Σαν Σήμερα - Γεγονοτα της 16ης Αυγουστου


Πριν τον 19ο Αιώνα

1743 Ο πατέ­ρας του μποξ Jack Broughton δια­τυ­πώ­νει τους πρώ­τους κανό­νες πυγ­μα­χί­ας στην Αγγλία σύμ­φω­να με τους οποί­ους απα­γο­ρεύ­ο­νται οι κεφα­λιές, οι κλω­τσιές και τα χτυ­πή­μα­τα κάτω από την κοιλιά

1746 Γεν­νή­θη­κε ο Ζοα­κίν Ζοζέ Ντα Σίλ­βα, γνω­στός ως Τσι­ρα­ντέν­τσις, ηγέ­της της επα­νά­στα­σης για την ανε­ξαρ­τη­σία της Βρα­ζι­λί­ας. (Θαν. 21/4/1792)


Στον 19ο Αιώνα

1849 Ένο­πλη εξέ­γερ­ση ξεσπά στην Κεφα­λο­νιά κατά της βρε­τα­νι­κής κυριαρ­χί­ας. Η εξέ­γερ­ση κατα­στέλ­λε­ται από το βρε­τα­νι­κό στρα­τό, ενώ οι ηγέ­τες της συλ­λαμ­βά­νο­νται και εκτε­λού­νται δι’ απαγχονισμού.

1888 Γεν­νή­θη­κε ο συγ­γρα­φέ­ας Thomas Edward Lawrence, γνω­στός και ως ο Λόρενς της Αραβίας


Στο πρώτο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1912 Συλ­λα­λη­τή­ριο των Ηπει­ρω­τών πραγ­μα­το­ποιεί­ται στην Αθή­να, που αντι­δρούν στην προ­σπά­θεια αλβα­νο­ποί­η­σης της Ηπείρου.

1916 Οι στρα­τιω­τι­κές μονά­δες της περιο­χής της Θεσ­σα­λο­νί­κης παύ­ουν να ανα­γνω­ρί­ζουν την κυβέρ­νη­ση των Αθη­νών, συνι­στούν την Επι­τρο­πή Εθνι­κής Αμύ­νης και απο­φα­σί­ζουν να πάρουν μέρος στον πόλε­μο στο πλευ­ρό των συμ­μά­χων της Αντάντ.

1918 Αμε­ρι­κα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα απο­βι­βά­ζο­νται στο Βλα­δι­βο­στόκ, στα πλαί­σια της διε­θνούς ιμπε­ρια­λι­στι­κής στρα­τιω­τι­κής επέμ­βα­σης 16 κρα­τών κατά των επα­να­στα­τη­μέ­νων λαών της Ρωσίας.

1919 Συζη­τή­σεις διε­ξά­γο­νται για την επί­λυ­ση του Θρα­κι­κού Θέμα­τος. Οι Αμε­ρι­κα­νοί υπο­στη­ρί­ζουν τις βουλ­γα­ρι­κές απόψεις.

1919 Γεν­νή­θη­κε ο συγ­γρα­φέ­ας Αντώ­νης Σαμαράκης

1920 Γεν­νή­θη­κε ο τρα­γι­κός «περι­θω­ρια­κός» Αμε­ρι­κα­νός ποι­η­τής και μυθι­στο­ριο­γρά­φος Τσαρλς Μπου­κόφ­σκι: γεν­νη­μέ­νος στη Γερ­μα­νία (1920), από Πολω­νό πατέ­ρα (φαντά­ρο του αμε­ρι­κα­νι­κού στρα­τού στη Γερ­μα­νία, στον Α’ παγκό­σμιο πόλε­μο), και Γερ­μα­νί­δα μητέ­ρα (γνω­ρί­στη­καν κατά τη διάρ­κεια του πολέμου). Ο πατέ­ρας Μπου­κόφ­σκι, η μητέ­ρα και ο μόλις 2χρονος Τσαρλς, το 1922 φτά­νουν στην Αμε­ρι­κή και εγκα­θί­στα­νται στο Λος Άντζε­λες. Πέρα από την εχθρό­τη­τα των γει­τό­νων, για τη γερ­μα­νι­κή κατα­γω­γή του, έχει να αντι­με­τω­πί­σει και το βίαιο πατέ­ρα του, ο οποί­ος τον ταλαι­πω­ρεί μέχρι και πέρα από την εφη­βεία του. Σαν να μην έφτα­ναν όλα αυτά, μια αρρώ­στια, η οποία σχε­τι­ζό­τα­νε με την ακμή, μετα­μορ­φώ­νει (σημα­δεύ­ει) φρι­κτά το πρό­σω­πό του! Στη γωνία τον περι­μέ­νει το ποτό! Γίνε­ται από νωρίς αλκοολικός! Ο Μπου­κόφ­σκι, «μοι­ραία» περ­νά­ει στο περι­θώ­ριο. Στο περι­θώ­ριο που γίνε­ται και το «θέμα» του μεγα­λύ­τε­ρου, για να μην πού­με ολό­κλη­ρου, του συγ­γρα­φι­κού του έργου. Εκεί μέσα (στο περι­θώ­ριο) θα ζήσει, θα κάνει έρω­τα, θα αγα­πή­σει, θα παντρευ­τεί (δυο φορές), θα κάνει παι­διά (μια κόρη), θα πεθά­νει (1994)!

1920 Γεν­νή­θη­κε ο Νότης Περ­γιά­λης, ένας σπου­δαί­ος συγ­γρα­φέ­ας και στιχουργός

1921 Σκλη­ρές μάχες λαμ­βά­νουν χώρα μετα­ξύ των ελλη­νι­κών και τουρ­κι­κών δυνά­με­ων, στη μάχη για την κατά­λη­ψη των υψω­μά­των του Τουρ­μπάν Τεπέ και των Δίδυ­μων Λόφων.


