά.

1982 Καί­γε­ται ένα από τα ωραιό­τε­ρα δάση της Ελλά­δας, ο Μυρ­τώ­νας Καρπάθου.

1984 Ο Dailey Tompson κερ­δί­ζει το χρυ­σό στο δέκα­θλο με παγκό­σμιο ρεκόρ 8.847 βαθ­μών στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Λος Άντζελες.

1993 Ο Μπερ­νάρντ Ταπί, πρό­ε­δρος της Μαρ­σέιγ, παρα­πέ­μπε­ται στην Πει­θαρ­χι­κή Επι­τρο­πή του Γαλ­λι­κού Πρω­τα­θλή­μα­τος για την υπό­θε­ση δωρο­δο­κί­ας του αγώ­να Μαρ­σέιγ- Βαλαν­σιέν επει­δή προ­σπά­θη­σε να δωρο­δο­κή­σει τον αντί­πα­λο προ­πο­νη­τή Boro Primorac. Στις 13/8 ο υπουρ­γός Δικαιο­σύ­νης της Γαλ­λί­ας ασκεί ποι­νι­κή δίω­ξη λόγω των δηλώ­σε­ων Tapie περί ομοιο­τή­των μετα­ξύ γαλ­λι­κής δικαιο­σύ­νης και Γκε­στά­πο. Ο Ταπί θα φυλα­κι­στεί, η Μαρ­σέιγ θα υπο­βι­βα­στεί στη Β’ Κατη­γο­ρία ενώ απο­κλεί­ο­νται δια βίου από τους αθλη­τι­κούς χώρους όλοι οι εμπλε­κό­με­νοι. Ο Jacques Glasman, ο παί­κτης που απο­κά­λυ­ψε το σκάν­δα­λο θα βρα­βευ­τεί αργό­τε­ρα από την FIFA αλλά θα ανα­γκα­στεί πρα­κτι­κά να στα­μα­τή­σει το ποδό­σφαι­ρο, αφού θα αυτο­ε­ξο­ρι­στεί σε ένα μικρό νησί στην Αφρι­κή για να παί­ξει στην Σεν Ρουζ.

1996 Μέλη της ακρο­δε­ξιάς οργά­νω­σης “Γκρί­ζοι Λύκοι” απει­λούν ότι θα επι­τε­θούν ενα­ντί­ον των δια­δη­λω­τών μοτο­σι­κλε­τι­στών εάν περά­σουν τη ζώνη ασφα­λεί­ας κατά την αντι­κα­το­χι­κή τους πορεία, στην Κύπρο.

2000 Δύο αερο­σκά­φη συγκρού­ο­νται εν πτή­σει πάνω από συγκρό­τη­μα κατοι­κιών στο Μπέρ­λινγ­κτον του Νιού Τζέρ­σεϊ με απο­τέ­λε­σμα να σκο­τω­θούν 11 άτομα.


Στον 21ο Αιώνα

2002 Ο Κώστας Κεντέ­ρης κερ­δί­ζει το χρυ­σό μετάλ­λιο στα 200μ σημειώ­νο­ντας ρεκόρ αγώ­νων 19.85 στο Ευρω­παϊ­κό Πρω­τά­θλη­μα στί­βου του Μονά­χου. Ο Έλλη­νας πρω­τα­θλη­τής γίνε­ται ο μονα­δι­κός που κατα­φέρ­νει να πάρει την πρώ­τη θέση δια­δο­χι­κά σε 3 μεγά­λες διορ­γα­νώ­σεις (Ευρω­παϊ­κό, Παγκό­σμιο, Ολυ­μπια­κοί Αγώνες).

2012 Πέθανε ο θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, δημοσιογράφος, κινηματογραφικός και θεατρικός παραγωγός, Γιώργος Λαζαρίδης. Ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα των γραμμάτων και του θεάματος.

2015 Ιστορία “έγραψε” η Εθνική ομάδα πόλο η οποία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καζάν! Οι Ελληνες παίκτες επικράτησαν στα πέναλτι με 11-9 της Ιταλίας κι αφού η κανονική διάρκεια του αγώνα είχε τελειώσει με 7-7 κι έτσι “σφράγισαν” μια τεράστια επιτυχία, που είναι η 3η θέση στον κόσμο. Παράλληλα, η Ελλάδα θα είναι παρούσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 που θα γίνουν στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, αφού η 3η θέση έδινε την πρόκριση σε αυτή την πολύ μεγάλη γιορτή του παγκόσμιου αθλητισμού. Μάλιστα, αυτή θα είναι η 16η φορά που η ελληνική υδατοσφαίριση θα δώσει το “παρών” σε Ολυμπιακούς Αγώνες και η 10η συνεχόμενη, από τους Ολυμπιακούς της Μόσχας το 1980 κι έπειτα.

2016 Χρυσή Ολυμπιονίκης στο Ρίο η Άννα Κορακάκη κερδίζοντας με επιβλητική εμφάνιση στον τελικό του αεροβόλου όπλου από τα 25 μέτρα την γερμανίδα Καρς με 8-6 και μετά το χάλκινο από τα 10 μέτρα, θα ανεβεί πλέον στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου και ο εθνικός μας ύμνος θα ακουστεί στο Ρίο. Είναι το πρώτο χρυσό της Ελλάδας σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 2004!