Σαν Σήμερα - Γεγονοτα της 7ης Αυγουστου

Πριν τον 19ο Αιώνα

626 Ο Βυζα­ντι­νός Στό­λος κατα­ναυ­μα­χεί και δια­σκορ­πί­ζει τον στό­λο των Αβά­ρων και Σλά­βων που πολιορ­κούν την Κων­στα­ντι­νού­πο­λη. Η νίκη απο­δί­δε­ται στην «Υπέρ­μα­χο Θεο­τό­κο», στην οποία αφιε­ρώ­νε­ται ο «Ακά­θι­στος Ύμνος».

1779 Γεν­νή­θη­κε ο Γερ­μα­νός Καρλ Ρίτερ, θεμε­λιω­τής της σύγ­χρο­νης Γεωγραφίας

1794 Ξεκι­νά η Επα­νά­στα­ση του Ουί­σκι: αγρό­τες της Πεν­συλ­βά­νια αντι­δρούν στην επι­βο­λή φόρου στα οινο­πνευ­μα­τώ­δη ποτά και μπλο­κά­ρουν τις δια­δι­κα­σί­ες απόσταξης.


Στον 19ο Αιώνα

1819 Ο Σιμόν Μπο­λι­βάρ νικά τους Ισπα­νούς στη μάχη του Μπο­για­κά, πετυ­χαί­νο­ντας την ανε­ξαρ­τη­σία της Κολομβίας

1834 Πέθα­νε ο Γάλ­λος εφευ­ρέ­της Γιό­ζεφ Ζακάρντ, γνω­στός από την ανα­κά­λυ­ψη του αργα­λειού Ζακάρντ που επι­τρέ­πει τη δημιουρ­γία κυμα­τι­στών σχε­δί­ων στα υφάσματα

1867 Γεν­νή­θη­κε ο Εμίλ Νόλ­ντε, Γερ­μα­νός ζωγράφος

1876 Γεν­νή­θη­κε η χορεύ­τρια Μαρ­γα­ρέ­τα Τσέ­λε, που έγι­νε γνω­στή ως κατά­σκο­πος με το ψευ­δώ­νυ­μο Μάτι Χάρι, κατά τη διάρ­κεια του Α΄ Παγκο­σμί­ου Πολέμου

1900 Ηγε­μό­νας της Σάμου διο­ρί­ζε­ται ο Μιχα­λά­κης Γρη­γο­ριά­δης, αντί του παυ­θέ­ντος Βαγιάννη.


Στο πρώτο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1903 Γεν­νή­θη­κε ο Βρε­τα­νός αρχαιο­λό­γος και ανθρω­πο­λό­γος Λουίς Λίκεϊ, πρω­το­πό­ρος στην έρευ­να της εξέ­λι­ξης του ανθρώπου.

1919 Το κίνη­μα του Μου­στα­φά Κεμάλ επε­κτεί­νε­ται σε όλη τη Μικρά Ασία χωρίς η τουρ­κι­κή κυβέρ­νη­ση να μπο­ρεί να επιβληθεί.


Στο δεύτερο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1927 Στις ΗΠΑ, ανοί­γει η “Γέφυ­ρα της Ειρή­νης”, που συν­δέ­ει το Οντά­ριο του Κανα­δά με το Μπάφαλο.

1932 Γεν­νή­θη­κε ο θρυ­λι­κός Αιθί­ο­πας μαρα­θω­νο­δρό­μος Αμπέ­μπε Μπι­κί­λα, χρυ­σός ολυ­μπιο­νί­κης το 1960 και το 1964

1933 Οι ανθρα­κω­ρύ­χοι του Αλι­βε­ρί­ου κατε­βαί­νουν σε απερ­γία με αίτη­μα την αύξη­ση των μισθών τους και την κατα­βο­λή των χρω­στού­με­νων δεδου­λευ­μέ­νων τους. Την τέταρ­τη μέρα της απερ­γί­ας δέχο­νται βίαια επί­θε­ση από την αστυ­νο­μία, με απο­τέ­λε­σμα τον τραυ­μα­τι­σμό 20 απερ­γών. Ένας από αυτούς θα υπο­κύ­ψει στα τραύ­μα­τά του στο νοσο­κο­μείο. Ο θάνα­τος του εργά­τη — απερ­γού προ­κα­λεί γενι­κό­τε­ρη αγα­νά­κτη­ση στην περιο­χή, που ξεση­κώ­νε­ται και ανα­γκά­ζει τον εργο­δό­τη να δεχθεί όλα τα αιτή­μα­τα των ανθρακωρύχων.