Στο δεύτερο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1930 Δημιουρ­γού­νται τα πρώ­τα έγχρω­μα κινού­με­να σχέ­δια. Δημιουρ­γός τους ο Αμε­ρι­κα­νός Ub Iwerks.

1936 Στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, βουνά από βιβλία έγιναν παρανάλωμα. Μετά από διαταγή. Ο Ιωάννης Μεταξάς είχε επιβάλει δικτατορία και αποφάσισε να απαγορεύσει και να κάψει 445 τίτλους βιβλίων. Γράφεται ότι μόνο στη Θεσσαλονίκη, εκείνο το απόγευμα του Αυγούστου, κάηκαν πάνω από 10.000 βιβλία…

1936 Ολο­κλη­ρώ­νο­νται οι 11οι Ολυ­μπια­κοί Αγώ­νες του Βερο­λί­νου που γίνο­νται κάτω από το βλέμ­μα του Χίτλερ. Για πρώ­τη φορά μετα­φέ­ρε­ται η Ολυ­μπια­κή Φλό­γα από την Αρχαία Ολυ­μπία με 3.075 δρο­μείς. Στην τελε­τή έναρ­ξης της 1ης Αυγού­στου σημαιο­φό­ρος της Ελλη­νι­κής Ομά­δας είναι ο 67χρονος Σπύ­ρος Λού­ης, που τον έχει προ­σω­πι­κά προ­σκα­λέ­σει ο Χίτλερ. Πρω­το­εμ­φα­νί­ζο­νται το μπά­σκετ και το χάντ­μπολ. Παίρ­νουν μέρος 3.410 αθλη­τές και 328 αθλή­τριες από 46 κρά­τη. Αθλη­τής των αγώ­νων ανα­δει­κνύ­ε­ται ο Τζέ­σε Όου­ενς, που κερ­δί­ζει 4 χρυ­σά μετάλ­λια: στα 100μ (10.3 στις 3/8), στα 200μ (20.7 στις 5/8), στο άλμα εις μήκος (8.06 στις 4/8) και στα 4x100μ (39.8 στις 9/8) ρεκόρ που θα επα­να­λά­βει ο Carl Lewis το 1984 στο Λος Αντζε­λες, που όπως και ο Owens είναι γεν­νη­μέ­νος στην Αλαμπάμα.

1943 Οι γερ­μα­νι­κές δυνά­μεις κατο­χής δολο­φο­νούν στο χωριό Κομ­μέ­νο Άρτας 317 κατοί­κους (μετα­ξύ αυτών και 97 παι­διά έως 15 ετών), με το πρό­σχη­μα πως στο χωριό εμφα­νί­στη­κε ομά­δα ανταρτών


“Το Αρχείο της ΕΡΤ”


1949 Πέθα­νε η μυθι­στο­ριο­γρά­φος Μάρ­γκα­ρετ Μίτσελ


Στο τρίτο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1954 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός σκη­νο­θέ­της Τζέιμς Κάμερον

1959 Γεν­νή­θη­κε η ντί­βα της ποπ και ηθο­ποιός Μαντό­να, κατά κόσμο Μαντό­να Λουίζ Βερό­νι­κα Τσικόνε

1960 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός Τίμο­θι Χάτον.

1960 Επί­ση­μη ανα­κή­ρυ­ξη της Κυπρια­κής Δημο­κρα­τί­ας. Πρό­ε­δρος ανα­λαμ­βά­νει ο αρχιε­πί­σκο­πος Μακά­ριος, με αντι­πρό­ε­δρο τον τουρ­κο­κύ­πριο Κιουτσούκ.



1969 Ο για­τρός Βασί­λης Τσι­ρώ­νης κατα­λαμ­βά­νει αερο­πλά­νο της Ολυ­μπια­κής, που εκτε­λεί το δρο­μο­λό­γιο Αθή­να — Αγρί­νιο — Ιωάν­νι­να με 28 επι­βαί­νο­ντες και το οδη­γεί στα Τίρα­να της Αλβα­νί­ας, θέλο­ντας με αυτό τον τρό­πο να εκφρά­σει τη δια­μαρ­τυ­ρία του για το δικτα­το­ρι­κό καθε­στώς της Ελλάδας.


Στο τελευταίο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1977 Πέθα­νε ο βασι­λιάς του rock ‘n roll Έλβις Πρίσλεϊ.



1990 Στη Νότια Αφρι­κή, 140 άτο­μα χάνουν τη ζωή τους στις φυλε­τι­κές ταρα­χές σε κωμο­πό­λεις γύρω από το Γιοχάνεσμπουργκ.

1991 Οι ΗΠΑ πραγ­μα­το­ποιούν υπό­γεια πυρη­νι­κή δοκι­μή στη Νεβάδα.

1995 Στην Τσε­τσε­νία αρχί­ζει ο αφο­πλι­σμός των ανταρ­τών, όπως προ­βλέ­πει η στρα­τιω­τι­κή συμ­φω­νία με τη Ρωσία

1996 Κηδεία του Σολωμού Σολωμού στο Παραλίμνι, παρουσία πλήθους κόσμου, που καταδίκασε την τουρκική βαρβαρότητα, όπως είχε πράξει τρεις ημέρες νωρίτερα με την άνανδρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ




Στον 21ο Αιώνα

2005 Πέθα­νε η λαϊ­κή τρα­γου­δί­στρια Βίκυ Μοσχο­λιού. (Γεν. 17/5/1943)