1941 Οι Γερ­μα­νοί προ­ε­λαύ­νουν στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα και κυκλώ­νουν την Οδησσό.

1942 Ξεκι­νά η εκστρα­τεία των Αμε­ρι­κα­νών στα Νησιά του Σολο­μώ­ντα, στο Γκουα­νταλ­κα­νάλ  στον Ειρη­νι­κό. Πρό­κει­ται για την πρώ­τη τέτοιας έκτα­σης επι­θε­τι­κή ενέρ­γεια των ΗΠΑ κατά της Ιαπω­νι­κής αυτο­κρα­το­ρί­ας, που θα λήξει 6 μήνες και 2 μέρες αργό­τε­ρα με νίκη των Αμερικανών.

1944 Οι Γερμανοί κατακτητές κύκλωσαν την Επανομή, συνέλαβαν ως ομήρους περίπου 300 κατοίκους και τους μετέφεραν πεζούς, κάτω από καυτό ήλιο και με καύσωνα, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης «Παύλου Μελά» της Θεσσαλονίκης.

1944 Η IBM δημιουρ­γεί το Automatic Sequence Controlled Calculator, το πρώ­το αυτό­μα­το κομπιουτεράκι

1948 Γεν­νή­θη­κε ο τρα­γου­δι­στής Αντώ­νης Βαρδής


Στο τρίτο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1953 Υπο­γρά­φε­ται στο Λον­δί­νο, με τη συμ­με­το­χή και της Ελλά­δας, η συμ­φω­νία για τη δια­γρα­φή του γερ­μα­νι­κού χρέ­ους, που έθε­σε τα θεμέ­λια για το μετέ­πει­τα «οικο­νο­μι­κό θαύ­μα» της Γερμανίας

1957 Πέθα­νε ο ηθο­ποιός Όλι­βερ Χάρ­ντι, ο “Χοντρός” της μεγά­λης οθόνης

1959 Η μη επαν­δρω­μέ­νη δια­στη­μι­κή απο­στο­λή των ΗΠΑ με κωδι­κή ονο­μα­σία Explorer 6, στέλ­νει την πρώ­τη τηλε­ο­πτι­κή της εικό­να από το Διάστημα.

1960  Η επα­να­στα­τι­κή κυβέρ­νη­ση της Κού­βας εθνι­κο­ποιεί όλα τα περιου­σια­κά στοι­χεία Αμε­ρι­κα­νι­κών συμ­φε­ρό­ντων σε αντί­ποι­να για την «αμε­ρι­κα­νι­κή οικο­νο­μι­κή επιθετικότητα».

1961 Ο Ρώσος κοσμο­ναύ­της, Γκέρ­μαν Τίτοβ γίνε­ται ο πρώ­τος που περ­νά περισ­σό­τε­ρο από μια μέρα στο Διά­στη­μα, αφού το δια­στη­μό­πλοίο του, “Vostok 2”, δια­γρά­φει 17 τρο­χιές γύρω από τη Γη σε 25,5 ώρες.

1964 Η Τουρ­κία βομ­βαρ­δί­ζει θέσεις των Ελλη­νο­κυ­πρί­ων στην Κύπρο. Στην περιο­χή της Τηλ­λυ­ρί­ας ξεσπούν αιμα­τη­ρές συγκρού­σεις, που θα κρα­τή­σουν τέσ­σε­ρις μέρες, σε απά­ντη­ση της προ­σπά­θειας του στρα­τη­γού Γρί­βα να κατα­λά­βει τους τουρ­κο­κυ­πρια­κούς θύλα­κες της Μαν­σού­ρας και των Κοκ­κί­νων. Οι βομ­βαρ­δι­σμοί θα στα­μα­τή­σουν δύο ημέ­ρες μετά, έπει­τα από από­φα­ση του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ.

1964 Μετά από δύο κατα­γε­γραμ­μέ­νες επι­θέ­σεις των ΗΠΑ στο Βόρειο Βιετ­νάμ, το αμε­ρι­κα­νι­κό Κογκρέ­σο δίνει έγκρι­ση στον Πρό­ε­δρο Λίντον Τζόν­σον, για να κηρύ­ξει τον πόλεμο.

1967 Ο Χρή­στος Παπα­νι­κο­λά­ου καταρ­ρί­πτει το πανελ­λή­νιο ρεκόρ στο δέκα­θλο με 6.703 βαθμούς

1969 Επί­θε­ση των εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κών δυνά­με­ων του Νοτί­ου Βιετ­νάμ στο μεγα­λύ­τε­ρο στρα­τιω­τι­κό αερο­δρό­μιο των Αμε­ρι­κα­νών στο Νότο προ­κα­λεί μεγά­λες κατα­στρο­φές στις δυνά­μεις των ΗΠΑ και ψυχο­λο­γι­κή κατά­πτω­ση. Την ίδια ώρα 100 κιλά εκρη­κτι­κής ύλης τινά­ζουν στον αέρα τη στρα­τιω­τι­κή σχο­λή της Σαϊγκόν.

1973 Μακε­λειό στο ανα­το­λι­κό αερο­δρό­μιο του Ελλη­νι­κού. Αρα­βες τρο­μο­κρά­τες ανοί­γουν πυρ στο αερο­δρό­μιο του Ελλη­νι­κού, με απο­τέ­λε­σμα να σκο­τω­θούν 3 άνθρω­ποι και να τραυ­μα­τι­σθούν 56.


Στο τελευταίο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1976 Για ακό­μη μία φορά, Ελλά­δα και Τουρ­κία φθά­νουν στο χεί­λος της πολε­μι­κής σύγκρουσης

1995 Στην Καλι­φόρ­νια των ΗΠΑ, υπε­ράν­θρω­πες προ­σπά­θειες κατα­βά­λουν οι δυνά­μεις πυρό­σβε­σης, προ­κει­μέ­νου να κατα­στεί­λουν πυρ­κα­γιά τερα­στί­ων δια­στά­σε­ων, η οποία έχει κάψει ήδη 17.000 στρέμ­μα­τα γης.

1995 Πέθα­νε ο θρυ­λι­κός ναυ­τερ­γά­της κομ­μου­νι­στής Αντώ­νης Αμπατιέλος

1996 η Κίνα απο­δέ­χε­ται το σχέ­διο συμ­φω­νί­ας των ΗΠΑ για την καθο­λι­κή απα­γό­ρευ­ση των πυρη­νι­κών δοκιμών.

1997 Στη νότια Κίνα 65 είναι οι νεκροί από τον τυφώ­να Βίκτορ.

1998 Μπα­ράζ εκρή­ξε­ων ενα­ντί­ον των πρε­σβειών των ΗΠΑ στο Νταρ ελ Σαλάμ και το Ναι­ρό­μπι. Χάνουν τη ζωή τους 224 άνθρω­ποι και του­λά­χι­στον 4.500 τραυματίζονται.

1999 Πέθα­νε στη Μάλα­γα σε ηλι­κία 90 ετών ο Σταύ­ρος Φρυ­γα­νάς, πρώ­τος ανε­πί­ση­μος πρω­τα­θλη­τής της Ελλά­δας στο σκά­κι το 1930

2000 Ο ποδη­λά­της Γιώρ­γος Χει­μω­νέ­τος και η αθλή­τρια του στί­βου Αλε­ξάν­δρα Τζιού­τη βρέ­θη­καν θετι­κοί σε έλεγ­χο ντό­πινγκ της ελλη­νι­κής απο­στο­λής στο Σίδνεϊ. Οι δυο αθλη­τές τιμω­ρού­νται με δυο χρό­νια αποκλεισμό.


Στον 21ο Αιώνα

2002 η Κατε­ρί­να Θάνου και η Κατε­ρί­να Βόγ­γο­λη κατα­κτούν χρυ­σά μετάλ­λια στα 100μ και στη δισκο­βο­λία αντί­στοι­χα, στο Ευρω­παϊ­κό Πρω­τά­θλη­μα Στί­βου στο Μόνα­χο. Χάλ­κι­να μετάλ­λια κερ­δί­ζουν η Ανα­στα­σία Κελε­σί­δου στη δισκο­βο­λία και ο Αλέ­ξαν­δρος Παπα­δη­μη­τρί­ου στη σφυροβολία.

2004 Εγκαι­νιά­ζε­ται η γέφυ­ρα Ρίου — Αντίρ­ριου, η μεγα­λύ­τε­ρη καλω­διω­τή γέφυ­ρα του κόσμου.

2016 Η μικρότερη Ελληνίδα, κάτοχος ολυμπιακού μεταλλίου, ακούει στο όνομα Αννα Κορακάκη. Η 19χρονη αθλήτρια κατάκτησε το χάλκινο μετάλλιο, στο αεροβόλο πιστόλι 10 μ., το οποίο είναι το πρώτο της χώρας μας από τη διοργάνωση του Ρίο και το πρώτο της Ελλάδος στη σκοποβολή από το 1920

2018 Πεθαίνει η Ρίκα Βαγιάνη. Ήταν ηθοποιός, τηλεπαρουσιάστρια, δημοσιογράφος, συντάκτρια και διευθύντρια σύνταξης περιοδικών, ιδρυτικό στέλεχος του Protagon και συγγραφέας παιδικών βιβλίων.

2022 Πεθαίνει ο Διονύσης Σιμόπουλος, επιφανής αστροφυσικος και Επίτιμος Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου.

7 Αυγούστου 2022-Διονύσης Σιμόπουλος

Στις 7 Αυγούστου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του Διονύση Σιμόπουλου, του επιφανούς αστροφυσικού και Επίτιμου Διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου. Βραβευμένος στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση και την εκλαΐκευση της επιστήμης, στο τιμόνι του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου από το 1973 έως το 2014, συγγραφέας και δάσκαλος, ο Διονύσης Σιμόπουλος ήταν ο άνθρωπος μας έφερε πιο κοντά στα αστέρια και τον ουρανό μέσα από τα δεκάδες βιβλία του, τα σενάρια των προβολών στο Πλανητάριο, τις τηλεοπτικές εκπομπές και ομιλίες του. Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ την αυτοβιογραφική αφήγηση του Διονύση Σιμόπουλου, μέσα από την εκπομπή «Χωρίς ερώτηση», παραγωγής 2016. Ο σπουδαίος επιστήμονας ξετυλίγει την προσωπική του διαδρομή, και μας ξεναγεί στον χώρο του Πλανηταρίου, χώρο με τον οποίο ταυτίστηκε, στη μακρόχρονη σταδιοδρομία του. Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ: https://www.ert.gr/archeio/ #ΕΡΤΑρχείο_Επιστήμη #ΔιονύσηςΣιμόπουλος #Πλανητάριο #Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Τρίτη, 1 Αυγούστου 2023
2023 Πεθαίνει ο σημαντικός ποιητής, πεζογράφος και ζωγράφος Κωστής Γκιμοσούλης.
Κωστής Γκιμοσούλης (1960-2023)

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο σημαντικός ποιητής, πεζογράφος και ζωγράφος Κωστής Γκιμοσούλης (1960-2023). Απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών, εργάστηκε για πολλά χρόνια ως συμβολαιογράφος. Είχε στο ενεργητικό του ποιητικές συλλογές («Επικίνδυνα παιδιά», «O ξυλοκόπος πυρετός», «H αγία μελάνη», «Το στόμα κλέφτης», «Αγάπη από ζήλια»), διηγήματα, μυθιστορήματα («Μια νύχτα με την Κόκκινη», «Ανατολή», «Χέρι στη φωτιά», «Βρέχει φως», «Το θηρίο είναι παντού», «Στάχτη στα μάτια», «Ο άγγελος της μηχανής», «Το φάντασμά της» κ.α.). Το βιβλίο του «Μαύρος χρυσός» περιείχε ποιήματα, διηγήματα και ζωγραφιές με νερομπογιές. Είχε λάβει το βραβείο Μαρία Ράλλη για τη ποιητική συλλογή του «Ο ξυλοκόπος πυρετός». Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ θέμα από το Δεκαπενθήμερο τηλεοπτικό περιοδικό για το βιβλίο «Βιβλιόραμα», παραγωγής 1988, όπου ο Γκιμοσούλης διαβάζει απόσπασμα από τη νουβέλα του «Στάχτη στα μάτια» που είχε εκδοθεί εκείνη τη χρονιά. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Βερνίκος. Επιμέλεια εκπομπής: Κατερίνα Ζαρόκωστα – Μιχάλης Μήτρας. #ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός #ΚωστήςΓκιμοσούλης #ποίηση #λογοτεχνία #Στάχτησταμάτια #Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Δευτέρα, 7 Αυγούστου 2023